Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcaldessa valora molt positivament els diferents espais de participació del projecte Compromís de barri El 91% dels participants que han avaluat les meses de seguretat i convivència asseguren que tornarien a assistir a una nova sessió. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’alcaldessa valora molt positivament els diferents espais de participació del projecte Compromís de barri

El 91% dels participants que han avaluat les meses de seguretat i convivència asseguren que tornarien a assistir a una nova sessió.
El consistori rubinenc aposta per treballar amb la ciutadania i les entitats de Rubí amb proximitat, col·laboració i co-responsabilitat. Aquesta és la filosofia del projecte Compromís de barri, que l’alcaldessa, Carme García, va presentar en societat ara fa un any. Precisament per poder apropar l’administració a la ciutadania d’una forma més directa i especialitzada, a l’iniciar el projecte es va dividir la ciutat en 4 zones: urbanitzacions, Can Fatjó, Sant Jordi Parc i Font de la Via (zona 1), Ca n’Oriol, El Pinar, Zona Nord i Can Rosés (zona 2), Les Torres, Can Vallhonrat, Ca n’Alzamora i 25 de setembre (zona 3) i Plana del Castell, Centre, Plana de Can Bertran, Rubí 2000 i Segle XXI (zona 4).

El projecte Compromís de barri preveu quatre espais de trobada diferents a cada zona: les meses de seguretat i convivència, les trobades de l’alcaldessa amb col·lectius de diferents perfils, els plenaris de barri i les meses de seguiment de l’acció de govern, que encara no s’han iniciat. Com ha explicat l’alcaldessa, Compromís de barri ha estat una “aposta política d’aprofundir en el diàleg i la participació ciutadana i, per tant, d’apropar l’Ajuntament als barris, però també una manera de tenir un intercanvi i col·laboració amb els veïns i veïnes de Rubí”. Segons Carme García, “en un moment de desencís de la política, aquesta és la segona preocupació dels ciutadans. Des de l’Ajuntament hem apostat per fer fórmules de participació i democràcia més directes, més de tu a tu amb els ciutadans, perquè ens coneguin i per poder arribar a descobrir quines preocupacions tenen els rubinencs”.

L’alcaldessa ha avançat que “aquest 2013 continuarem amb aquesta política de proximitat, una de les nostres prioritats, encetant a més altres propostes en el marc del Compromís de barri i altres espais de participació directa, com ara el Pla de mobilitat o el Pla de joventut. Aquests processos es duran a terme des de les diferents àrees, amb la col·laboració de l’àrea de Governança i Ciutadania”. García també ha explicat que es destinaran més recursos a les polítiques de proximitat. Sense anar més lluny, ha recordat que recentment s’ha reforçat aquesta àrea amb un canvi de delegació política i amb la dotació de més recursos tècnics. “Fer participació ciutadana significa temps i dedicació. La mostra d’aquesta aposta política és el reforç d’aquesta àrea”.

Balanç del primer any del projecte
Durant l’any 2012 es van dur a terme 8 meses de seguretat i convivència (2 a cada zona). Aquest any ja s’ha començat a treballar amb la zona 4 i està previst celebrar totes les meses entre els mesos de març i abril. A la primera reunió, les diferents entitats participants (associacions de veïns, representants de centres educatius, AMPAs, professionals del món de l’oci i la restauració, comerciants...) van fer una diagnosi dels principals problemes detectats en matèria de seguretat i convivència als seus respectius barris i, a la segona, Policia Local, Mossos d’Esquadra i el servei de Civisme del consistori els van explicar quines actuacions s’havien dut a terme per tal de solucionar aquestes problemàtiques.

Pel que fa a les trobades de l’alcaldessa amb diferents col·lectius, García s’ha reunit amb mestresses de casa, professionals liberals, gent gran i professionals de la restauració.

I durant el darrer semestre de 2012 es va realitzar un plenari veïnal a cada zona. Durant aquestes trobades, es va proposar als ciutadans que exposessin la visió que tenen de la mobilitat a la zona on viuen i/o de la ciutat. Les conclusions que se n’extreguin es tindran en compte en l’elaboració de la diagnosi del futur Pla de Mobilitat Urbana de Rubí (PMU).

Valoració molt positiva
La fins ara regidora de Governança, Belén Meneses, ha explicat que les opinions que ha rebut l’Ajuntament per part dels participants a les diferents accions del projecte són “altament positives, fins al punt que la majoria d’ells reconeix que tornaria a repetir l’experiència”. Això, segons Meneses, “no fa més que reforçar els objectius amb els quals ara fa un any vam iniciar aquest projecte tan il·lusionant”. Com ha explicat la regidora, “els ciutadans s’han pogut sentir útils, han col·laborat en la millora del seu entorn i nosaltres hem generat dinàmiques en les quals podem abordar, des de diversos punts de vista, la resolució dels problemes que afecten als ciutadans”.

