Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament signa un conveni de col·laboració amb l’Associació d’Empreses del PAE Molí de la Bastida Amb la firma d’aquest acord es formalitza el sistema de cogestió público-privada del polígon, un model pioner a la ciutat. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament signa un conveni de col·laboració amb l’Associació d’Empreses del PAE Molí de la Bastida

Amb la firma d’aquest acord es formalitza el sistema de cogestió público-privada del polígon, un model pioner a la ciutat.
L’Ajuntament de Rubí ha signat aquest matí un conveni de col·laboració amb l’Associació d’Empreses del Polígon d’Activitat Econòmica (PAE) Molí de la Bastida per tal de formalitzar el sistema de cogestió per a la conservació i manteniment del polígon. Concretament, l’acord estableix el marc de cooperació i coordinació per tal d’assolir amb la màxima eficàcia els objectius comuns de millora dels serveis del PAE. Es tracta d’un model pilot de gestió mixta al municipi, que no s’ha aplicat mai a la ciutat. Fora de Rubí, aquesta experiència de col·laboració entre empresaris i administració pública local es pot veure en comptats municipis, entre ells al polígon de Bufalvent de Manresa, a Polinyà i, més recentment, a Terrassa.

L’alcaldessa, Carme García, ha explicat que l’objectiu del conveni és “treballar conjuntament pel manteniment del polígon”. Segons García, “les empreses són imatge” i, en aquest sentit, creu que “és important tenir un entorn adequat i amb els serveis pertinents perquè les empreses que estan instal·lades a Rubí continuïn arrelades a la ciutat i, a la vegada, siguem un municipi atractiu perquè se n’instal·lin de noves”. L’alcaldessa confia que “la signatura d’aquest conveni amb el PAE Molí de la Bastida serveixi de referent i model per la resta de polígons de la ciutat” i que es potenciï la col·laboració público-privada en l’àmbit de la millora i manteniment d’aquests espais urbans amb d’altres PAE. Carme García ha recordat que l’Ajuntament destina molts esforços a la reactivació econòmica, a través del Pla de Reactivació Econòmica i Treball o el paquet de mesures extraordinàries de lluita contra la crisi, entre d’altres, amb la voluntat d’aconseguir que “Rubí continuï sent un referent industrial amb una activitat econòmica potent”.

Per la seva banda, la presidenta de l’Associació d’Empreses del PAE Molí de la Bastida, Anna Torredeflot, s’ha mostrat molt satisfeta amb la signatura del conveni: “Des de l’associació estem molt contents perquè el conveni neix amb l’objectiu d’agrupar esforços per fer que la funció pública funcioni amb criteris d’empresa. I no em refereixo només al manteniment del polígon, sinó també a l’àmbit de la formació, per exemple”. En aquest sentit, Torredeflot ha citat el Consell de la Formació Professional de Rubí, constituït l’octubre de 2012, i ha afegit que “és molt important disposar d’un planter de treballadors a la ciutat que després es puguin incorporar a les empreses de Rubí, amb l’objectiu de no haver d’anar a buscar treballadors qualificats fora del municipi”. La presidenta de l’Associació d’Empreses del PAE Molí de la Bastida ha agraït a l’Ajuntament el seu esforç per impulsar aquest nou model de gestió, que ha de permetre optimitzar recursos, tant municipals com empresarials. “Si ajudem a millorar l’activitat empresarial també ajudarem a crear ocupació, una qüestió fonamental en època de crisi”.

El regidor de Planificació Estratègica, Promoció Econòmica i Govern, Jaume Buscallà, ha explicat que el conveni “parteix d’un interès mutu” i ha destacat la receptivitat de l’Associació d’Empreses del PAE Molí de la Bastida des de l’inici del procés. “Quan hi ha voluntat per totes dues parts, l’èxit està garantit”, ha assegurat el regidor.

