Carme García: 'El nostre objectiu principal és combatre la crisi i ajudar les famílies que pitjor ho estan passant'
L’Ajuntament de Rubí destinarà prop de 3 milions d’euros a la reactivació econòmica, la millora de la cohesió social i el manteniment de l’espai urbà.
L’Ajuntament de Rubí destinarà aquest 2013 la quantitat de 2.930.000 euros al nou paquet de mesures extraordinàries de lluita contra la crisi, 1,8 milions d’euros més que l’any passat. En aquella ocasió, les mesures excepcionals anticrisi van estar dotades amb 1.100.000 euros amb un triple objectiu: reactivar l’economia de la ciutat, millorar la cohesió social i mantenir la qualitat de l’espai públic. Aquell paquet d’accions excepcionals va ser fruit dels acords a què l’equip de govern (PSC i ERC) va arribar amb diferents forces polítiques. Enguany, s’han plantejat més d’una vintena d’accions enfocades a complementar les iniciades el 2012 i amb els mateixos objectius.
Aquest dilluns, l’alcaldessa de Rubí, Carme García, ha presentat el paquet de mesures extraordinàries de lluita contra la crisi d’aquest any als mitjans de comunicació. García ha explicat que aquestes accions s’han consensuat amb tots els grups polítics de la ciutat, “una de les coses que valorem més en un moment en què la imatge que ofereixen molts partits és de lluita entre ells. A Rubí, en canvi, hem aconseguit treballar tots per aportar idees a aquest pla. Tots els partits estem treballant per ajudar les famílies de la ciutat”.
García ha desgranat les diferents accions plantejades en cadascun dels eixos del pla: la reactivació econòmica, la cohesió social i el manteniment de l’espai urbà.
Reactivació de l’economia
La voluntat del consistori és incrementar la competitivitat de Rubí i les seves empreses amb l’objectiu de facilitar la reactivació econòmica de la ciutat. Les mesures proposades en aquest sentit estan enfocades a reforçar les accions que es van iniciar a través del paquet de mesures extraordinàries 2012 i les incloses al Pla de Reactivació Econòmica i Treball. L’objectiu és ajudar a dinamitzar l’economia de la ciutat, millorar l’ocupabilitat de les persones i generar ocupació. “Dinamitzar l’economia de la ciutat passa per donar suport a les empreses perquè les que estan instal·lades a Rubí es quedin a la ciutat i, paral·lelament, intentar que en vinguin d’altres al municipi”, ha assegurat l’alcaldessa.
Aquest primer eix d’actuació es divideix en dues línies: les actuacions destinades al suport de l’ocupació i l’emprenedoria i les mesures per reactivar el teixit productiu de la ciutat.
Pel que fa a les actuacions destinades al suport de l’ocupació i l’emprenedoria, s’han previst un total de 9 accions, entre les quals destaca un projecte de suport a la creació d’ocupació que preveu subvencions directes per a la contractació de persones rubinenques desocupades de llarga durada i que no reben cap prestació. Segons García, “necessitem que la gent treballi. Això és el que ens farà sortir de la crisi. La condició és que aquestes persones que es contractin siguin treballadors aturats de Rubí”. També es planteja un programa de formació i orientació per a persones en atur, ajudes directes per iniciar projectes d’emprenedoria que s’ubiquin a la ciutat i un programa de beques de pràctiques de formació per a estudiants universitaris i de Formació Professional majors de 18 anys empadronats a Rubí, entre d’altres. Per a aquesta línea d’accions s’han previst un total d’1.150.000 euros.
L’altra línia d’aquest eix destinarà uns 580.000 euros a impulsar mesures per reactivar el teixit productiu de la ciutat. Concretament, s’han plantejat un total de 13 accions dirigides a impulsar mesures per atraure empreses a la ciutat; continuar el Pla de xoc de polígons amb accions d’arranjament com les desenvolupades durant l’any passat; noves propostes de suport als comerços de la ciutat; accions per millorar l’eficiència energètica a les dependències municipals i mesures per millorar la competitivitat empresarial amb programes d’internacionalització. L’alcaldessa ha recordat que “l’any passat ja vam donar suport a 15 empreses que van voler fer el pas cap a la internacionalització. La nostra atenció se centra especialment en les petites i mitjanes empreses, que són les que tenen més dificultats a l’hora d’iniciar un procés d’aquest tipus”. En aquest eix també cal destacar el projecte “Smart PAE”, que permetrà optimitzar les despeses d’enllumenat, neteja, manteniment, recollida de residus, etc. a través de la sensorització d’un polígon industrial. “El nostre objectiu és estendre l’eficiència i l’eficàcia energètica a les indústries per tal que siguin més competitives. Som pioners en aquest camp i actualment ja som tot un referent”.
