Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els agents energètics proposen diverses mesures que permetrien un estalvi de 97.000 euros a l’Ajuntament El consistori ja ha incorporat algunes d’aquestes propostes al pressupost municipal d’aquest any. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Els agents energètics proposen diverses mesures que permetrien un estalvi de 97.000 euros a l’Ajuntament

El consistori ja ha incorporat algunes d’aquestes propostes al pressupost municipal d’aquest any.
L’Ajuntament de Rubí implementarà mesures d’eficiència energètica que suposaran un estalvi anual d’uns 170.000 euros, en bona part gràcies a la feina feta pels 3 agents energètics que el consistori va contractar durant 6 mesos en el marc del Pla d’ocupació d’agents energètics d’edificis, impulsat pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). El regidor de Planificació Estratègica i Govern, Jaume Buscallà, ha explicat que aquest pla d’ocupació “ha tingut molt èxit”. Segons Buscallà, “aquesta feina es pot emmarcar en dues de les accions del Pla de reactivació econòmica, com són la creació de nous perfils professionals, fet que permet a l’Ajuntament liderar projectes per reduir l’atur, i la reducció de la despesa a través de l’estalvi energètic”. “És una satisfacció molt gran haver pogut aconseguir aquests dos objectius”, ha assegurat el regidor.

Durant 6 mesos, aquests tres professionals han dut a terme tasques de comptabilitat energètica a tots els subministraments municipals i han realitzat auditories energètiques a 6 edificis municipals. També han sensibilitzat els usuaris i usuàries dels centres auditats sobre eficiència energètica. Així, si l’Ajuntament de Rubí implementés totes les propostes fetes pels agents energètics, amb una inversió de 41.752 euros s’aconseguiria un estalvi energètic de 400.000 kwh, una reducció de 72,5 tones de CO2 i un estalvi econòmic anual de 97.655 euros.

De moment, però, el consistori només ha previst incorporar al pressupost d’aquest any les propostes que fan referència a la comptabilitat energètica, que suposaran un estalvi de 36.236 euros, amb una inversió inicial molt baixa, de només 4.531 euros. Això, juntament amb el projecte d’instal·lació de bateries de condensadors per tal d’eliminar l’energia reactiva i, d’aquesta manera, evitar la seva penalització a la factura, que el consistori ja tenia previst en el marc del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible ( PAES), suposarà un estalvi total anual d’uns 170.000 euros.

Les propostes dels agents energètics
En l’àmbit de la comptabilitat energètica, els agents han fet diverses propostes, com ara optimitzar la tarifació; cancel'lar pòlisses de consum zero i modificar la potència contractada dels subministraments de totes les dependències municipals, ja que en alguns casos és superior a la necessària, entre d’altres.

Pel que fa a les auditories energètiques, han analitzat la situació actual de 6 edificis municipals (Rubí+D, comissaria de la Policia Local, edificis APEUS i les escoles 25 de Setembre, Joan Maragall i Mossèn Cinto Verdaguer). Els agents energètics han recollit la documentació tècnica de cada edifici, l’històric de consums, han fet un inventari de les instal·lacions i han fet una medició de paràmetres. Posteriorment, han analitzat aquestes dades i han definit la distribució de consums, la determinació d’indicadors i la localització de potencials d’estalvi.

Després de realitzar aquesta anàlisi exhaustiva, els agents energètics han fet diverses propostes de millora, com ara la desconnexió dels consums “stand by”, l’eliminació de diversos punts de llum poc operatius (per exemple, aquells que estan ubicats just al costat d’una finestra), la substitució de determinades bombetes per altres de més eficients i la temporització de l’encesa i l’apagada de les calderes, entre d’altres. Els agents també han proposat diversos protocols i bones pràctiques que, si s’apliquen, poden comportar un estalvi d’uns 30.000 euros anuals. Entre d’altres, plantegen l’aprofitament de la llum natural, optimitzar els horaris d’encesa de la calefacció, utilitzar de manera responsable la climatització, apagar els equips quan no s’utilitzin en períodes de més de 15 minuts i desconnectar les màquines de vending quan no hi ha ningú a l’edifici. Totes aquestes mesures suposarien un estalvi econòmic de 61.418,49 euros anuals i la inversió requerida per aconseguir-ho seria de 37.221,89 euros, a banda de la contractació d’un agent energètic, amb un sou de 20.000 euros anuals, que garantiria l’aplicació d’aquests protocols i bones pràctiques.

Marta Morera, tècnica de l’àrea de Planificació Estratègica i Govern, ha destacat la importància de la creació d’aquest nou perfil professional, ja que “potencial d’estalvi n’hi ha a tot arreu”. Morera també ha explicat que, “en part gràcies a la crisi, ara hi ha molt més interès en intentar estalviar a nivell energètic, cosa que comporta un estalvi econòmic”.

A la roda de premsa de presentació de totes aquestes propostes, hi han estat presents dos dels tres agents energètics. El tercer no hi ha pogut assistir perquè ja ha trobat feina. Antonio Quesada, un d’aquests professionals, ha explicat que ell prové del sector de l’electricitat i que li ha semblat “molt interessant ampliar els seus coneixements en el camp de l’eficiència energètica”. De la mateixa manera s’ha expressat l’altre agent energètic, Jordi Gabàs, molt lligat fins ara al sector de l’automòbil, qui ha explicat que ha considerat “una molt bona oportunitat el poder formar-se en un altre sector, innovador i molt interessant”.

Fa uns dies, els agents energètics ja van presentar la feina que han fet en el marc d’aquest pla d’ocupació als empresaris que van assistir a la primera reunió de treball del projecte Rubí Brilla. L’objectiu és que les empreses comptin amb aquest nou perfil professional i que l’incorporin a les seves plantilles per tal de ser més eficients a nivell energètic i, a la vegada, més competitives. I és que, segons Jaume Buscallà, “no tindria sentit que des de l’Ajuntament es formessin professionals en aquest nou perfil i que, posteriorment, tota aquesta feina no tingués continuïtat al sector industrial i empresarial”.