Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Acord per al desenvolupament econòmic i social de Rubí Els agents econòmics i socials locals i comarcals consensuen els objectiu i línies estratègiques de l'ADES. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Acord per al desenvolupament econòmic i social de Rubí

Els agents econòmics i socials locals i comarcals consensuen els objectiu i línies estratègiques de l'ADES.
El document de pacte de l’Acord per al Desenvolupament Econòmic i Social de Rubí (ADES) signat recull un total de 7 objectius i 10 línies estratègiques, tots ells encaminats a acomplir amb l’objectiu central de l’ADES que, en paraules de l’Alcaldessa, Carme García, és “la definició d’un model de desenvolupament que condueixi a la ciutat a millorar la cohesió social i integració territorial, així com reforçar el teixit productiu local i millorar l’ocupabilitat de les persones”.

Carme García ha fet un parlarment consensuat amb al resta de formacions polítiques, on ha fet una cronologia històrica dels treballs que han portat a la signatura del document, destacant la importància que ara pren. “Ningú podia imaginar quan vam començar a gestar aquest gran pacte de ciutat que la conjuntura econòmica el convertiria avui en prioritari per la nostra ciutat”, ha apuntat.

En l’acte també han fet breus intervencions alguns dels agents econòmics i socials representants a l’ADES. Així, el representant de la Universitat Autònoma de Barcelona, Manel Sabés, ha destacat l’aposta de l’Ajuntament per la planificació a llarg termini “les inversions més rentables, són les que fan crèixer el coneixement i la recerca per assolir la innovació. Són més a llarg termini però donen grans resultats”, ha dit. Per la seva banda, els representants sindicals, Josep Santcrístòfol d’UGT i Antonio Díaz de CCOO, han incidit en la importància d’afrontar la crisi treballant conjuntament tots els agents presents al territori i han llançat un missatge d’optimisme perquè “aquest treball conjunt ens permet abordar el futur amb les màximes garanties”

Finalment, la intervenció dels representants del món econòmic, Jordi Parera del Fòrum Empresarials CECOT Rubí i Marià Galí en representació de la Cambra de Comerç de Terrassa, han insistit en la necessitat de la planificació a llarg termini i la voluntat de compromís. Per Parera, l’ADES és “l’eina d’acció i actuació per planificar els canvis necessaris que ens permetin que la ciutat tiri endavant”. Per Galí, l’ADES “és bo, molt bo, que es vulgui assolir un compromís de futur per al desenvolupament econòmic i social de Rubí”, i ha volgut aclarir que “fer política social és fer política econòmica i viceversa”.

Territori, societat i Economia
Les 10 línies estratègiques que inclou l’acord signat i consensuat pels membres del grup d’impuls, responen a 3 eixos. Territori, Societat i Economia.

Dins l’eix de Territori, destaquen la necessitat d’accions per la millora tant interna com externa de la mobilitat de la ciutat, la participació en projectes supralocals o la idea de reforçar el centre urbà com a punt d’atracció i espai de trobada.

L’eix de Societat té com aspecte clau la millora de la formació. El tercer eix, el de l’Economia destaca especialment la voluntat de fomentar un teixit competitiu i innovador alhora que la necessitat de mantenir i reforçar la indústria tradicional.

Objectius:
1. Potenciar la posició estratègica de Rubí i la projecció interna i externa de la ciutat
2. Consolidar l’encaix territorial de Rubí en el seu entorn comarcal i metropolità.
3. Mantenir i reforçar el teixit industrial potenciant nous sectors i activitats econòmiques.
4. Avançar en les qualificacions formatives i professionals.
5. Millorar l’ocupabilitat de les persones.
6. Garantir la integració i la igualtat d’oportunitats de les persones.
7. Promoure un treball conjunt entre els agents públics i privats.

Línies estratègiques:
1. L’encaix de Rubí en el seu entorn com a reforç del seu posicionament estratègic.
2. La consolidació de Rubí amb l’entorn amb la generació d’espais, infraestructures i equipaments que facin de Rubí una ciutat atractiva per a la seva convivència i activitat econòmica.
3. La consolidació del caràcter urbà de Rubí.
4. La millora dels nivell educatius i la formació al llarg de la vida de les persones per garantir l’ocupabilitat.
5. La generació d’espais d’atracció i d’inclusió ciutadana.
6. El reforç del teixit industrial de la ciutat.
7. El suport a la terciarització i l’aposta per a les activitats emergents.
8. El foment de la cultura emprenedora i el suports a les micro i petites empreses.
9. La igualtat d’oportunitats davant el mercat de treball.
10. El foment de les sinèrgies entre el sector públic i el sector privat.

L’Acord per al Desenvolupament Econòmic i Social (ADES)
Amb l’objectiu “d’apostar per la qualitat del teixit econòmic en una ciutat cohesionada socialment”, l’acaldessa va demanar als agents econòmics i socials de Rubí, a l’octubre de 2007, el compromís de treballar-hi. Ho va fer en el marc del Pla Estratègic. Tres mesos més tard, el 31 de gener de 2008, aquest compromís es concretava en un acord de Ple que donava el tret de sortida als treballs de l’ADES.

L’Acord per al Desenvolupament Econòmic i Social (ADES) de Rubí és un mecanisme de concertació i de planificació estratègica orientat a donar resposta als nous reptes als quals ha de fer front la ciutat en el pla territorial, econòmic i social. Per traçar les línies futures de treball s’ha fet una diagnosi de la situació actual del municipi. El grup d’impuls de l’ADES, format per una vintena de representants polítics, econòmics, sindicals, municipals i del món del coneixement acordaven un primer document al novembre de 2008.

A partir d’aquesta radiografia inicial del municipi, els membres del grup d’impuls van participar en dues sessions de treball més, durant els mesos de novembre i desembre, on es van debatre i validar les línies estratègiques que han quedat recollides en el document de pacte signat.

Ara l’ADES entra en la tercera fase que consisteix en proposar les accions concretes que cal dur a terme per cadascuna de les 10 línies estratègiques aprovades. En aquesta tercera fase, s’incorporarà la figura dels experts que, amb les seves aportacions i la dinamització dels grups de treball amb participants d’institucions i entitats locals i comarcals, faran la proposta d’accions concretes lligades a cada línia estratègica.