Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'alcaldessa assegura que la diversitat de sectors empresarials presents a Rubí fan la ciutat menys vulnerable davant la crisi García qualifica “d’insostenible” l’actual sistema de finançament local. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L'alcaldessa assegura que la diversitat de sectors empresarials presents a Rubí fan la ciutat menys vulnerable davant la crisi

García qualifica “d’insostenible” l’actual sistema de finançament local.
En l’entrevista mensual que Ràdio Rubí fa a Carme García, dins el programa “Parlem amb l’alcaldessa”, la màxima representant del consistori ha analitzat la situació econòmica de crisi en el context local. García va assegurar que Rubí pot afrontar l’actual crisi econòmica amb “avantatge respecte altres ciutats (...) tenim moltes empreses amb diferents especialitats (...). Si només tinguéssim un sector estaríem més alarmats”, ha dit posant com exemple les dificultats amb les que s’enfronten ara aquells municipis on el sector de l’automoció té una presència important. Per l’alcaldessa, el més preocupant és la incertesa “per mi això és el més alarmant, que no es vegi el final del túnel”.

L’alcaldessa també s’ha referit als darrers índex d’atur fets públics per Rubí, que se situen al voltant del 12 % de la població activa, amb un percentatge d’atur femení que pràcticament dobla el masculí (16 % enfront el 9 %), una circumstància que García ha dit que “estem investigant” perquè pot respondre a un atur no real. L’alcaldessa ha explicat que sovint les administracions demanen un certificat d’atur a les persones que sol•liciten algun tipus de subvenció, ajut o bonificació i que moltes dones que inicialment no estan subscrites a les llistes de l’atur passen a formar-ne part després de demanar el certificat.

Els efectes de la crisi, segons ha explicat l’alcaldessa, s’han fet notar de forma important en l’administració local, que podria deixar d’ingressar uns 3 milions d’€ per la caiguda de la construcció que ha provocat una davallada espectacular en la demanda de llicències d’obres. Aquesta situació s’agreuja amb la posada en marxa de nous serveis i noves lleis que obliguen l’Ajuntament a la contractació de nou personal perquè funcionin. García va posar com exemple l’entrada en vigor de la noves lleis de serveis socials i de la Dependència i la posada en marxa de la nova biblioteca i de l’escola bressol del carrer Calderón de la Barca. L’alcaldessa ha qualificat “d’insostenible” el sistema de finançament dels ajuntaments, una situació que, segons ha explicat ja fa temps que es perpetua i que ara s’agreuja amb la crisi.

García ha explicat que davant aquest nou escenari econòmic, l’Ajuntament ha pres mesures a curt, mig i llarg termini per pal•liar els efectes sobre la ciutadania i el teixit empresarial. Així, s’ha referit a les mesures més immediates que consisteixen en el reforç dels serveis que s’ofereixen des de la regidoria de Promoció Econòmica en quant a formació i reciclatge, així com la contractació de persones encarregades de mantenir contactes amb les empreses per proveir treballadors en situació d’atur. A nivell municipal, l’alcaldessa ha fet esment a la rebaixa del tipus impositiu de l’IBI i la resta de mesures que es volen aprovar el pròxim dilluns en el Ple d’ordenances. Així mateix ha avançat que s’estan replantejant serveis “que s’havien fet i que no són competència nostra” amb vistes a la presentació dels nous pressupostos municipals.

En l’entrevista a Ràdio Rubí l’alcaldessa s’ha referit a altres temes de l’actualitat local, com l’evolució del procés d’al•legacions del POUM que es va tancar el passat 31 de juliol i que ha rebut 316 demandes.