Més de 1.300 persones veuran reduïda la seva prestació econòmica a conseqüència de la reforma de la Llei de Dependència
L’alcaldessa, Carme García, i la regidora de Serveis Socials i Salut, Anna M. Martínez, han fet avui una valoració de les repercussions de la reforma de la Llei de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, aprovada pel Consell de Ministres, a través del Real Decret 20/2012, del 13 de juliol.
Segons l’alcaldessa, “les mesures d’austeritat que s’estan duent a terme des del Govern, i que no van acompanyades de polítiques de creixement econòmic, no porten cap a un bon camí ni ens farà sortir de la situació actual. S’està fent una retallada que afecta directament als col•lectius més vulnerables”.
A Rubí, s’han presentat 3.850 sol•licituds de reconeixement de dependència, en els darrers 5 anys de vigència d’aquesta llei. De les quals, s’han reconegut 2.117 de Grau 3 i de Grau 2. I 1.733 no han estat acceptades o s’han valorat com a Grau 1 (dependència moderada). En aquests moments, els Serveis Socials bàsics tenen pendent treballar el Pla Individual d’Atenció a 324 persones de Rubí. Carme García ha assegurat que “el nostre objectiu és mantenir en la mida del possible tots els serveis municipals que s’ofereixen a la ciutadania”.
A partir de l’1 d’agost, segons el que introdueix el Real Decret Llei 20/2012, de 13 de juliol, a la Llei de Dependència, s’aplicarà una reducció del 15% de la quantia establerta per a la prestació econòmica per cura en l’entorn familiar (cuidador familiar) i la suspensió del conveni especial amb la Seguretat Social d’aquests cuidadors no professionals (familiars) de les persones en situació de dependència.
L’alcaldessa ha destacat que “aquesta decisió afecta majoritàriament a dones grans, que cuiden dels seus familiars, i en molts casos a dones que han hagut de deixar de treballar per cuidar dels seus pares o dels seus fills. El fet de deixar de cotitzar condicionarà el seu futur. Son drets, el dret a una pensió i a disposar d’una targeta sanitària, que ara deixaran de tenir”.
Altres repercussions son la paralització de la llei per un període màxim de dos anys per a les noves prestacions econòmiques per cura en l’entorn familiar i la paralització de la llei, fins a l’1 de juliol de 2015, per a les persones en situació de dependència moderada (grau 1). El que, ha aclarit Carme García, significa que una necessitat d’atenció que s’ha de donar al moment, es podria arribar a fer efectiva dos anys desprès. Així mateix, en els casos d’endarreriments, podrien ser ajornats fins a 8 anys.
El Real Decret introdueix també la reducció del 13% dels pressupostos de l’Estat per al finançament de les prestacions reconegudes, la supressió del dos nivells en què es divideixen cadascun del graus de dependència i el nou règim d’incompatibilitat de les prestacions, eliminant totes les combinacions entre prestacions i serveis, existents actualment.
La reforma apunta nous criteris per determinar les intensitats dels servei d’ajuda a domicili en funció del grau de dependència, que vol dir una reducció del nombre total d’hores de servei. El que, segons ha comentat Carme García, farà que els afectats hagin de renunciar al Servei Integral d’Ajut a Domicili (SIAD) o a disposar-ne de menys hores. El que es tradueix, ha dit, “en un empitjorament de la seva situació personal i de la seva autonomia, ja que hi ha moltes persones que viuen soles”. En aquests sentit, l’alcaldessa ha recordat que el SIAD que es plantejava també com una via d’autoocupació, ara desapareixerà en part.