Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El manteniment de les zones verdes de Rubí, cada vegada més sostenible a nivell mediambiental L’Ajuntament ha impulsat un pla que recull, entre d’altres, la instal·lació de sensors de pluja a diferents parcs de la ciutat. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El manteniment de les zones verdes de Rubí, cada vegada més sostenible a nivell mediambiental

L’Ajuntament ha impulsat un pla que recull, entre d’altres, la instal·lació de sensors de pluja a diferents parcs de la ciutat.
L’Ajuntament de Rubí ha impulsat un Pla de manteniment sostenible de les zones verdes del municipi que recull una dotzena d’actuacions, algunes de les quals ja s’apliquen amb èxit des de l’any 2003. Fins ara, el manteniment de la jardineria municipal s’havia fet segons criteris tradicionals, amb la introducció progressiva d’accions encaminades a reduir al màxim el seu cost mediambiental.

El nou pla, que pretén que el manteniment de les zones verdes de Rubí es dugui a terme sota criteris de sostenibilitat mediambiental i alhora abaratir els costos d’aquestes tasques de manteniment, incorpora algunes de les accions que s’han anat introduint fins ara i altres de noves.

Una de les novetats que contempla el pla és la resembra de gespa en superfícies de més de 500 metres quadrats amb espècies amb baixa necessitat hídrica i de baix manteniment. Es tracta de plantar llavors d’espècies que consumeixen menys aigua en zones on encara hi ha les espècies tradicionals. Durant un període d’uns 6 o 7 anys conviuran totes dues espècies, fins que a la llarga predominaran les que necessiten menys aigua per viure. Es tracta d’una actuació que comporta un gran estalvi d’aigua i, conseqüentment, un estalvi econòmic, però que té efectes a llarg termini. La primera plantació es durà a terme aquesta tardor. L’Ajuntament n’ha previst dues més: a la primavera i tardor del 2011. Algunes de les zones on es durà a terme aquesta resembra són la plaça de les Dunes de Can Sedó, les rotondes i illes de Can Rosés, el parterre del c/ Handbol i la plaça de Sant Jordi Park.

Una altra de les novetats incloses al pla i que ja s’ha dut a terme, en el marc del Pla de Voreres 2010, és la instal·lació de jardineres hidropòniques penjants al carrer de Francesc Macià. Es tracta d’unes jardineres que incorporen un dipòsit d’aigua a la base i que, per tant, s’han de regar amb menys periodicitat (a l’estiu, per exemple, només requereixen 2 regs a la setmana, mentre que les altres necessiten ser regades 5 vegades en el mateix període de temps).

El pla també recull la instal·lació de 13 sensors de pluja en superfícies de gespa de més de 5.000 metres quadrats, uns mecanismes que anul·len el sistema de reg programat en cas de detectar que plou. Els 13 sensors s’instal·laran a la rotonda enjardinada de la carretera de Terrassa – carretera de Sabadell, al Parc de Ca n’Oriol, al Parc Ibèric, al Torrent de les Abelles, a la zona verda del Pont de Can Fatjó, al Parc de la Pau i la Natura, als parterres de les avingudes de Can Fatjó i de l’Electricitat i als parcs d’Antoni Sedó i de Ca n’Alzamora.

El pla també contempla, tal i com diu l’ Ordenança d’Estalvi d’Aigua aprovada al ple del mes de març de 2010, la limitació de l’ús de gespa en tots els projectes nous a un màxim del 20%.

Una altra de les novetats que incorpora el pla és l’aportació de terres vegetals (que es fan servir com a adob) i d’encoixinats (la cobertura que es col•loca als escocells dels arbres i que s’obté de la trituració de residus vegetals) a les zones verdes de la ciutat. D’aquesta manera, s’aprofiten els residus que s’obtenen, per exemple, de l’esporga dels arbres o després de talar els arbres caiguts com a conseqüència d’un temporal de vent, per a retornar-los a la natura, ja sigui en forma d’adob o bé d’encoixinat.

Al plec de clàusules del nou contracte per al manteniment de les zones verdes de Rubí, que des de l’agost d’aquest any porta a terme l’empresa rubinenca Parcs i Jardins Catalunya, es donava prioritat a les mesures d’eficiència mediambiental que contempla el pla, com la utilització de vehicles i maquinària elèctrics (que consumeixen menys i fan menys soroll) i de furgonetes que funcionen amb biocombustible. Així, l’empresa ja està fent el manteniment dels sectors de Les Torres i del Centre amb 2 vehicles elèctrics (que consumeixen molt poc: uns 240 euros a l’any) i tot un seguit de maquinària elèctrica (2 bufadores, 2 tisores, 2 màquines de fil per desbrossar, 2 serres elèctriques i 2 talla-tanques) que pràcticament no fan soroll, amb la qual cosa es redueix la contaminació acústica. L’empresa ha invertit més de 50.000 euros en l’adquisició de les 2 furgonetes elèctriques i uns 12.700 euros més en la compra de la nova maquinària. A més, tots els vehicles de la nova flota de Parcs i Jardins Catalunya funcionen amb biocombustible.

Accions que s'han mantingut
A banda de totes aquestes noves accions, el Pla de manteniment sostenible de les zones verdes també incorpora tot un seguit de mesures que ja fa temps que es porten a terme.

Una d’aquestes actuacions és la utilització d’espècies arbustives amb un baix requeriment hídric. Arran de la sequera, el consistori va constatar que era òptim substituir les espècies que requereixen molta aigua per sobreviure per les plantes de temporada, que en necessiten menys i que no s’han de canviar tan sovint.

Una altra de les accions que ja es portava a terme anteriorment i que s’ha inclòs al pla és l’ús de segadores amb el sistema recycler, que tritura les restes vegetals en fraccions tan petites que no cal recollir-les després d’haver segat la gespa, ja que es colen al subsòl i s’incorporen a la terra com a matèria orgànica. Així, s’aconsegueix un estalvi en el manteniment, a la vegada que s’adoba la terra. A més, aquest residu crea una capa vegetal que reté la humitat de la terra, amb la qual cosa no és necessari regar tan sovint.

Per últim, una altra de les mesures incloses al pla que ja fa temps que es posa en pràctica són els tractaments fitosanitaris alternatius. En comptes de polvoritzar els arbres amb un canó, s’injecta el producte fitosanitari directament a la soca de l’arbre, amb la qual cosa s’evita que el producte s’escampi (cal tenir en compte que en cap cas s’utilitzen productes nocius). Un altre dels sistemes alternatius utilitzats és l’anomenada lluita biològica: se substitueix l’ús de productes químics per la introducció de petits insectes, per exemple marietes, que poden combatre la plaga que es vol eliminar.