Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

En marxa una campanya per educar en la prevenció de residus El projecte s’adreça a escoles, llars i dependències municipals. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

En marxa una campanya per educar en la prevenció de residus

El projecte s’adreça a escoles, llars i dependències municipals.
Aquest mes d’octubre, l’Ajuntament de Rubí ha posat en marxa una campanya de prevenció de residus adreçada a tres àmbits diferents: escoles, llars i dependències municipals. La campanya, que es realitzarà fins a finals d’any, té per objectiu reduir el volum de deixalles i generar nous hàbits de comportament entre tota la ciutadania.

El regidor de Serveis Urbans i Seguretat, Jordi Peiró, ha explicat el contingut d’aquesta campanya en roda de premsa i ha assenyalat que “les polítiques de reciclatge són importants però també insuficients, per això cal prevenir, és a dir, no generar més residus del necessari”. Segons ha indicat el regidor, l’any 2007 s’ha generat a Rubí una mitjana d’1,35 kg de residus sòlids per persona i dia. Per tant, “es va generar a la ciutat un total de 34.720 tones de residus, tot i que estem per sota de la mitja a Catalunya, ja que el rati l’any 2006 va ser d’1,64 kg per persona al dia”. Continuant amb el balanç dels darrers anys, el regidor ha recordat algunes xifres registrades fins ara com ara l’1,37 kg de l’any 2006, l’1,35 kg del 2007 i ha afegit que la previsió per aquest any 2008 és d’uns 1,33 kg. “L’objectiu per a l’any 2009 és continuar amb aquest descens moderat del rati i situar-nos entre els 1,32 i 1,30 kg de residus generats per persona i dia”, ha avançat Peiró.

Centres escolars
Gairebé 10.500 alumnes de primària i de secundària de totes les escoles de Rubí participen al llarg d’aquest trimestre en un taller sobre consum responsable i reducció de residus. Les activitats consisteixen en diferents jocs a les aules que tenen l’objectiu de fer reflexionar sobre la necessitat de prevenció de residus i adquirir nous hàbits de consum. D’aquesta manera, els alumnes d’educació infantil escoltaran un conte; els de primària jugaran al joc de l’oca de mida 3 x 5 m (1r, 2n i 3r curs) i un ecotrivial de 3x3 m (4t, 5è i 6è curs); i per als alumnes de secundària s’organitza un joc de rol sobre ecoconsum.

Un equip d’educadors ambientals imparteixen les activitats a les aules. Al final del taller, els alumnes reben un petit obsequi que els en recordi el contingut: un joc de cartes (infantil i primària) i un bolígraf compostable amb mina reutilitzable (secundària). També s’han col•locat en totes les aules un cartell informatiu amb consells útils relacionats amb el contingut de la campanya. El regidor Jordi Peiró ha informat que la primera de les escoles que ha acollit les activitats és el CEIP Maria Montessori i ha destacat que “els infants són el col•lectiu més important, una aposta del present, perquè tenen l’edat ideal per generar hàbits responsables en el reciclatge, l’eliminació de residus i són els transmissors d’aquests valors a futures generacions”.

Paral•lelament, l’Ajuntament de Rubí ha instal•lat una quarantena de contenidors grocs per a la selecció d’envasos a patis i zones d’esbarjo de les escoles del municipi, arribant així a un total de 157 contenidors d’aquestes característiques en els centres escolars. A les aules d’educació infantil també s’han col•locat 121 contenidors amb doble compartiment per llençar-hi envasos i orgànica o envasos i resta.

Habitatges
Coincidint amb la Setmana Europea de prevenció de residus, que se celebra del 23 al 30 de novembre, tots els ciutadans rebran un lot format per una guia per la prevenció de residus a les llars i una bossa reutilitzable per reduir el consum de bosses de plàstic, tant pel que fa a les compres nadalenques com per a la resta de l’any.

Serveis municipals
A banda de les escoles, a totes les dependències municipals s’ha distribuït un lot per a la prevenció i la gestió del paper i el cartró. Cada lot està format pel material següent: una safata per a la reutilització del paper i dues papereres de diferents mides, un pòster i una guia amb consells sobre la prevenció de residus, i una tassa per als mestres i treballadors municipals per reduir el consum de gots de plàstic d’un sol ús. Peiró ha assenyalat que el consistori també forma part d’aquesta campanya perquè “l’administració pública ha de donar exemple a tota la ciutadania”.

Pel que fa al finançament d’aquesta campanya, Jordi Peiró ha explicat que té un cost d’uns 231.000 euros, tot i que per a l’Ajuntament de Rubí “té un cost zero” gràcies a la subvenció atorgada per l’Agència de Residus de Catalunya (que finança el 75% de la campanya amb uns 173.000 euros) i per l’empresa Fomento de Construcciones i Contratas (FCC), encarregada de la recollida de residus i la neteja viària a la ciutat, que aporta el 25 % restant (gairebé 58.000 euros).