Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament dóna suport a la manifestació contra el Pla Especial Urbanístic de Can Carreras i Can Balasc La protesta, convocada per la Plataforma Rubí Sense Abocadors, es durà a terme el divendres 1 de març. La marxa s’iniciarà a les 18h a la plaça de la Nova Estació https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament dóna suport a la manifestació contra el Pla Especial Urbanístic de Can Carreras i Can Balasc

La protesta, convocada per la Plataforma Rubí Sense Abocadors, es durà a terme el divendres 1 de març. La marxa s’iniciarà a les 18h a la plaça de la Nova Estació
L’Ajuntament de Rubí ha tornat a reiterar la seva posició contrària al Pla Especial Urbanístic (PEU) de Can Carreras i Can Balasc, un document que la Generalitat ha aprovat de manera inicial i que contempla allargar la vida de l’abocador de Can Carreras i la instal·lació d’un nou dipòsit controlat de residus a Can Balasc.

Aquest dimarts, tots els grups municipals han fet públic el seu suport a la manifestació contra el PEU de Can Carreras i Can Balasc convocada el proper divendres, 1 de març, per la Plataforma Rubí Sense Abocadors. El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), el Partit Popular (PP), Convergència i Unió (CiU), Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Alternativa Ciutadana de Rubí (ACR) han fet un front comú per exigir el tancament immediat de Can Carreras, amb data concreta i amb garanties, i reclamar que Can Balasc no es converteixi en un “Can Carreras II”.

El regidor de Planificació, Ecologia Urbana i Seguretat i portaveu del PSC, Manuel Velasco, ha explicat que l’Ajuntament de Rubí no està d’acord amb aquest Pla Especial Urbanístic, que es va aprovar inicialment el passat 13 de desembre a la Comissió d’Urbanisme de Barcelona. “No hi estem d’acord per múltiples condicionants, però n’hi ha uns quants que són insalvables: no hi ha una data de tancament concreta de Can Carreras i es consolida aquesta instal·lació com un abocador de no especials, i sabeu que tenim interposat un contenciós en contra de la resolució del conseller d’autorització ambiental d’aquest abocador”. Velasco també ha explicat que s’oposen al PEU perquè consideren que la planta d’ensacat de compost i la planta de tractament de valorització de palets s’haurien de traslladar a sòl industrial per causar un menor impacte a l’entorn. I, per últim, perquè Can Balasc es regula dins d’aquest Pla Especial com un abocador de no especials, de no perillosos, “dit d’una altra manera: a granel, sense cap tipus de tractament previ”. El regidor ha afegit: “Som conscients que hi ha una sentència que atorga a Can Balasc el dret de ser un abocador, però no de qualsevol tipus”.

El PEU contradiu la moció d’octubre de 2012
Per tot això, Velasco ha assegurat que es reafirmen en la moció que el Ple municipal va aprovar, amb els únics vots en contra del PP, a la sessió plenària d’octubre de 2012. Entre d’altres, es va acordar demanar a la Generalitat la suspensió provisional de l’activitat a l’abocador de Can Carreras i l’inici d’una investigació en relació a la tipologia de residus que s’hi han abocat. També es va aprovar demanar a l’administració autonòmica la suspensió de l’autorització ambiental, atorgada el 9 de gener de 2012, per la incorrecta gestió de l’abocador i les repercussions ambientals que aquesta activitat té sobre els veïns, els centres educatius propers i la ciutadania de Rubí en general. En la moció també es demana l’elaboració d’un projecte tècnic per a Can Balasc que estigui validat per l’Ajuntament de Rubí.

Velasco ha exigit que aquest Pla Especial Urbanístic estigui limitat al perímetre que defineix el propi PEU i que, per tant, siguin impossibles futures ampliacions de les extractives adjacents com a futurs abocadors. També ha reclamat que hi hagi una renúncia expressa per part de l’empresa a l’autorització ambiental de Can Carreras, una instal·lació que exigeix que es clausuri en el termini d’un any des que s’aprovi el pla especial. El regidor també ha dit que la restauració d’aquest abocador s’hauria de fer amb terres netes.