Gestió público-privada
Un dels objectius del conveni és oferir suport a l’Associació Empresarial PAE Molí de la Bastida, constituïda formalment el 15 de juliol de 2011, afavorint la cooperació empresarial i l’establiment d’espais d’intervenció conjunta entre l’Ajuntament, l’associació i altres entitats. L’acord també preveu desenvolupar les actuacions de millora de les infraestructures dels polígons, de la mobilitat, el manteniment i els serveis bàsics i avançats, detectar els problemes i mancances i formular propostes d’estratègies i actuacions concretes per a la seva millora, així com fomentar la promoció i difusió del polígon com a bona praxis de gestió a la resta de PAE de la ciutat.

L’Oficina de Serveis a l’Empresa (OSE) de Rubí, amb el suport de la Diputació de Barcelona i la col·laboració de la Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa, ha dirigit el procés de treball, en el marc d’una taula de treball de PAE transversal, per a dur a terme aquesta prova pilot. De fet, la proposta de creació d’una associació que gestioni aquest PAE va néixer fruit d’una anàlisi feta entre els anys 2008 i 2010 amb la col·laboració de l’ens cameral. Entre els aspectes que calia millorar al polígon del Molí de la Bastida i que recollia la diagnosi elaborada per la Cambra hi havia, precisament, la necessitat d’establir una associació gestora. Altres deficiències detectades en aquest PAE feien referència a la senyalització vertical i horitzontal, els aparcaments o les infraestructures viàries.

Pla de treball
Per portar a terme els objectius que s'especifiquen al conveni, l’Ajuntament i l’Associació d’Empreses del PAE Molí de la Bastida hauran d’establir un Pla de treball on es detallin els programes i les actuacions a realitzar durant el període establert, d’acord amb les prioritats prèviament consensuades a les diferents trobades bilaterals que es duran a terme.

Per el període 2013-2014 s’ha acordat un Pla de treball agrupat en dos programes i un conjunt d’accions durant aquests dos anys:

- Suport a l’Associació afavorint la cooperació empresarial i l’establiment d’espais d’intervenció conjunta Ajuntament – Associació – altres entitats: l’objectiu és promoure l’associacionisme donant suport a les activitats i actuacions de l’Associació d’Empreses del PAE Molí de la Bastida i promoure la cooperació empresarial. També es vol donar suport a l’Associació en les activitats de difusió de l’organització i captació d’empreses associades, en la qual també hi poden col·laborar altres entitats com la CECOT i la Cambra de Terrassa.

- Actuacions de manteniment i millora de les infraestructures i serveis del PAE Molí de la Bastida: s’han establert 4 grans eixos:
Mobilitat: manteniment i millora de la senyalització horitzontal, vertical, d’estacionament i indicativa.
Espai públic – infraestructura: xarxa de clavegueram i infraestructura vial.
Espai pública – serveis: prevenció i seguretat, planificació i gestió d’emergències, residus i neteja.
Promoció econòmica, formació i comunicació: divulgació de les accions formatives i serveis que l’Ajuntament oferta al teixit empresarial i laboral de la ciutat i accions de suport per part de l’Ajuntament a l’organització i realització d’activitats formatives i divulgatives que l’Associació pugui requerir.

Més d’una quarantena d’empreses
El PAE Molí de la Bastida, constituït l’any 1994 i integrat per 41 empreses en la actualitat, queda emplaçat al nord-est del municipi. El polígon ocupa un monticle defensat antigament per una bastida de la qual en queden restes i de la qual pren el seu nom, que han estat recentment recuperades i integrades en una àrea enjardinada en forma de terrasses sobre la carretera de Terrassa. La seva superfície aproximada és de 32 ha, de les quals 19,2 són superfície útil. Es tracta de l’àrea urbana destinada a usos industrials de creació més recent a la ciutat, segons les dades de l’estudi per impulsar aquesta cogestió que va elaborar la Cambra de Comerç de Terrassa l’any 2009.