Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Finca Font del Ferro diversifica la seva producció com a conseqüència del canvi climàtic La Diputació de Barcelona subvencionarà dos estudis per millorar les instal·lacions a nivell mediambiental i tot un seguit de cursos de formació. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La Finca Font del Ferro diversifica la seva producció com a conseqüència del canvi climàtic

La Diputació de Barcelona subvencionarà dos estudis per millorar les instal·lacions a nivell mediambiental i tot un seguit de cursos de formació.
La Finca Font del Ferro, que l’any vinent celebrarà el seu 25è aniversari, registra un notable augment de producció any rere any.

El 2009, aquest viver va produir 53.635 plantes, davant les 49.188 de l’any anterior i les 40.333 del 2007. Això significa que, en només 2 anys, la finca ha incrementat en un 25% la seva producció. Aquest augment és degut a la diversificació que ha experimentat l’empresa en els últims anys. I és que, fruit del canvi climàtic, s’ha incrementat la demanda de plantes resistents a la sequera.

La introducció de les noves línies de producció fa necessària l’adequació de les infraestructures actuals. En aquest sentit, l’Oficina Tècnica de Canvi Climàtic i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona subvencionarà 2 estudis de caràcter mediambiental a la Finca Font del Ferro. Un d’ells determinarà, tenint en compte les plantes que es produeixen a la finca, quin tipus de reg és el més adequat per tal d’evitar el malbaratament d’aigua; i l’altre haurà d’analitzar la viabilitat de la implantació de sistemes geotèrmics per aprofitar l’energia del subsòl als vivers. La Diputació de Barcelona també subvencionarà tota una sèrie de cursos formatius per als treballadors del centre.

Sistema de reg

Fins ara, la Finca Font del Ferro es dedicava bàsicament a la producció de planta de temporada, com ara petúnies, pensaments, begònies o bellis, etc. Aquestes espècies necessiten molta aigua, per això el sistema de reg utilitzat actualment és el d’aspersió (que distribueix l’aigua en forma de pluja).

Recentment, però, la finca ha introduït una nova línia de producció: la planta de xerojardineria (com ara la bulbine, l’hebe o la tulbaghia), molt resistent a la sequera, ja que sobreviu amb molt poca aigua. Així, a l’hora de regar aquestes espècies amb el sistema d’aspersió actual es malbarata una gran quantitat d’aigua, que es podria evitar utilitzant el sistema de reg per degoteig.

L’estudi subvencionat per la Diputació analitzarà els beneficis i les mancances del sistema vigent (una part del qual ja s’ha anat reconvertint en els últims anys per evitar malbaratar l’aigua) i les necessitats actuals del nou sistema productiu, amb l’objectiu d’estalviar aigua. L’estudi haurà de determinar quines mesures es poden dur a terme per tal d’adaptar el sistema de reg actual a les noves necessitats de la finca.

Energies renovables i cursos formatius

La Diputació de Barcelona subvencionarà un altre estudi que analitzarà la viabilitat de la implantació de sistemes geotèrmics als vivers.

A través d’aquesta anàlisi es determinarà si aquest tipus de sistema d’aprofitament de l’energia del subsòl es pot instal·lar a la Font del Ferro de Rubí, que actualment obté l’escalfor d’una caldera de gasoil, tant en el cas de la calefacció com de l’aigua calenta sanitària. Aquest estudi haurà d’analitzar l’estalvi que suposaria la implantació d’aquest sistema a la finca i si aquesta despesa és rendible.

A banda dels dos estudis, la Diputació també subvencionarà diversos cursos de formació per als treballadors i usuaris d’aquesta empresa per a la integració social i laboral de persones adultes amb discapacitat psíquica. Aquests cursos, que encara no s’han determinat, s’adaptaran a les necessitats del centre.

Recordem que, actualment, a la Finca Font del Ferro s’hi està portant a terme una important reforma gràcies als diners provinents del Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local (FEOSL).

En aquests moments s’està actuant a la primera planta de la nau construïda el 2006, que haurà d’acollir els espais del Centre Especial de Treball, i s’està acabant de construir tant el pont d’accés des del nivell de l’edifici principal com el nou cobert destinat a la producció del viver. Paral·lelament, ja s’han acabat els treballs de consolidació d’un talús de més de 6 metres d’alçada per tal d’evitar esllavissades de terra.