Cohesió social
Una altra de les prioritats de l’equip de govern és mantenir la cohesió social, i més tenint en compte que la ciutadania de Rubí està patint les conseqüències de la crisi econòmica. El temps que fa que dura aquesta situació fa que els riscos de precarització i d’empobriment siguin cada cop més elevats. En aquest sentit, el paquet de mesures extraordinàries inclou accions per continuar donant suport a les famílies que ho estan passant més malament.
Les 9 accions que es proposen tenen un pressupost de 650.00 euros. Quatre d’elles aniran encaminades a continuar oferint ajudes i subvencions extraordinàries a les famílies que pitjor ho estan passant. Això es tradueix en ajuts per a l’accés a l’habitatge, en reduccions de l’IBI per a alguns col·lectius i el manteniment dels ajuts en la plusvàlua d’immobles a ciutadans afectats per desnonament de l’habitatge habitual. De fet, l’Ajuntament de Rubí és un dels consistoris catalans amb més ajudes en forma de bonificacions, subvencions i exempcions fiscals. També es reforçarà el Servei d’intermediació d’afectats per les hipoteques. En aquest sentit, es continuarà oferint un reforç jurídic a través de la contractació directa d’un o dos advocats. Carme García ha recordat: “Som un dels pocs ajuntaments que ara fa un any vam posar en marxa una oficina per evitar els desnonaments que, per desgràcia, en tenim molts”. Paral·lelament, es condicionarà una nau per al Banc dels aliments i per a totes aquelles entitats de la ciutat que estan treballant perquè les famílies tinguin cobertes les primeres necessitats d’alimentació i articles d’higiene. D’aquesta manera els usuaris no han de fer cua al carrer i se centralitza l’esforç de totes les entitats en un sol punt. Segons García, “a part de patir la crisi, el fet d’haver de fer cua al carrer encara agreuja més la situació d’aquestes persones, que han de passar pel tràngol que tothom les vegi recollint aliments”. També es destinarà una partida per a la rehabilitació d’un pis d’emergències per a la Creu Roja. I es continuarà fomentant el treball en xarxa amb entitats del tercer sector de la ciutat.
Qualitat de l’espai públic
El consistori té clar que, malgrat el context de crisi actual, no es pot permetre que es degradi l’espai públic. El seu manteniment és fonamental, perquè l’espai públic és l’espai de trobada, de relació, de manifestació de la pluralitat i de la diversitat, de l’oci i del descans. Els carrers, les places i els equipaments són elements fonamentals que contribueixen a la qualitat de vida dels barris.
En aquest sentit, el paquet de mesures extraordinàries destinarà 550.000 euros a dues accions centrades, d’una banda, a realitzar petites millores de l’espai públic als barris, que prèviament hauran prioritzat els veïns i entitats que participen a les meses i plenaris del projecte Compromís de barri; i, de l’altra, a reduir el consum energètic en el marc del projecte Rubí Brilla. “Darrerament només havíem fet actuacions per mantenir l’espai urbà amb dignitat, però no amb la mateixa intensitat que abans de la crisi. Ara durem a terme aquelles millores urbanes quotidianes que ens suggereixin els veïns, en el marc del procés participatiu que tenim en marxa dins del projecte Compromís de barri”, ha explicat l’alcaldessa.
Creació d’un Fons de garantia
D’altra banda, Carme García ha avançat que es preveu que els comptes municipals de 2012 es tancaran en positiu. “Si des de Madrid no ens diuen el contrari, aquest superàvit el podríem utilitzar per crear un Fons de garantia amb l’objectiu de mantenir diferents serveis”. Tal com ha explicat l’alcaldessa, “ens preocupen molt les retallades en l’àmbit de l’Educació. Aquest fons ens permetria poder oferint serveis com l’Escola d’Art i Disseny, l’Escola de Música o les escoles bressol municipals”. L’alcaldessa, però, no ha especificat quin import es podria destinar a la creació d’aquest fons.
García ha apostat decididament pel món local: “L’administració local és la garantia per oferir serveis bàsics, és la més propera als ciutadans i el lloc on venen a demanar ajuda. Som els primers que aturem el cop”. En aquest sentit, l’alcaldessa ha fet una crida al govern del Partit Popular a Madrid perquè deixi de limitar les competències dels ajuntaments: “Hem d’apostar per l’administració de proximitat i no fer-la llunyana als ciutadans”.
