Carme García assumeix la presidència del CIT amb la missió d’explotar les potencialitats del territori que integren Rubí, Sant Cugat i Cerdanyola
Entre les prioritats del Pla d’actuació 2013 destaca fomentar la creació d’ocupació i consolidar lligams entre empreses, universitat i el consorci.
Les alcaldesses de Rubí, Carme Garcia, de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa, i de Cerdanyola del Vallès, Carme Carmona, han presidit el consell plenari del Catalonia Innovation Triangle (CIT), el consorci de promoció de l’eix de la B-30. Durant l’acte s’ha realitzat el traspàs de presidència d’aquest consorci –de caràcter anual–, que fins avui ostentava la ciutat de Sant Cugat i que ara ha passat a mans de Rubí.
El CIT té com a missió explotar les potencialitats del territori integrat per Rubí, Cerdanyola i Sant Cugat, les sinergies existents i el seu posicionament en l’economia del coneixement en el denominat “triangle de la innovació”: ciència – indústria i tecnologia – serveis i comercialització. En aquest sentit, les tres alcaldesses han avançat que sol·licitaran reunir-se amb el president de la Generalitat, Artur Mas, per fer-lo avinent de les potencialitats del territori CIT. Segons l’alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, els tres municipis que integren el consorci Catalonia Innovation Triangle són “agents imprescindibles en el creixement i la recuperació econòmica del país”.
Durant la sessió plenària també s’han aprovat els objectius que es desenvoluparan sota la nova presidència de la nostra ciutat. L’alcaldessa de Rubí i presidenta del CIT, Carme García, ha explicat que el Pla d’actuació per aquest 2013 té tres prioritats: fomentar la creació d’ocupació; mancomunar objectius, estratègies i serveis per ser més eficients; i consolidar lligams entre empreses, universitat i el propi consorci.
Segons García, “hem de treballar perquè la ciutadania tingui feina, que és l’única manera de sortir de la crisi i de garantir que les tres ciutats tindran futur”. En aquest sentit, ha explicat que es donarà suport a l’emprenedoria i a la creació de noves empreses i de nous llocs de treball, que es propiciarà el creixement de les empreses existents a través del suport a la seva competitivitat i que es milloraran les condicions del CIT per a l’atracció d’inversions i empreses de l’exterior. Carme García ha recordat que “l’any 2008, quan es va iniciar la crisi, ningú apostava per l’economia productiva excepte nosaltres. I és un encert que les tres ciutats ens complementem”. Com ha comentat l’alcaldessa de Rubí, “cal treballar en xarxa, amb els sindicats, les empreses i el món universitari, perquè sense la seva col·laboració serà complicat tirar endavant els nostres objectius”.
Pla d’actuació 2013
El Pla d’actuació per aquest any 2013 s’estructura en 6 programes de treball que responen als eixos estratègics del CIT: infraestructures i serveis per a la mobilitat, gestió dels Polígons d’Activitat Econòmica, infraestructures de telecomunicacions, desenvolupament de serveis avançats, foment de l’activitat econòmica i promoció de CIT a l’exterior.
PROGRAMA 1. INFRAESTRUCTURES I SERVEIS PER A LA MOBILITAT
Objectiu: Aconseguir una mobilitat més eficient i millorar les infraestructures que permetin una major accessibilitat als Parcs Empresarials amb més seguretat viària, informació i confort.
- Finalitzar el projecte FEDER de zonificació, ordenació i senyalització de les zones empresarials, universitàries i tecnològiques del CIT. A més de la senyalització en vies locals i en vies de la Generalitat, es considera necessari l’ampliació en les autopistes i també el reforçament en vies locals. Durant el 2012 ja s’han instal·lat 116 cartells a les carreteres locals de les tres ciutats. En els propers mesos se’n col·locaran 55 més a les carreteres de gestió de la Generalitat de Catalunya.
- Creació d’un grup d’impuls de mobilitat on els diferents experts dels tres municipis proposin el desenvolupament d’accions d’una millor connectivitat viària i del transport públic.
- Fomentar l’ús de les formes de transport més sostenibles.
- Interactuar amb l’Àrea Metropolitana per facilitar una major cobertura territorial del servei de taxis a l’entorn del CIT.
- Desenvolupar accions de connectivitat viària i transport públic.
PROGRAMA 2. GESTIÓ DE PARCS EMPRESARIALS
Objectiu: Millorar la gestió de parcs i polígons empresarials.
- Avançar cap a la implementació de sistemes energètics eficients i sostenibles als parcs empresarials a partir de les experiències que s’estan desenvolupant en el territori, com ara el projecte Rubí Brilla, Smart Cities, etc.
