Una fira per a tota la família dóna el tret de sortida aquest dissabte als actes per celebrar el Dia de la Terra
Les activitats programades es concentraran a l’avinguda de Francesc Macià i a les places de Catalunya i del Doctor Guardiet entre les 10 i les 14 h
L’Ajuntament de Rubí, amb la col·laboració de diverses entitats i rubinencs a títol individual, ha organitzat una nova edició del Dia de la Terra. Es tracta d’un esdeveniment lúdic i divulgatiu amb el qual es vol reforçar el vincle de la ciutadania amb el seu entorn natural. Els actes arrencaran aquest mateix dissabte al matí ─de 10 a 14 h─ amb la celebració d’una gran fira ubicada a les places de Catalunya i del Doctor Guardiet i a l’avinguda de Francesc Macià.
La plaça de Catalunya acollirà una mostra de productors agrícoles locals ─amb la participació d’Antonio Arias, Ecobòdum, Francesc Bancells, Joaquin López, la Masia Can Ramoneda i Miguel Romero─ i el taller de cuina d’aprofitament alimentari De l’hort a taula, en el qual els assistents aprendran diverses receptes per treure el màxim profit a les verdures de l’hort.
A la plaça del Doctor Guardiet s’hi ubicarà una mostra de maquinària agrícola, organitzada per Jordi Cantó i Josep Maria Edo; les activitats infantils Viu la natura!, plantejades per l’Agrupament Escolta Guspira; i l’exposició Fes rutllar el cicle de la matèria orgànica. La Societat Sant Antoni Abat ha organitzat novament Puja al carro de Sant Antoni, un volt en carro de cavalls per les immediacions de la plaça. D’11 a 14 h, l’Esbart Dansaire també oferirà l’activitat Ballar de peus a terra, un recorregut ple de sensacions per les danses del calendari festiu; i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental muntarà L’aventura dels residus, un espai lúdic amb jocs d’habilitat. La plaça del Doctor Guardiet també serà l’escenari de FotoNatura, una exposició fotogràfica de totes aquelles imatges que la ciutadania hagi presentat. Entre els participants se sortejarà ─a les 12 h─ un cistell amb productes locals de l’hort i elements per prevenir residus.
Pel que fa al passeig de Francesc Macià, s’hi podran trobar parades de comerços i restaurants ecològics de la ciutat ─Cafè Pàmpol, Emerald Impos, Font de Vida, La Bona Fruita, La Popular, MOntverd i Yerbabuena─; de la Cooperativa de Consum Responsable TocaTerra; un estand del projecte Rubiclac de reciclatge d’oli usat de l’AMPA del Centre d’Educació Especial Ca n’Oriol; una exposició dels Caçadors de Trastets; i una parada per conèixer els bolets de Rubí, de la mà de Sergi Capmany. També es repartiran bosses de compost procedent de les restes orgàniques que llancem al contenidor marró; la Font del Ferro vendrà plantes del projecte per a persones amb diversitat funcional; i el Museu Etnogràfic Vallhonrat organitzarà visites guiades a les seves instal·lacions ─a les 11 i a les 12 h─.
Paral·lelament, i de forma itinerant, l’Associació Juvenil Escena 13 durà a terme la Performance de la Terra.
Activitats durant els propers dies
Al marge de la fira, diumenge se celebrarà una jornada de natura al torrent de les Abelles, a tocar del passeig de la Riera. A les 9 h, la Societat Catalana d’Ornitologia durà a terme un anellament d’ocells, mentre que a les 10 h s’ha programat una neteja de l’entorn natural encapçalada pels Caçadors de Trastets i l’activitat Art Natura, una intervenció artística amb residus al medi natural a càrrec de Sandra Bea, Pep Borràs i Miquel Mas.
També s’han organitzat tot un seguit d’activitats que requereixen inscripció prèvia a través del correu inforesidus@ajrubi.cat o del Telèfon Verd (900 130 130 o bé 93 699 98 01 si es truca des d’un telèfon mòbil). Dilluns 18 (18.30 h) l’Ateneu Municipal acollirà un taller d’hort ecològic de terrassa i balcó. Dimarts 19 (17.30 h) s’organitzarà un curs de cuina a la Masia Can Ramoneda. En el marc d’aquesta activitat es podrà visitar aquest edifici i, a la vegada, aprendre a aprofitar al màxim les verdures de l’hort gràcies al restaurant Plats. A la mateixa hora, l’Associació Ecobòdum convidarà els rubinencs a fer de pagesos durant una tarda i plantar un tros del seu hort, a Can Feliu, gràcies a la proposta Hort en família. I el dijous 21 (18 h) serà el torn de l’autocompostatge casolà. Durant el curs, que es durà a terme a l’Escola Rivo Rubeo, els participants podran aprendre a fer el seu propi adob a casa i, a més, podran adquirir un compostador per només 20 euros.
El divendres 22, Dia de la Terra, Rubí d’Arrel, la Plataforma Alous i el Centre Excursionista de Rubí han organitzat dues conferències: Cap a la protecció del Parc del torrent i l’estany dels Alous i La nova xarxa d’itineraris de natura i senderisme a Rubí. Totes dues tindran lloc a l’Ateneu a partir de les 18.30 h.
El diumenge 24 s’ha programat una caminada a la font de Can Guilera, de la mà del Centre Excursionista de Rubí i de Rubí d’Arrel. L’itinerari, que té una durada d’unes quatre hores i mitja i és de dificultat baixa, recorrerà quatre de les fonts històriques del terme municipal de la ciutat ─la font de Sant Muç, les fonts de l’Avellana i de la Mare de Déu del Carme de Can Roig i la font de Can Guilera─. La sortida es farà a les 8.30 h des de la plaça del Doctor Guardiet.
També s’han organitzat dues exposicions: L’aigua, un bé comú, que es pot visitar fins el 30 d’abril a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler; i Calendari dels pagesos, que es pot veure al Museu Etnogràfic Vallhonrat fins el 29 d’abril.
Visita a les masies
Novament, en el marc dels actes per celebrar el Dia de la Terra, les masies de la ciutat obren les seves portes al públic. El dilluns 18 serà el torn de Can Xercavins; dimecres 20 es podrà visitar Ca n’Alzamora, mentre que dijous 21 serà Can Serrafossà qui mostrarà les seves instal·lacions. Totes les visites, que requereixen inscripció prèvia, es realitzaran a partir de les 17.30 h.