L’alcaldessa també s’ha referit a les declaracions del conseller de Salut, Boi Ruiz, sobre el futur incert de l’Hospital comarcal Vicenç Ferrer. García ha lamentat que el conseller no hagi comunicat oficialment a l’Ajuntament les novetats en relació a la futura construcció d’aquest hospital. “Ens preocupa que no construeixin l’hospital, però és igual de preocupant que hi hagi especialitats bàsiques que ja no s’ofereixin als CAPs de Rubí i que obliguen els pacients rubinencs a desplaçar-se a l’Hospital de Terrassa o a la Mútua”. L’alcaldessa ha explicat que “una ciutat de 75.000 habitants com Rubí no hauria de dependre d’altres ciutats com ara Terrassa a nivell sanitari”.
Aquest dilluns, l’alcaldessa de Rubí, Carme García, ha presentat el paquet de mesures extraordinàries de lluita contra la crisi d’aquest any als mitjans de comunicació. García ha explicat que aquestes accions s’han consensuat amb tots els grups polítics de la ciutat, “una de les coses que valorem més en un moment en què la imatge que ofereixen molts partits és de lluita entre ells. A Rubí, en canvi, hem aconseguit treballar tots per aportar idees a aquest pla. Tots els partits estem treballant per ajudar les famílies de la ciutat”.
García ha desgranat les diferents accions plantejades en cadascun dels eixos del pla: la reactivació econòmica, la cohesió social i el manteniment de l’espai urbà.
Reactivació de l’economia
La voluntat del consistori és incrementar la competitivitat de Rubí i les seves empreses amb l’objectiu de facilitar la reactivació econòmica de la ciutat. Les mesures proposades en aquest sentit estan enfocades a reforçar les accions que es van iniciar a través del paquet de mesures extraordinàries 2012 i les incloses al Pla de Reactivació Econòmica i Treball. L’objectiu és ajudar a dinamitzar l’economia de la ciutat, millorar l’ocupabilitat de les persones i generar ocupació. “Dinamitzar l’economia de la ciutat passa per donar suport a les empreses perquè les que estan instal·lades a Rubí es quedin a la ciutat i, paral·lelament, intentar que en vinguin d’altres al municipi”, ha assegurat l’alcaldessa.
Aquest primer eix d’actuació es divideix en dues línies: les actuacions destinades al suport de l’ocupació i l’emprenedoria i les mesures per reactivar el teixit productiu de la ciutat.
Pel que fa a les actuacions destinades al suport de l’ocupació i l’emprenedoria, s’han previst un total de 9 accions, entre les quals destaca un projecte de suport a la creació d’ocupació que preveu subvencions directes per a la contractació de persones rubinenques desocupades de llarga durada i que no reben cap prestació. Segons García, “necessitem que la gent treballi. Això és el que ens farà sortir de la crisi. La condició és que aquestes persones que es contractin siguin treballadors aturats de Rubí”. També es planteja un programa de formació i orientació per a persones en atur, ajudes directes per iniciar projectes d’emprenedoria que s’ubiquin a la ciutat i un programa de beques de pràctiques de formació per a estudiants universitaris i de Formació Professional majors de 18 anys empadronats a Rubí, entre d’altres. Per a aquesta línea d’accions s’han previst un total d’1.150.000 euros.
L’altra línia d’aquest eix destinarà uns 580.000 euros a impulsar mesures per reactivar el teixit productiu de la ciutat. Concretament, s’han plantejat un total de 13 accions dirigides a impulsar mesures per atraure empreses a la ciutat; continuar el Pla de xoc de polígons amb accions d’arranjament com les desenvolupades durant l’any passat; noves propostes de suport als comerços de la ciutat; accions per millorar l’eficiència energètica a les dependències municipals i mesures per millorar la competitivitat empresarial amb programes d’internacionalització. L’alcaldessa ha recordat que “l’any passat ja vam donar suport a 15 empreses que van voler fer el pas cap a la internacionalització. La nostra atenció se centra especialment en les petites i mitjanes empreses, que són les que tenen més dificultats a l’hora d’iniciar un procés d’aquest tipus”. En aquest eix també cal destacar el projecte “Smart PAE”, que permetrà optimitzar les despeses d’enllumenat, neteja, manteniment, recollida de residus, etc. a través de la sensorització d’un polígon industrial. “El nostre objectiu és estendre l’eficiència i l’eficàcia energètica a les indústries per tal que siguin més competitives. Som pioners en aquest camp i actualment ja som tot un referent”.
Cohesió social
Una altra de les prioritats de l’equip de govern és mantenir la cohesió social, i més tenint en compte que la ciutadania de Rubí està patint les conseqüències de la crisi econòmica. El temps que fa que dura aquesta situació fa que els riscos de precarització i d’empobriment siguin cada cop més elevats. En aquest sentit, el paquet de mesures extraordinàries inclou accions per continuar donant suport a les famílies que ho estan passant més malament.
