Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcaldessa inaugura el primer taller per elaborar el Pla Municipal de Salut de Rubí Més de 60 professionals i tècnics participen en aquest taller deliberatiu que establirà les prioritats de salut de la ciutat. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’alcaldessa inaugura el primer taller per elaborar el Pla Municipal de Salut de Rubí

Més de 60 professionals i tècnics participen en aquest taller deliberatiu que establirà les prioritats de salut de la ciutat.
L’alcaldessa de Rubí, Carme Garcia, ha inaugurat el primer dels tallers deliberatius per l’elaboració del Pla Municipal de Salut de Rubí, acompanyada de l’alcalde de Sant Andreu de la Barca i president de la Xarxa Espanyola de Ciutats Saludables de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), Enric Llorca. Aquesta xarxa, en la qual s’engloba el pla de salut de la nostra ciutat, agrupa actualment a 140 ciutats espanyoles, 23 de les quals són catalanes, una de les quals és Rubí que es va adherir a la xarxa l’any 2006.

L’alcaldessa ha expressat la seva satisfacció per la participació dels més de 60 professionals i tècnics presents a la jornada ja que “representen a les persones que tenen experiència en la salut de la nostra ciutat” un tema del qual “sovint ens oblidem com a ciutadans, però que habitualment recordem quan no la tenim”, ha dit Carme Garcia. “Per aquest motiu - ha assenyalat l’alcaldessa- és important fer una prevenció per tal d’evitar els problemes de salut posteriors”. Aquest Pla Municipal de Salut ha de permetre al consistori planificar i establir accions concretes per prevenir les malalties, protegir i promocionar la salut i, en definitiva, incrementar el nivell de salut de la població rubinenca.

Per la seva banda, l’alcalde de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca, ciutat que ja disposa del seu pla municipal de Salut, ha assenyalat que “posar la salut com a prioritat política (com Rubí fa ara amb aquest pla de salut) permet promoure activitats per millorar la salut que a mig i llarg termini arriben a ser la millor inversió, tot i que els resultats triguin a veure’s entre 10 i 15 anys”.

L'alcalde ha presentat la Xarxa Espanyola de Ciutats Saludables de la FEMP, que es dedica a la promoció i protecció de la salut i al benestar dels ciutadans en base als principis d'actuació corresponents a la Xarxa Europea de Ciutats Saludables, promoguda per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i a la qual pertanyen 82 ciutats europees, 5 de les quals són espanyoles. Des de la seva constitució l'any 1988, aquesta xarxa espanyola assegura la comunicació i el contacte permanent de les ciutats participants en matèria de promoció i protecció de la salut, fomenta la col·laboració i l'acció conjunta, ajuda a les ciutats a desenvolupar models operatius de promoció i protecció de la salut en la comunitat i estableix criteris d'avaluació i indicadors unificats que permetin avaluar les actuacions de la promoció i protecció de la salut, entre d’altres actuacions.

Un taller per ciutadans i entitats

En aquest primer taller, que ha comptat amb participants dels Centres d’Assistència Primària (CAP) de la ciutat, de centres educatius, de residències de la gent gran, de la Regió Sanitària de Barcelona, del Consorci Sanitari de Terrassa i de l’Agència de Protecció de la Salut del Sector del Vallès Occidental, a més de tècnics municipals de diferents serveis, s’ha presentat la diagnosi de salut de Rubí, s’ha explicat com serà el procés participatiu d’aquest pla i ja després, en els tallers per grups, s’han consensuat els majors problemes de salut de la ciutadania i s’han presentat per poder-los prioritzar de forma individual.

El segon taller deliberatiu, al qual estarà convidada tota la ciutadania de forma generalitzada així com les entitats de la ciutat, es farà el dissabte 27 de febrer (de 9.30 a 14 h), també a l'Escola de Música.

Després de la realització d’aquests dos primers tallers, la Comissió Tècnica del procés avaluarà les conclusions i aprovarà les línies estratègiques per la següent fase. El tercer taller, que estarà obert a qualsevol que vulgui participar, servirà per determinar quines són les accions que s’hauran de portar a terme en relació a les prioritats detectades en els dos primers tallers deliberatius. Aquest tercer taller, que s’organitza a l'IES La Serreta (c. Lepant, 1), tindrà lloc el dijous 25 de març (de 18 a 21 h).

Per poder participar en aquest procés per definir el primer Pla Municipal de Salut de Rubí, no és obligatori inscriure’s prèviament, tot i que es recomana fer-ho per tal de facilitar la preparació de la documentació que es lliurarà als participants en els tallers. Per formalitzar-la, només cal trucar al 93 588 70 00, enviar un correu electrònic a participacio@ajrubi.cat, o inscriure’s a través del formulari que es pot trobar a la web del procés.