Uns 800 alumnes de 3r de Primària de les escoles de la ciutat participen a les primeres Rubimpíades
La cita esportiva ha estat organitzada pel Pla Educatiu d’Entorn, el professorat d’Educació Física dels centres educatius participants i el Servei d’Esports de l’Ajuntament
Aquest dimarts al matí han tingut lloc les primeres Rubimpíades a les instal·lacions de Can Rosés. Es tracta d’una jornada esportiva i de convivència entre diferents escoles de la ciutat, que ha aplegat un total de 795 nois i noies de 3r de Primària de 17 centres educatius rubinencs.
Les Rubimpíades neixen de la tasca realitzada el curs passat pel Grup de Treball de Docents d’Educació Física, amb la voluntat de ser un punt de trobada per tot l’alumnat de tercer. L’activitat l’han organitzat el Pla Educatiu d’Entorn, el Centre de Recursos Pedagògics, el professorat d’Educació Física de les escoles participants i el Servei d’Esports de l’Ajuntament. Tots plegats han sumat esforços per muntar aquesta matinal esportiva, en el marc de la qual s’han promogut els valors de l’esport en un entorn educatiu: hàbits saludables, joc net i respecte envers els altres.
L’atleta Carles Castillejo ha donat el tret de sortida a la jornada, quan ha entrat a la pista d’atletisme de Can Rosés portant la torxa dels Jocs Paralímpics del ’92. I és que Rubí va formar part de l’itinerari que va recórrer la flama paralímpica ara fa més de 25 anys.
Castillejo, acompanyat de l’alcaldessa, Ana María Martínez, i del regidor d’Esports, Juan López, ha adreçat unes paraules als joves participants. Els ha explicat que ell va començar a practicar atletisme a la Unió Atlètica Rubí, justament a les pistes de Can Rosés, quan encara eren de terra i no disposaven del gimnàs i vestidors que hi ha actualment. Minuts abans de pujar a l’escenari, s’ha mostrat molt satisfet d’observar aquesta instal·lació “plena de nens que venen a gaudir de les Rubimpíades. Per mi, que porto l’esport a l’ADN, veure com s’apleguen 800 nens aquí, un espai que m’ha vist créixer, és fantàstic”. Castillejo també ha parlat dels valors associats a l’esport que, “independentment de la disciplina que practiquis, són totalment aplicables a la vida real: la perseverança, la superació, la motivació, l’esforç... tots aquests valors ens fan més forts, ens fan veure la vida d’una manera diferent”.
De la seva banda, l’alcaldessa també s’ha referit als valors que es promouen amb activitats com les Rubimpíades: “Una ciutat sana és aquella que practica activitat física. Però no ens podem quedar només amb la vessant competitiva, tot i que formi part de l’esport. En el cas de l’esport escolar, per nosaltres és molt més important la transmissió de valors que es pot fer amb aquest tipus d’iniciatives, com el respecte, el companyerisme i l’esforç”.
Diversitat de jocs
Les primeres Rubimpíades han permès als participants gaudir d’una jornada esportiva on s’ha fomentat el civisme, el treball en equip i la solidaritat.
La cita s’ha estructurat en quatre grups temàtics, amb quatre activitats a cadascun d’ells, pels quals han passat els diferents alumnes. A la zona de jocs tradicionals, els nois i noies han pogut jugar a bitlles humanes, al joc del mocador, a pedra-paper-tisora i a cheia, un joc africà. A l’espai dedicat a l’atletisme, s’ha practicat el llançament de vórtex, els 60 metres llisos, els 60 metres obstacles i salts de llargada. Pel que fa a l’àmbit dels jocs cooperatius, l’alumnat hi ha pogut trobat futbol-cranc, el joc de matar conills cooperatiu, el de les cinc passades i el de la bandera. I, per últim, a la zona dels jocs alternatius s’hi ha organitzat el joc de morts i vius, el floorball, l’ultimate i el paracaigudes. Els i les alumnes dels graus esportius del Regina Carmeli i de l'INS La Serreta han dinamitzat els diferents espais de joc.
A mig matí, els participants han fet un esmorzar saludable a base de fruita cedida pel Mercat Municipal.
Amb la celebració de les primeres Rubimpíades, els organitzadors han volgut que els alumnes de tercer de les diferents escoles participants es relacionessin entre ells en una jornada de convivència i, a la vegada, que coneguessin jocs i disciplines esportives que potser no haguessin practicat anteriorment.