A principis d’any es va demanar als participants a les diferents meses de seguretat i convivència que fessin una avaluació de diversos aspectes d’aquestes sessions de treball. Un 65% dels participants han respost el qüestionari. Entre els aspectes més ben valorats de les reunions destaquen l’interès que desperten els temes tractats durant les trobades, l’increment del coneixement sobre seguretat i convivència per part dels ciutadans, la possibilitat de donar a conèixer de primera mà als cossos policials les diferents problemàtiques i el fet de poder compartir l’opinió amb altres veïns de la zona. De fet, el 91% ha respost que tornaria a assistir a una nova mesa de seguretat i convivència.

A banda d’aquesta avaluació genèrica, també s’han recollit diversos suggeriments, la majoria dels quals està previst implementar-los aquest 2013. Entre d’altres, els participants han proposat dividir el grup en dos subgrups per tal de fomentar la dinàmica participativa i que aquesta divisió respongui a criteris de proximitat entre els diferents barris, que les solucions proposades siguin més concretes i que s’avancin els temes que es tractaran prèviament a la sessió, entre d’altres.

Tant la Policia Local com els Mossos d’Esquadra han considerat que la informació resultant d’aquests grups de treball ha estat molt valuosa per poder enfocar millor la seva actuació als barris. Fora de Rubí, aquesta iniciativa s’ha considerat una experiència novedosa que mereixia ser reconeguda i que possiblement s’exportarà a d’altres municipis. El projecte, que ha rebut una subvenció de la Diputació de Barcelona, compta amb la col·laboració de dos estudiants de la facultat de Dret de la UAB, que estan estudiant aquesta experiència. A més, s’ha fet difusió d’aquesta iniciativa en diversos fòrums sobre seguretat i actuació policial.

Segons Meneses, “gràcies a les meses de seguretat i convivència, ha millorat la sensació de seguretat dels participants. Ells mateixos han estat els encarregats d’alertar-nos de les millores que calia fer i, a la vegada, han vist com des de l’Ajuntament es prenien les mesures per resoldre aquests problemes”.

Des de l’Ajuntament també es valora molt positivament les trobades que l’alcaldessa ha mantingut amb diferents col·lectius. Aquestes reunions han estat una bona oportunitat perquè Carme García pogués conversar amb aquestes persones en el marc d’un clima de confiança, proper i informal i, així, conèixer la seva opinió sobre diferents temes. Properament es convocaran noves trobades amb l’alcaldessa amb diversos col·lectius de cada zona.

Per últim, el consistori destaca la utilitat dels plenaris veïnals, que han permès captar una fotografia de la mobilitat a cada zona i, en general, de la ciutat. S’ha de tenir en compte que l’elaboració del Pla de Mobilitat Urbana (PMU) ha de seguir diverses fases. En primer lloc, s’ha de recollir la informació i dur a terme un treball de camp, així com fer una anàlisis territorial i socioeconòmica. La segona fase consisteix en analitzar l’oferta i la demanda existent del sistema de mobilitat, fixant-se també en les externalitats del sistema de transport. Posteriorment s’ha de dur a terme una diagnosi participativa de la situació actual i futura. Una quarta fase consisteix en establir els objectius i dur a terme un estudi d’alternatives, presentar les propostes participades i elaborar un programa d’actuacions i un càlcul d’indicadors. I, finalment, tramitar el document i fer-hi les modificacions oportunes. L’aprovació definitiva del Pla de Mobilitat Urbana recaurà en l’Ajuntament i en la Generalitat de Catalunya.

A més, al ser un espai obert a tota la ciutadania, a diferència dels altres espais participatius, que s’adrecen a col·lectius específics representatius del territori, permet que els ciutadans a títol individual puguin inscriure’s i participar en aquests altres espais.

Barris al dia
La regidora de Governança i Civisme, Neus Muñoz, ha explicat que “actualment hi ha una forta aposta per l’espai públic com a lloc de convivència basat en la llibertat, el respecte i el compromís col·lectiu. En aquest marc es troba el projecte Compromís de barri, que enceta una nova etapa amb la qual volem donar més força als temes relacionats amb el civisme i la convivència”. Com ha destacat Muñoz, “canviem les persones però no pas el projecte tècnic i polític. Continuem amb aquest projecte i continuem apostant per la proximitat a través del diàleg i la participació”.

La regidora ha avançat que en el marc del projecte Compromís de barri, l’Ajuntament també vol fer un treball col·laboratiu amb representants de cada territori per poder gestionar la partida pressupostària de l’acció “Barris al dia”, dotada amb 400.000 euros, inclosa al paquet de mesures extraordinàries de lluita contra la crisi d’aquest any 2013.

L’alcaldessa ja va esbossar aquesta nova acció a la presentació del paquet de mesures anticrisi davant dels mitjans de comunicació. L’objectiu és que siguin els propis ciutadans els que prioritzin aquells petits projectes de millora urbana i de l’espai públic que s’han de realitzar als barris.