Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Carme García: 'Volem contribuir a canviar el model productiu dirigint-lo cap a un model econòmic sostenible' L’alcaldessa ha presentat el projecte Rubí Brilla, que persegueix millorar la competitivitat industrial a través de l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Carme García: 'Volem contribuir a canviar el model productiu dirigint-lo cap a un model econòmic sostenible'

L’alcaldessa ha presentat el projecte Rubí Brilla, que persegueix millorar la competitivitat industrial a través de l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables.
Una quarantena d’empresaris de Rubí i de fora de la ciutat relacionats amb el sector de les energies renovables coneixeran dimarts en detall el projecte Rubí Brilla, que han avançat l’alcaldessa de Rubí, Carme García, i el regidor de Promoció Econòmica i Treball, Jaume Buscallà.

Un projecte que és la tercera acció del Pla de Reactivació Econòmica que l’executiu local va presentar fa 15 dies i que es tradueix en un pla d’acció per a la millora de la competitivitat del teixit industrial de Rubí a través de l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables.

Aconseguir que el teixit empresarial existent no marxi de la ciutat, atraure noves empreses, generar mercat i incentivar l’I+D+I són els objectius principals d’aquest projecte.

L’alcaldessa ha recordat, per una banda, el compromís adoptat en l’Acord per al Desenvolupament Econòmic i Social d’apostar per una ciutat econòmicament activa i industrial, i per una altra, l’objectiu prioritari del consistori de generar ocupació a partir de la reactivació econòmica. A aquests dos propòsits se li suma el pacte d’alcaldes subscrit per l’Ajuntament de Rubí, que persegueix la millora mediambiental del municipi.

Aquests tres elements són l’essència del projecte Rubí Brilla, que té per objectius reduir els costos energètics del municipi, millorar la productivitat industrial amb la implementació de processos més eficients, millorar la capacitació professional dels treballadors de Rubí i millorar la qualitat ambiental amb la reducció d’emissions de CO2.

L’alcaldessa ha dit que Rubí “vol convertir-se en una ciutat referent nacional i internacional en l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables en entorns industrials com a factor de millora de la competitivitat i millora ambiental del territori”.

Per aconseguir-ho, García s’ha referit als cinc eixos que ja s’han començat a treballar: la planificació estratègica, amb indicadors i objectius de reducció pel que fa a la despesa energètica; la sensibilització i incentivació, amb campanyes destinades a les empreses i amb incentius fiscals que afavoreixin la seva implantació a la ciutat; i la formació i capacitació professional mitjançant l’adaptació de cursos a l’IMPES, la formació contínua per crear agents energètics a les pròpies empreses o la generació d’un perfil de professional que trobi feina a la pròpia ciutat. El quart eix és la creació i atracció d’empreses, on el futur Centre d’Empreses de Can Serra tindrà un paper destacat; i, finalment, la transferència tecnològica, establint lligams de col·laboració amb la Universitat per al desenvolupament de tecnologies o amb el treball que desenvolupa el propi consistori dins la xarxa Eurocities.

Rubí, ciutat industrial
Rubí és una ciutat amb prop de 500 hectàrees de sòl industrial amb més de 3.000 empreses, de les quals el 45% són indústries i la meitat de les quals són manufactureres. A més, el municipi està situat dins l’eix econòmic estratègic del CIT, el que el fa molt atractiu per a la implantació de noves empreses.

Després de fer un estudi del teixit industrial local, l’Ajuntament de Rubí ha detectat tres factors crítics que influeixen en la competitivitat de les empreses instal·lades al municipi. El primer, l’elevat consum d’energia i emissions de CO2, que amb dades de 2005, se situava en el 40% del total del municipi. En xifres, això es tradueix en un consum anual de 500 milions de quilovats per hora i unes emissions anuals de CO2 de 168 mil tones. Els altres dos factors crítics de competitivitat són l’increment de les tarifes elèctriques i el dels preus dels combustibles convencionals.

Aplicar mesures per reduir aquestes despeses “comporta millorar automàticament la competitivitat de les nostres empreses”, segons ha explicat la directora de l’àrea de Govern i Planificació, Àngels Tornero. El projecte Rubí Brilla és l’eina que ajudarà a aconseguir-ho, permetent, alhora, que Rubí ofereixi un entorn d’innovació i tecnologia (I+D+I) relacionada amb les energies renovables, capaç d’atraure noves empreses. I és que, segons ha explicat Tornero, són 3 els elements que afavoreixen la nova implantació d’empreses al territori: oferir un cost de mà d’obra barat, donar una qualitat excepcional en la producció o disposar d’un entorn amb una àmplia oferta d’I+D+I. Una vegada descartats els dos primers factors, donat que Rubí no podria diferenciar-se d’altres municipis, l’Ajuntament ha situat el focus en l’oferta d’I+D+I. L’espai de referència en aquest sentit serà el Centre d’Empreses Can Serra, que està previst que comenci a funcionar durant el primer trimestre de l’any vinent.

Àngels Tornero ha informat que l’Ajuntament ja està treballant també a nivell intern amb el mateix objectiu de reduir despeses energètiques i ha apuntat que durant aquest any “hem aconseguit estalviar 600.000€ en consum energètic i hem plantejat una reducció del 25% del consum per al pròxim any”.

Per la seva banda, el regidor de Promoció Econòmica i Treball, Jaume Buscallà, ha explicat la importància de la trobada de dimarts vinent al Castell amb els empresaris per donar el tret de sortida al projecte Rubí Brilla, “a partir de la qual es crearan grups de treball específics per desenvolupar el projecte i de seguiment”, ha apuntat.

Buscallà ha destacat que “l’èxit del Rubí Brilla rau en la implicació del teixit empresarial i el paper de l’administració, que és el de fer de gran sostre en els espais de relació entre les empreses, aportant el suport i l’experiència d’un equip tècnic solvent”.

La presentació del Rubí Brilla es farà entre les 10 i les 12 del migdia del dia 29 de novembre al Castell. Comptarà amb la presència de Mariano Marzo, membre de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, de la Junta Directiva i del Comitè Acadèmic del Club Espanyol de l’Energia i del Capitol Espanyol del Club de Roma. Hi participarà amb la ponència Els tres fronts d’una política energètica sostenible.

Per acabar, l’alcaldessa ha expressat la voluntat que Rubí es converteixi en un motor de canvi del model productiu actual basat en els serveis. “Volem contribuir a canviar el model productiu dirigint-lo cap a un model econòmic més sostenible”, ha dit, i ha recordat que “els canvis globals es fan a partir de canvis locals i Rubí pot ser l’inici”.