- Mantenir el servei d’informació sobre zones empresarials del CIT a l’entorn de la plataforma digital del consorci (www.cit.cat).
- Creació d’un grup d’impuls de territori per avaluar l’impacte de les inversions empresarials al territori CIT. Un grup d’experts valorarà l’impacte de les noves inversions en el conjunt del territori i proposarà les mesures corresponents perquè aquestes inversions repercuteixin favorablement sobre el CIT, de manera que els municipis actuïn conjuntament en matèria d’infraestructures viàries, transport, medi ambient, foment de l’activitat econòmica i de l’ocupació territorial.
- Promoure un grup d’impuls de gestió de PAE i elevar propostes al grup de millora. Cerdanyola, Sant Cugat i Rubí compten amb experiències en diferents models de gestió de polígons industrials que seran avaluats per un grup d’experts per tal d’impulsar a altres polígons els models que millor s’adeqüin a les seves característiques.
PROGRAMA 3. INFRAESTRUCTURES DE TELECOMUNICACIONS
Objectius: Aprofitar la força de la unió per implementar millores en infraestructures i serveis TIC.
- Continuar explorant les possibilitats conjuntes d’implementar millores en infraestructures i serveis TIC.
- Informar a les associacions d’empresaris (grup de millora) sobre les conclusions de l’Estudi de Banda Ampla realitzat pel CIT per a ser debatut i valorar les accions derivades d’aquest estudi que permetin millores competitives a les empreses del territori, entre les quals destaquen les negociacions des del CIT amb les operadores de telecomunicacions.
PROGRAMA 4. DESENVOLUPAMENT DE SERVEIS AVANÇATS PER MILLORAR LA COMPETITIVITAT DE LES EMPRESES
Objectiu: Donar suport a la millora de la competitivitat de les empreses
- Impulsar i donar suport a les accions que generen espais d’intercanvi de coneixements entre el món empresarial, el món acadèmic, la investigació i la recerca. Des del CIT s’ha fet un recorregut en l’aproximació entre els centres d’ensenyament, centres d’investigació i recerca i món empresarial amb l’objectiu d’impulsar iniciatives que facilitin la transferència de coneixement a les empreses.
PROGRAMA 5. FOMENT DE L’ACTIVITAT ECONÒMICA
Objectiu: Potenciar la xarxa de suport a l’empresa.
- Elaborar un catàleg de recursos de les eines de suport a l’emprenedoria i a les empreses del CIT (serveis, finançament, etc).
- Posada en marxa de la Plataforma d’impuls a la internacionalització empresarial. Des d’aquesta plataforma conjunta s’executaran accions per a la internacionalització en general i, en particular, aquelles accions que contribueixin a augmentar el pes exportador de les empreses del CIT. Accions de networking, market place, etc.
- Participar activament en l’elaboració de propostes i desenvolupament d’accions de l’Estratègia Catalunya 2020 (EU 20/20). S’actuarà perquè les propostes del CIT permetin optar a la presentació de projectes i finançament europeus d’acord amb els seus objectius. El CIT està en les millors condicions per integrar-se en una economia intel·ligent (basada en el coneixement i la innovació), sostenible i integradora. Els projectes han de contribuir a crear economia amb nivells alts d’ocupació, de productivitat i de cohesió social.
PROGRAMA 6. MARKETING TERRITORIAL
Objectiu: Definir i desenvolupar el posicionament del CIT per a la captació d’empreses i implantació i cooperació amb els centres de coneixement.
- Dinamització de la plataforma digital (www.cit.cat)
- Reforçar el posicionament del CIT per a la captació d’empreses com a pol de desenvolupament dins la Barcelona metropolitana basat en el coneixement.
- Reforçar el posicionament del CIT en el marc de la gran Barcelona amb l’objectiu d’eliminar qualsevol referència d’enclavament perifèric.
El CIT, un territori amb molta potencialitat
El Catalonia Innovation Triangle (CIT) és un consorci que comprèn els municipis de Rubí, Cerdanyola del Vallès i Sant Cugat del Vallès. Aquest territori està ubicat als voltants de la calçada lateral de l’autopista AP-7, dins del que es coneix com a Eix de la B-30. Totes tres ciutats ocupen una extensió total de 111 km² i compten amb una població al voltant dels 220.000 habitants.
El CIT es configura com l’espai econòmic més potent de Barcelona, basat en la cadena de valor del coneixement: creació, desenvolupament, fabricació i comercialització.
