Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La salut mental a l’atenció primària, tema de la jornada anual sobre salut mental de Rubí Prop de 4000 persones han fet ús dels serveis del COS de Rubí al llarg de 2008. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La salut mental a l’atenció primària, tema de la jornada anual sobre salut mental de Rubí

Prop de 4000 persones han fet ús dels serveis del COS de Rubí al llarg de 2008.
La jornada anual, que la ciutat de Rubí organitza per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental, tractarà aquest any sobre la salut mental a l’atenció primària, en la sessió que tindrà lloc divendres 4 de desembre a l’auditori de l’edifici Rubí +D. Aquest és precisament el lema escollit per la Federació Mundial de la Salut Mental, “Salut Mental en l’Atenció Primària: millorant els tractaments i promovent la salut mental”, amb l’objectiu de potenciar les millores en la qualitat de vida dels més de 450 milions de persones que hi viuen al món amb un trastorn mental de més o menys gravetat. Al nostre país, un 3% dels adults presenta un trastorn mental greu que dificulta intensament la seva vida quotidiana en aspectes tan bàsics como les relacions socials, la feina, o l’habitatge de forma autònoma.

En aquest sentit, la jornada tractarà sobre què poden fer els professionals sanitaris i la comunitat en general per tal que un pacient torni a afrontar la seva vida amb les eines de què disposa i arribi a ser conscient dels seus propis recursos com a persona, quan un sofriment psíquic (de major o menor envergadura) l’aclapara, alhora que es coneixeran diverses experiències en aquest àmbit desenvolupades a la nostra comarca, el Vallès Occidental Oest. En primer lloc, hi haurà la conferència “Psicopatologización de la vida y prevención cuaternaria en salud mental” d’Alberto Ortiz Lobo, metge psiquiatre del Centre de Salut Mental del districte Salamanca de Madrid i, després la taula rodona “Salut Mental i Atenció Primària de Salut: l’experiència del Vallès Occidental Oest” amb la participació de Pere Larrosa, metge de família del CAP Terrassa-Nord (Consorci Sanitari de Terrassa), Lídia Cuesta, metgessa psiquiatra del CSMA de l’Hospital Universitari Mútua de Terrassa, Lina Ballesteros, metgessa pediatra del CAP Anton de Borja, de Rubí (Consorci Sanitari de Terrassa) i Núria Tomás, psicòloga clínica, coordinadora del CSMIJ de Rubí del Centre d’Orientació Sanitària (COS) de Rubí.

La jornada serà inaugurada a les 9 h per l’alcaldessa de Rubí, Carme Garcia, el director del Sector Sanitari del Vallès Occidental (CatSalut), Dr. Joan Parellada, i la directora del COS, Margarida Gratacós.

Aquesta cinquena edició de la Jornada Reptes en Salut Mental, que es gratuïta però per la qual cal inscripció prèvia (Tel. 93 588 73 73 o a/e cos@ajrubi.es), va dirigida a totes les persones interessades en els temes de la salut mental i en especial als professionals de la sanitat dels camps de l’Atenció Primària de Salut i de la Salut Mental.

El COS atén prop de 4.000 pacients l’any

Coincidint amb aquesta jornada, el Centre d’Orientació Sanitària (COS) Ferran Salsas i Roig, integrat pels Serveis de Salut Mental Infantil i Juvenil, d’Adults, d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències i de Rehabilitació Comunitària, ha donat a conèixer les dades d’assistència de pacients al llarg de l’any passat, en què els professionals d’aquest centre de salut mental de titularitat municipal van atendre a 3.963 pacients, de les quals 1.851 van ser primeres visites, xifres que suposen un increment de més de mil pacients anuals respecte a l’any anterior (2.762), amb 479 noves visites més.

A més dels serveis d’atenció directa a pacients, el COS participa en altres programes preventius i comunitaris com l’assessorament a les escoles bressols municipals, en la Taula Comunitat i Salut de Rubí, en el Programa de Salut de la Dona que organitza el Servei a la Dona, en el Programa “Rubí, ciutat per a tothom” dintre del Pla Municipal d’atenció a les persones amb disminució, en el Programa de Suport a l’Atenció Primària de Salut dels CAP’s de la ciutat, i en altres programes d’inserció laboral en col•laboració amb l’Oficina Tècnica Laboral (OTL) de l’IMPES.