Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Celebració tradicional de la Diada Nacional de Catalunya L’acte institucional anirà precedit per la inauguració d’una nova escultura commemorativa realitzada per Pepa de Haro. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Celebració tradicional de la Diada Nacional de Catalunya

L’acte institucional anirà precedit per la inauguració d’una nova escultura commemorativa realitzada per Pepa de Haro.
El programa de la Diada Nacional de Catalunya d’enguany, que se celebra aquest dissabte, no presenta diferències respecte edicions precedents pel que fa l’acte institucional commemoratiu. La novetat principal és l’estrena de la nova escultura que substituirà l’actual monolit instal·lat a la plaça Onze de Setembre. La peça, que porta per nom “Dempeus”, és obra de l’artista rubinenca Pepa de Haro.

La presentació de la nova escultura obrirà les celebracions a les 11 del matí. La mateixa artista serà l’encarregada d’explicar el sentit de la seva obra, just abans de l’acte d’ofrenes d’entitats i grups polítics, previst per les 11.15 h i de l’ofrena floral institucional i del parlament que farà l’alcaldessa, Carme García, a les 12 del migdia.

Les activitats de la jornada es completaran amb la interpretació de l’Himne Nacional Els Segadors, a càrrec de l’Obrador Coral i les actuacions de les Colles Galzeran de l’escola de Sardanes Flor de Neu, els Castellers de Rubí, els Trabucaires de Rubí i l’audició de sardanes a càrrec de la cobla Sant Jordi i la Cobla Ciutat de Barcelona. Es preveu el tancament d’activitats cap a les dues de la tarda.

“Dempeus”

L’escultura que a partir de dissabte s’instal·larà a la plaça Onze de Setembre està formada per quatre tubs que partint junts del terra, s’enllacen, s’acosten i s’allunyen, es mouen lliurement. La seva autora, la artista rubinenca Pepa de Haro explica que malgrat les trajectòries diferents i les vicissituds sempre queda “l’orgull del que som”. Aquest naixement dels quatre tubs junts i drets és el que per l’artista suposa aquest orgull, el fet de mantenir-se “dempeus”, que és el títol de l’obra i la idea de la poesia de Miquel Martí Pol en la què s’ha basat.

En tot cas, De Haro diu que no vol condicionar ningú en la interpretació de l’obra: “voldria que tingués una interpretació oberta, perquè uns ulls diferents poden trobar altres significats”. Ella mateixa aventura altres possibilitats“podria ser aquesta Catalunya acollidora que malgrat la seva diversitat manté un arrel comú”.
A partir de dissabte els ciutadans tindran la oportunitat de fer la seva interpretació d’aquesta peça de ferro pintat al foc, de 2,80 metres d’alçada i 1,50 m d’amplada i de fondària.

L'autora

Pepa de Haro va néixer a Cartagena el 1958 i viu a Rubí, des del 1978. Té una important formació en arts plàstiques. Malgrat que es tracta de una coneguda artista rubinenca , “Dempeus” és la seva primera escultura a l’espai públic a la ciutat. De Haro va rebre aquest encàrrec com guanyadora d’un concurs que es va convocar a finals del mes de març.