El territori del CIT té una important potència industrial, és un motor universitari, científic i tecnològic i té molta força empresarial financera, tecnològica i de serveis. Rubí, Sant Cugat i Cerdanyola representen el 2,8% de la població de Catalunya i acullen el 3,24% de l’ocupació del país. Al territori CIT hi ha unes 10.000 empreses i hi estudien uns 60.000 universitaris. Hi treballen unes 100.000 persones, de les quals 5.000 són investigadors.
El CIT té com a missió explotar les potencialitats del territori integrat per Rubí, Cerdanyola i Sant Cugat, les sinergies existents i el seu posicionament en l’economia del coneixement en el denominat “triangle de la innovació”: ciència – indústria i tecnologia – serveis i comercialització. En aquest sentit, les tres alcaldesses han avançat que sol·licitaran reunir-se amb el president de la Generalitat, Artur Mas, per fer-lo avinent de les potencialitats del territori CIT. Segons l’alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, els tres municipis que integren el consorci Catalonia Innovation Triangle són “agents imprescindibles en el creixement i la recuperació econòmica del país”.
Durant la sessió plenària també s’han aprovat els objectius que es desenvoluparan sota la nova presidència de la nostra ciutat. L’alcaldessa de Rubí i presidenta del CIT, Carme García, ha explicat que el Pla d’actuació per aquest 2013 té tres prioritats: fomentar la creació d’ocupació; mancomunar objectius, estratègies i serveis per ser més eficients; i consolidar lligams entre empreses, universitat i el propi consorci.
Segons García, “hem de treballar perquè la ciutadania tingui feina, que és l’única manera de sortir de la crisi i de garantir que les tres ciutats tindran futur”. En aquest sentit, ha explicat que es donarà suport a l’emprenedoria i a la creació de noves empreses i de nous llocs de treball, que es propiciarà el creixement de les empreses existents a través del suport a la seva competitivitat i que es milloraran les condicions del CIT per a l’atracció d’inversions i empreses de l’exterior. Carme García ha recordat que “l’any 2008, quan es va iniciar la crisi, ningú apostava per l’economia productiva excepte nosaltres. I és un encert que les tres ciutats ens complementem”. Com ha comentat l’alcaldessa de Rubí, “cal treballar en xarxa, amb els sindicats, les empreses i el món universitari, perquè sense la seva col·laboració serà complicat tirar endavant els nostres objectius”.
Pla d’actuació 2013
El Pla d’actuació per aquest any 2013 s’estructura en 6 programes de treball que responen als eixos estratègics del CIT: infraestructures i serveis per a la mobilitat, gestió dels Polígons d’Activitat Econòmica, infraestructures de telecomunicacions, desenvolupament de serveis avançats, foment de l’activitat econòmica i promoció de CIT a l’exterior.
PROGRAMA 1. INFRAESTRUCTURES I SERVEIS PER A LA MOBILITAT
Objectiu: Aconseguir una mobilitat més eficient i millorar les infraestructures que permetin una major accessibilitat als Parcs Empresarials amb més seguretat viària, informació i confort.
- Finalitzar el projecte FEDER de zonificació, ordenació i senyalització de les zones empresarials, universitàries i tecnològiques del CIT. A més de la senyalització en vies locals i en vies de la Generalitat, es considera necessari l’ampliació en les autopistes i també el reforçament en vies locals. Durant el 2012 ja s’han instal·lat 116 cartells a les carreteres locals de les tres ciutats. En els propers mesos se’n col·locaran 55 més a les carreteres de gestió de la Generalitat de Catalunya.
- Creació d’un grup d’impuls de mobilitat on els diferents experts dels tres municipis proposin el desenvolupament d’accions d’una millor connectivitat viària i del transport públic.
- Fomentar l’ús de les formes de transport més sostenibles.
- Interactuar amb l’Àrea Metropolitana per facilitar una major cobertura territorial del servei de taxis a l’entorn del CIT.
- Desenvolupar accions de connectivitat viària i transport públic.
PROGRAMA 2. GESTIÓ DE PARCS EMPRESARIALS
Objectiu: Millorar la gestió de parcs i polígons empresarials.
- Avançar cap a la implementació de sistemes energètics eficients i sostenibles als parcs empresarials a partir de les experiències que s’estan desenvolupant en el territori, com ara el projecte Rubí Brilla, Smart Cities, etc.
- Mantenir el servei d’informació sobre zones empresarials del CIT a l’entorn de la plataforma digital del consorci (www.cit.cat).
