Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcaldessa presenta el projecte “Compromís de barri” a les entitats de la ciutat Aquesta iniciativa pretén acostar l’administració local als veïns i veïnes de Rubí a través de diferents meses i espais de relació. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’alcaldessa presenta el projecte “Compromís de barri” a les entitats de la ciutat

Aquesta iniciativa pretén acostar l’administració local als veïns i veïnes de Rubí a través de diferents meses i espais de relació.
L’alcaldessa de Rubí, Carme García, ha presentat el projecte “Compromís de barri” a la vintena d’entitats reunides a l’edifici Rubí+D per conèixer els detalls d’aquesta iniciativa. Com ha explicat l’alcaldessa, es tracta d’un projecte que “suposarà l’acostament del consistori als diferents barris de la ciutat” a través de diferents meses i espais relacionals, on es tractaran diferents temes.

García ha parlat de la importància de celebrar aquesta trobada amb les entitats per exposar-los el projecte. “La convivència i la seguretat a l’espai públic és una de les tres prioritats del nostre mandat, conjuntament amb la reactivació econòmica i la cohesió social. I el que us presentem té molt a veure en com treballarem l’espai públic i la seguretat”. L’alcaldessa també ha destacat el fet que aquesta iniciativa “aposta per la proximitat, la col·laboració, la corresponsabilitat i la generació de confiança com una manera diferent de fer política i de millorar la nostra ciutat”. En aquest sentit, ha citat un proverbi que diu: “Si vols anar ràpid, ves-hi sol; però si vols arribar lluny, ves-hi acompanyat”.

Segons Carme García, “és un dret i un deure de tots gaudir de l’espai públic. L’administració –ha dit l’alcaldessa– ha de ser garant de l’interès general, però entre tots hem de construir una societat cohesionada, on la convivència i el civisme siguin els valors que ens permetin viure i conviure de la millor manera possible”.

Apropar l’Ajuntament als ciutadans
“Compromís de barri” és un projecte amb el qual l’Ajuntament de Rubí pretén acostar l’administració local als ciutadans. Entre els seus objectius hi ha establir diversos canals estables d’interacció entre l’Ajuntament i la ciutadania, tant a títol individual com organitzada; apropar la gestió del consistori als barris; incrementar la transparència de la gestió de l’Ajuntament i treballar per la cohesió social als barris.

Per tal de poder apropar-se més específicament als veïns, s’ha dividit el territori en 4 zones: la ZONA 1 està formada per les urbanitzacions, Can Fatjó, Sant Jordi Parc i Font de la Via; la ZONA 2 la integren els barris de Ca n’Oriol, El Pinar, Zona Nord i Can Rosés; la ZONA 3 agrupa Ca n’Alzamora, Can Vallhonrat, Les Torres i 25 de Setembre; i la ZONA 4 està forma pels barris del Centre, Plana del Castell, Mercat, Rubí 2000, Plana de Can Bertran i Sector Z.

El projecte consta de 4 accions: meses de seguretat i convivència, plenaris veïnals, meses de seguiment de l’acció de govern i trobades amb l’alcaldessa. Les tres primeres es duran a terme a cada una de les 4 zones definides, mentre que les trobades amb l’alcaldessa, que també seran de caràcter territorial, tindran lloc a l’Ajuntament.

Cada una de les trobades amb l’alcaldessa s’adreçarà a un públic amb un perfil diferent (mestresses de casa, universitaris, professionals liberals, etc.). La finalitat d’aquesta activitat és que persones que habitualment no es relacionen amb l’administració puguin compartir una estona amb l’alcaldessa. Durant les trobades es tractaran temes d’interès dels ciutadans, que variaran en funció del seu perfil.

El passat 9 de març ja es va celebrar la primera d’aquestes trobades. Prop d'una desena de mestresses de casa es van reunir amb l’alcaldessa a l’Ajuntament. Durant el decurs de la trobada, es va parlar de les mancances en matèria de comerç que hi ha a la ciutat i de la previsió de la nova zona comercial a prop del Rubí+D, així com també d’habitatge i de diversos temes relacionats amb la via pública (il·luminació, disposició d’alguns contenidors d’escombraries, etc). Carme García ha fet una bona valoració d’aquesta primera trobada: “Va ser una reunió profitosa per totes dues bandes, molt distesa. Estic molt satisfeta d’aquesta interacció des de la proximitat”.

Pel que fa a les meses de seguretat i convivència, durant el primer semestre se’n convocarà una a cadascuna de les 4 zones, a les quals hi participaran aquelles entitats especialment sensibilitzades en temes de seguretat, com ara associacions de veïns, AMPA’s, escoles, associacions de comerciants i representants d’establiments d’oci i restauració. Aquestes entitats col·laboraran amb la Policia Local de Rubí i els Mossos d’Esquadra a l’hora d’elaborar una diagnosi sobre les problemàtiques i les prioritats en matèria de seguretat de cada zona. Amb tota aquesta informació, els dos cossos policials dissenyaran l’operatiu a executar a cada territori. Al mes de juliol es tornaran a convocar novament les meses de seguretat i convivència, amb l’objectiu de posar en comú el dispositiu elaborat per la Policia Local i els Mossos d’Esquadra. En algunes zones ja s’haurà començat a executar i, per tant, es podrà avaluar la seva aplicació. I durant el segon semestre de l’any, aquestes meses canviaran de format i es convertiran en plenaris, en els quals també hi podrà participar la ciutadania. Se’ls explicarà com s’ha treballat fins al moment, la feina feta i els resultats. Els ciutadans podran proposar introduir noves prioritats en matèria de seguretat al dispositiu policial.

Segons la regidora de Governança i Espai Públic, Belén Meneses, “la seguretat és una qüestió que afecta i preocupa a tota la ciutadania i en aquest projecte hi havia d’haver un espai específic per tractar aquest tema. D’aquesta manera, assegurem la interacció entre administració i ciutadans i que aquests puguin estar en contacte amb l’Ajuntament”. La primera mesa de seguretat i convivència, corresponent a la zona 3, tindrà lloc el proper dimecres, 21 de març.

Als plenaris veïnals hi estaran convocades tant les entitats com la ciutadania en general de cada zona. Es tracta de reunions de tipus assembleari, amb representants tècnics i politics de l’Ajuntament, per parlar sobre els temes que interessin a les entitats i els veïns de cada territori.

I, per últim, les meses de seguiment de l’acció de govern s’adreçaran a aquelles entitats de cada zona que estiguin interessades en conèixer l’acció del govern municipal als territoris. Es parlarà dels projectes que es volen desenvolupar a cada zona, quan s’executaran, etc.