Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Carme García: “Només les cocapitals ens superen a la comarca en esforços i recursos en polítiques d’ocupació” En millorar els Parcs Empresarials i les seves infraestructures el consistori ha destinat en 3 anys 2,8 milions d’euros. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Carme García: “Només les cocapitals ens superen a la comarca en esforços i recursos en polítiques d’ocupació”

En millorar els Parcs Empresarials i les seves infraestructures el consistori ha destinat en 3 anys 2,8 milions d’euros.
L’alcaldessa de Rubí, Carme García ha fet balanç de les principals propostes que el consistori ha desenvolupat en polítiques de promoció econòmica i ocupació, que segons ha explicat “són una prioritat d’aquest govern que aposta per l’economia productiva, generadora d’ocupació, en un moment en què l’especulació financera està portant el món a un camí sense sortida”.

García ha informat que els recursos que ha destinat l’Ajuntament a polítiques d’ocupació en els darrers anys “només els superen a la comarca les cocapitals, Sabadell i Terrassa, i modestament cal reivindicar la feina que hem fet”. En aquesta mateixa línia, l’alcaldessa ha deixat clar que “nosaltres no varem generar la crisi i tampoc la resoldrem però puc garantir que hem fet i continuarem fent tot el que podrem” i ha recordat que durant l’última legislatura del darrer govern de la Generalitat es van triplicat les ajudes per projectes de politiques actives d’ocupació acompanyats pels plans d’ocupació impulsats per l’Ajuntament, “i això ha fet que l’exconsellera hagi posat l’exemple de Rubí arreu com un dels municipis referents en treballar les polítiques actives d’ocupació”, ha afegit

Quatre eixos fonamentals: pimes, emprenedors, suport als parcs empresarials i projectes estratègics

Durant el balanç, l’alcaldessa ha explicat els quatre eixos bàsics que el consistori ha desenvolupat en aquests quatre anys que inclouen “accions que garanteixin l’arrelament de les nostres empreses i que facilitin la millora de la seva competitivitat així com la instal·lació d’altres empreses a la ciutat, en tant que motor de l’economia i dinamitzadores de l’ocupació”, ha dit Carme Garcia.

D’una banda, les accions adreçades a les petites i mitjanes empreses i als autònoms, que han comptat, a través de l’Oficina de Serveis a l’Empresa (OSE) amb sessions i eines diverses d’assessorament i gestió empresarial; amb un total de 35 jornades de formació empresarial entre 2010 i 2011, a les quals van assistir més de 300 empresari l’any passat; i amb la posada en marxa de la Xarxa Rubiempresa, que ha registrat més de 22.000 visites durant el 2010.

El segon grup de mesures ha estat adreçat a les persones emprenedores, ja que en moments com l’actual hi ha treballadors/es que opten per crear projectes de autoocupació com a sortida laboral a la seva situació d’atur. Així, a més de les sessions de formació Rubiempren que s’organitzen cada any, des de l’OSE han assessorat a 217 persones que volien crear la seva pròpia empresa, s’ha donat suport a la creació de 60 noves empreses durant el 2010 i s’ha realitzat el procés de seguiment de 117 empreses creades en els últims tres anys per assegurar la seva fase de consolidació.

Pel que fa als Parcs Empresarials de la ciutat i les seves infraestructures, el tercer dels eixos en què s’ha post èmfasi, el consistori ha invertit 2,8 milions d’euros tant a través de les inversions municipals de 2010 i les que es faran aquest any, com de les inversions estatals a través del FEIL, el FEOSL i el CIT.

L’últim eix d’actuacions són els projectes estratègics de la ciutat, entre els quals destaquen l’aposta per la innovació i eficiència energètica per tal que Rubí sigui un referent en aquest sentit i poder atraure empreses d’aquest sector a la ciutat. En aquest sentit, a més del projecte de la Masia de Can Serra com a motor d’empreses innovadores i el conveni amb Leitat per impulsar aquest centre d’empreses d’energies renovables, s’ha posat en marxa el nou Màster “Negoci, Disseny i Tecnologia” de la Universitat Politècnica de Catalunya per portar la banda ampla als polígons de la ciutat, i s’ha signat el Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses que ha conduït a l’aprovació de Pla D'Acció per a l'Energia Sostenible (PAES) en el passat ple de gener. També s’està acabant de definir l’Acord Econòmic i Social (ADES) que aviat serà presentat a la ciutat.

Accions municipals de foment de l’ocupació

Tot i que les dades de l’atur continuen no sent positives per a la ciutat, és cert que l’atur s’ha reduït en l’últim any ja que ha passat dels 7.309 aturats a finals de 2009 als 6.986 aturats a finals de l’any passat.
I una part important d’aquestes persones en situació d’atur, en concret 4.500 persones, un 65% dels aturats, van passar pel servei de primera acollida de l’Institut de Promoció Econòmica i Social (IMPES), que els atén personalment, els assessora i deriva a altres serveis un cop detectades les seves necessitats.

Dues de les accions iniciades l’any passat per potenciar la recerca de feina d’aquestes persones, un del serveis als quals se’ls deriva, han estat la borsa de treball en línia i el taller de recerca de feina, en el qual s’han ampliat els horaris, i s’ha millorat de l’equipament informàtic, entre d’altres. Tant la borsa de treball en línia com el taller de recerca de feina reflecteixen aquest augment d’utilització dels serveis. En el primer cas, aquest nou servei es va posar en funcionament al juliol i fins a finals de l’any s’havien inscrit un total de 1.132 persones. Per la seva banda, el taller de recerca de feina, un espai on les persones desocupades que ja han fet la primera consulta a l’IMPES, realitzen la seva recerca de feina amb l’assessorament del tècnics, va registrar un total de 10.196 visites al 2010, que suposen un increment del 6,6% respecte a l’any anterior (9.560).

Si la borsa de treball en línia ha registrat un nombre d’usuaris important en sis mesos de funcionament, també s’ha donat un impuls important a la Borsa de treball presencial, en la qual s’han inscrit 1.349 persones, s’han tramitat 182 ofertes que han suposat la inserció del mercat de treball de 200 persones desocupades i el nombre d’empreses col·laboradores ha arribat a 59.

Així mateix, s’han incrementat les accions de formació per al col·lectiu de persones que busquen feina que han passat de 37 a 51, amb 765 persones desocupades que han participat en les diferents accions de formació, i s’han contractat un total de 270 persones mitjançant diverses accions que combinen la pràctica de l’experiència laboral en una professió específica amb la formació adient per la mateixa, com les cases d’ofici o els plans d’ocupació ordinaris i extraordinaris. A més, a través de les obres del FEOSL, l’Ajuntament ha contractat 115 persones més, durant l’any passat, arribant al total de 585 persones contractades a través dels diversos projectes de promoció de l’ocupació.