- Creació d’un grup d’impuls de territori per avaluar l’impacte de les inversions empresarials al territori CIT. Un grup d’experts valorarà l’impacte de les noves inversions en el conjunt del territori i proposarà les mesures corresponents perquè aquestes inversions repercuteixin favorablement sobre el CIT, de manera que els municipis actuïn conjuntament en matèria d’infraestructures viàries, transport, medi ambient, foment de l’activitat econòmica i de l’ocupació territorial.
- Promoure un grup d’impuls de gestió de PAE i elevar propostes al grup de millora. Cerdanyola, Sant Cugat i Rubí compten amb experiències en diferents models de gestió de polígons industrials que seran avaluats per un grup d’experts per tal d’impulsar a altres polígons els models que millor s’adeqüin a les seves característiques.
PROGRAMA 3. INFRAESTRUCTURES DE TELECOMUNICACIONS
Objectius: Aprofitar la força de la unió per implementar millores en infraestructures i serveis TIC.
- Continuar explorant les possibilitats conjuntes d’implementar millores en infraestructures i serveis TIC.
- Informar a les associacions d’empresaris (grup de millora) sobre les conclusions de l’Estudi de Banda Ampla realitzat pel CIT per a ser debatut i valorar les accions derivades d’aquest estudi que permetin millores competitives a les empreses del territori, entre les quals destaquen les negociacions des del CIT amb les operadores de telecomunicacions.
PROGRAMA 4. DESENVOLUPAMENT DE SERVEIS AVANÇATS PER MILLORAR LA COMPETITIVITAT DE LES EMPRESES
Objectiu: Donar suport a la millora de la competitivitat de les empreses
- Impulsar i donar suport a les accions que generen espais d’intercanvi de coneixements entre el món empresarial, el món acadèmic, la investigació i la recerca. Des del CIT s’ha fet un recorregut en l’aproximació entre els centres d’ensenyament, centres d’investigació i recerca i món empresarial amb l’objectiu d’impulsar iniciatives que facilitin la transferència de coneixement a les empreses.
PROGRAMA 5. FOMENT DE L’ACTIVITAT ECONÒMICA
Objectiu: Potenciar la xarxa de suport a l’empresa.
- Elaborar un catàleg de recursos de les eines de suport a l’emprenedoria i a les empreses del CIT (serveis, finançament, etc).
- Posada en marxa de la Plataforma d’impuls a la internacionalització empresarial. Des d’aquesta plataforma conjunta s’executaran accions per a la internacionalització en general i, en particular, aquelles accions que contribueixin a augmentar el pes exportador de les empreses del CIT. Accions de networking, market place, etc.
- Participar activament en l’elaboració de propostes i desenvolupament d’accions de l’Estratègia Catalunya 2020 (EU 20/20). S’actuarà perquè les propostes del CIT permetin optar a la presentació de projectes i finançament europeus d’acord amb els seus objectius. El CIT està en les millors condicions per integrar-se en una economia intel·ligent (basada en el coneixement i la innovació), sostenible i integradora. Els projectes han de contribuir a crear economia amb nivells alts d’ocupació, de productivitat i de cohesió social.
PROGRAMA 6. MARKETING TERRITORIAL
Objectiu: Definir i desenvolupar el posicionament del CIT per a la captació d’empreses i implantació i cooperació amb els centres de coneixement.
- Dinamització de la plataforma digital (www.cit.cat)
- Reforçar el posicionament del CIT per a la captació d’empreses com a pol de desenvolupament dins la Barcelona metropolitana basat en el coneixement.
- Reforçar el posicionament del CIT en el marc de la gran Barcelona amb l’objectiu d’eliminar qualsevol referència d’enclavament perifèric.
El CIT, un territori amb molta potencialitat
El Catalonia Innovation Triangle (CIT) és un consorci que comprèn els municipis de Rubí, Cerdanyola del Vallès i Sant Cugat del Vallès. Aquest territori està ubicat als voltants de la calçada lateral de l’autopista AP-7, dins del que es coneix com a Eix de la B-30. Totes tres ciutats ocupen una extensió total de 111 km² i compten amb una població al voltant dels 220.000 habitants.
El CIT es configura com l’espai econòmic més potent de Barcelona, basat en la cadena de valor del coneixement: creació, desenvolupament, fabricació i comercialització.
El territori del CIT té una important potència industrial, és un motor universitari, científic i tecnològic i té molta força empresarial financera, tecnològica i de serveis. Rubí, Sant Cugat i Cerdanyola representen el 2,8% de la població de Catalunya i acullen el 3,24% de l’ocupació del país. Al territori CIT hi ha unes 10.000 empreses i hi estudien uns 60.000 universitaris. Hi treballen unes 100.000 persones, de les quals 5.000 són investigadors.