Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Nova Festa dels Xatos aquest cap de setmana Per a la restauració de l’estructura de l’ermita, les aportacions populars han arribat a uns 60.000 euros. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Nova Festa dels Xatos aquest cap de setmana

Per a la restauració de l’estructura de l’ermita, les aportacions populars han arribat a uns 60.000 euros.
El pròxim diumenge 23 de maig, l’ermita de Sant Muç tornarà a omplir-se de balls, gegants, capgrossos, etc. per celebrar una nova edició de la Festa dels Xatos i Aplec de Primavera que cada any per aquestes dates organitzen l’Esbart Dansaire de Rubí, Foment de la Sardana, la Parròquia de Sant Pere i l’Ajuntament, i que l’any vinent arribarà al 25è aniversari de la seva celebració.

La concentració s’iniciarà a les 9 h a la plaça del Doctor Guardiet des d’on s’iniciarà la sortida de la cercavila dels xatos cap l’ermita, que s’aturarà a les 10 h a la masia de Can Ramoneda on se servirà un refrigeri als participants. A les 10.30 h hi ha haurà la missa anual a l’ermita i al voltant de les 11.30 h, s’iniciaran les ballades dels gegants i els capgrossos, les actuacions dels castellers i les sardanes i la cantada de corals.

Posteriorment, a les 12 h, hi haurà la tradicional Dansa dels Xatos, amb sardanes a càrrec de la Cobla Jovenívola de Sabadell i l’encesa del foc amb els Diables de Rubí, els Diables de la Riera i les Espurnes i els Trons.

Després de l’arrossada popular de la Unión Extremeña de Rubí, començaran les danses participatives a càrrec de l’Esbart Dansaire de Rubí, que s’acabaran amb l’inici de la tornada cap a Rubí.

Una ermita en procés de restauració

La Festa dels Xatos, procedents de la Barcelona vuitcentista durant les festes de la Pasqua de Resurrecció, es va recuperar a la nostra ciutat a partir del 1986, arran de la celebració del Mil·lenari de la ciutat.

L’any 1995, es va fer un projecte d'assentament i consolidació de l'edifici de l’ermita, la referència documental més antiga de la qual és de 1307 tot i que la majoria dels elements visibles daten del s. XVIII, com ara el presbiteri i les pintures de l’interior, que són d’aquesta època. No obstant això, el procés per la seva recuperació es va iniciar a partir de 2006 amb una recaptació popular que fins al maig de 2009, quan es van iniciar les obres de reforçament de l’estructura, havia arribat, aproximadament, als 60.000 euros. La resta del pressupost ha estat concedit a través del Bisbat de Terrassa a la Parròquia de Sant Pere, ja que l’ermita pertany al Bisbat de Barcelona des de mitjans del segle XIX, quan la família Ramoneda va fer la donació. Un cop acabi aquest reforçament de l’estructura, s’iniciaran la segona i tercera fase, es a dir la teulada i la restauració de l’interior.