Les 9 accions que es proposen tenen un pressupost de 650.00 euros. Quatre d’elles aniran encaminades a continuar oferint ajudes i subvencions extraordinàries a les famílies que pitjor ho estan passant. Això es tradueix en ajuts per a l’accés a l’habitatge, en reduccions de l’IBI per a alguns col·lectius i el manteniment dels ajuts en la plusvàlua d’immobles a ciutadans afectats per desnonament de l’habitatge habitual. De fet, l’Ajuntament de Rubí és un dels consistoris catalans amb més ajudes en forma de bonificacions, subvencions i exempcions fiscals. També es reforçarà el Servei d’intermediació d’afectats per les hipoteques. En aquest sentit, es continuarà oferint un reforç jurídic a través de la contractació directa d’un o dos advocats. Carme García ha recordat: “Som un dels pocs ajuntaments que ara fa un any vam posar en marxa una oficina per evitar els desnonaments que, per desgràcia, en tenim molts”. Paral·lelament, es condicionarà una nau per al Banc dels aliments i per a totes aquelles entitats de la ciutat que estan treballant perquè les famílies tinguin cobertes les primeres necessitats d’alimentació i articles d’higiene. D’aquesta manera els usuaris no han de fer cua al carrer i se centralitza l’esforç de totes les entitats en un sol punt. Segons García, “a part de patir la crisi, el fet d’haver de fer cua al carrer encara agreuja més la situació d’aquestes persones, que han de passar pel tràngol que tothom les vegi recollint aliments”. També es destinarà una partida per a la rehabilitació d’un pis d’emergències per a la Creu Roja. I es continuarà fomentant el treball en xarxa amb entitats del tercer sector de la ciutat.
Qualitat de l’espai públic
El consistori té clar que, malgrat el context de crisi actual, no es pot permetre que es degradi l’espai públic. El seu manteniment és fonamental, perquè l’espai públic és l’espai de trobada, de relació, de manifestació de la pluralitat i de la diversitat, de l’oci i del descans. Els carrers, les places i els equipaments són elements fonamentals que contribueixen a la qualitat de vida dels barris.
En aquest sentit, el paquet de mesures extraordinàries destinarà 550.000 euros a dues accions centrades, d’una banda, a realitzar petites millores de l’espai públic als barris, que prèviament hauran prioritzat els veïns i entitats que participen a les meses i plenaris del projecte Compromís de barri; i, de l’altra, a reduir el consum energètic en el marc del projecte Rubí Brilla. “Darrerament només havíem fet actuacions per mantenir l’espai urbà amb dignitat, però no amb la mateixa intensitat que abans de la crisi. Ara durem a terme aquelles millores urbanes quotidianes que ens suggereixin els veïns, en el marc del procés participatiu que tenim en marxa dins del projecte Compromís de barri”, ha explicat l’alcaldessa.
Creació d’un Fons de garantia
D’altra banda, Carme García ha avançat que es preveu que els comptes municipals de 2012 es tancaran en positiu. “Si des de Madrid no ens diuen el contrari, aquest superàvit el podríem utilitzar per crear un Fons de garantia amb l’objectiu de mantenir diferents serveis”. Tal com ha explicat l’alcaldessa, “ens preocupen molt les retallades en l’àmbit de l’Educació. Aquest fons ens permetria poder oferint serveis com l’Escola d’Art i Disseny, l’Escola de Música o les escoles bressol municipals”. L’alcaldessa, però, no ha especificat quin import es podria destinar a la creació d’aquest fons.
García ha apostat decididament pel món local: “L’administració local és la garantia per oferir serveis bàsics, és la més propera als ciutadans i el lloc on venen a demanar ajuda. Som els primers que aturem el cop”. En aquest sentit, l’alcaldessa ha fet una crida al govern del Partit Popular a Madrid perquè deixi de limitar les competències dels ajuntaments: “Hem d’apostar per l’administració de proximitat i no fer-la llunyana als ciutadans”.
L’alcaldessa també s’ha referit a les declaracions del conseller de Salut, Boi Ruiz, sobre el futur incert de l’Hospital comarcal Vicenç Ferrer. García ha lamentat que el conseller no hagi comunicat oficialment a l’Ajuntament les novetats en relació a la futura construcció d’aquest hospital. “Ens preocupa que no construeixin l’hospital, però és igual de preocupant que hi hagi especialitats bàsiques que ja no s’ofereixin als CAPs de Rubí i que obliguen els pacients rubinencs a desplaçar-se a l’Hospital de Terrassa o a la Mútua”. L’alcaldessa ha explicat que “una ciutat de 75.000 habitants com Rubí no hauria de dependre d’altres ciutats com ara Terrassa a nivell sanitari”.