Segons el regidor de Planificació, Ecologia Urbana i Seguretat, aquesta és la línia argumental que està seguint el consistori a l’hora de redactar les al·legacions que presentaran al PEU. “Continuarem treballant conjuntament amb la Generalitat, amb la Comissió d’Urbanisme de Barcelona, amb l’Agència de Residus de Catalunya, amb la Direcció General de Qualitat Ambiental i amb la conselleria de Territori i Sostenibilitat perquè creiem que les decisions i determinacions de la ciutadania rubinenca han de ser vinculants en la tramitació i aprovació d’aquest pla especial”.

La portaveu d’ERC i sòcia de l’equip de govern, Arés Tubau, ha explicat que “tenim un exemple clar, que és Can Carreras, que és un gran problema per la ciutat des de fa molts anys. Creiem que la ciutat no pot assumir un altre gran problema com seria Can Balasc amb les condicions recollides en aquest Pla Especial Urbanístic”. La regidora d’Educació s’ha referit als alumnes dels dos centres escolars (l’escola Joan Maragall i l’institut JV Foix) que hi ha la zona i que també pateixen les pudors i la circulació de camions. Tubau ha advocat per la unitat: “la pressió social, juntament amb determinació política, fa que coses que semblen inamovibles acabin sent possibles”.

Per Francesc Hinojosa, portaveu d’ICV-EUiA, “ha arribat el moment en què la població digui que ja n’hi ha prou de les coses que fan les empreses del Grupo Sánchez”. Segons el regidor ecosocialista, “aquest senyor ha convertit Can Carreras en un problema molt greu i no volem que això torni a passar a l’abocador de Can Balasc”.

Núria Climent, portaveu de CiU, ha explicat que “ja que hi ha una sentència judicial que obliga aquesta ciutat a tenir un abocador, intentem que en tinguem només un i en les millors condicions possibles i amb el tipus de residus de terres i runes que correspon”. Climent ha avançat que una de les al·legacions que tenen previst presentar demanarà que “un cop s’hagi tancat Can Carreras, la Generalitat no deixi de fer controls de l’espai per tal d’assegurar-se que està tancant i ben tancat i en condicions correctes”.

Agustí Martínez, portaveu d’ACR, ha assegurat: “estem totalment al costat dels veïns de Rubí per manifestar-nos contra aquesta agressió contra el medi ambient i contra els ciutadans”. Segons Martínez, “no, no volem abocadors, però ja que hi són voldríem que a l’abocador només hi anés allò que ha d’anar a l’abocador, no el que s’hi està llençant ara”.

Per últim, Mònica Querol, portaveu del PP, ha assegurat: “fa anys que defensem el tancament de Can Carreras i sobre Can Balasc sempre hem defensat que la ciutat, des del moment en què tots els rubinencs generem brossa, necessita un dipòsit controlat, que no és el mateix que un abocador. Però no volem un Can Carreras II”. Querol ha explicat els motius que van portar el seu grup municipal a votar en contra de la moció sobre els abocadors aprovada al ple d’octubre de 2012 i ha fet un històric de Can Carreras i Can Balasc.

Ajuntament, partits polítics i veïns posaran en comú les seves respectives al·legacions per veure quines poden presentar de manera conjunta i, d’aquesta manera, fer més força.

Manifestació pel centre de Rubí
El divendres, 1 de març, la Plataforma Rubí Sense Abocadors ha convocat una protesta sota el lema “Tanquem Can Carreras, aturem Can Balasc!”. La sortida tindrà lloc a les 18h des de la Rambla del Ferrocarril. Els manifestants es dirigiran cap al c/ Edison, continuaran pel c/ Tres d’Abril, per la carretera de Sant Cugat, els carrers Cervantes i Cal Gerrer fins al Mercat, seguiran pels carrers Llobateras, Lluís Ribas, Cervantes, avinguda de Barcelona, passeig de Francesc Macià, els carrers Rafael Casanova, Prat de la Riba, carretera de Terrassa, carrers Pau Claris, Doctor Robert, Maximí Fornés, la plaça de Pere Esmendia i l’avinguda de Barcelona fins arribar a la plaça de la Nova Estació.

Manel Bamala, representant de la Plataforma Rubí Sense Abocadors, ha fet una crida a la ciutadania perquè participi a la marxa reivindicativa. “Gairebé és obligat pels ciutadans i ciutadanes de Rubí participar a la manifestació, perquè la força social potser tindrà més impacte que no pas la que puguem fer al jutjat”. Bamala ha explicat que han iniciat una recollida de signatures en contra dels abocadors i que divendres ja en tenien unes 7.000.