Rubí participa a la Setmana Europea de l’Energia amb l’organització de diverses activitats
La projecció de la pel·lícula “Refugiats climàtics” donarà el tret de sortida a la programació que, a banda de cinema, també inclourà una xerrada-taller i una obra teatral.
L’Ajuntament de Rubí participarà a la Setmana Europea de l’Energia amb l’organització de tot un seguit d’activitats que es desenvoluparan des d’ara i fins al juliol. Aquest és un dels compromisos que el consistori va adoptar quan, el 30 d’octubre de 2008, va adherir-se al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses contra el canvi climàtic que lidera la Direcció General de Transport i Energia de la Comissió Europea.
Les activitats emmarcades en la Setmana Europea de l’Energia s’iniciaran el dilluns, 14 de març, quan s’encetarà el cicle de cinema “FICMA tot l’any”. Així, durant 9 sessions, es projectaran els millors documentals de les dues darreres edicions del Festival Internacional de Cinema de Medi Ambient, celebrades el juny de 2009 a El Prat de Llobregat (la 16ª edició) i el juny de 2010 a Barcelona (la 17ª edició).
La primera pel·lícula, que es podrà veure el 14 de març, serà “Refugiats climàtics”. Si l'escalfament global és l'assumpte més urgent del planeta, el desplaçament de la població a gran escala n'és la conseqüència humana. La migració massiva continental és un fet i la reducció dels recursos naturals segueix amenaçant la vida de milions de persones. La ràpida immersió de les illes de Tuvalu al sud del Pacífic, les regions del Sudan afectades per la sequera, les costes de Bangladesh, susceptibles a les tempestes i els deserts de la Xina que s'expandeixen ràpidament, estan forçant a milions de persones a ubicar-se més enllà de les seves fronteres. Qui acceptarà aquests refugiats i com afectaran a la seva terra d'acollida?
El 21 de març es projectarà “Un mar canviant”. Sven Husebyes és un antic docent, ara jubilat. El documental el segueix al llarg d'un viatge de retorn als espectaculars llocs on van viure els seus pares i avis (Noruega, Alaska i la Costa Oest dels Estats Units). Allí descobreix que és precisament en aquests llocs on s'estan portant a terme projectes d'avantguarda en el camp de la investigació marina. Un mar canviant tracta d'educar els espectadors sobre la ciència que s'amaga darrere d'aquest món, en ràpida transformació, i cerca, a més, el seu compromís per a un canvi. La pel·lícula compagina informacions d'utilitat per a aquelles persones poc inclinades a creure en el que està succeint al costat d'aspectes més culturals i espirituals que resultaran d'interès per a qualsevol espectador del món.
El 28 de març es podrà veure “Només una aigua”. L’aigua és essencial per a l’existència, el nostre cos la necessita. És qüestió de vida o mort, de suor i llàgrimes, de necessitat i fascinació. No obstant, tot i sabent la importància que té l’aigua, la tractem com si fos infinita i barata, fet que ens ha portat a una crisi internacional de proporcions èpiques. La pel·lícula narra les innumerables formes amb què l’aigua ha afectat la vida humana a tot el món i explora la nostra versàtil relació amb aquest element a mesura que la seva escassetat augmenta perillosament. Filmat a 15 països dels dos hemisferis, la pel·lícula enllaça commovedores seqüències visuals, els obligats comentaris dels experts, la hipnòtica música local i la partitura de la mundialment famosa Orquestra Nacional de Rússia per submergir el públic en una experiència directa i excitant sobre què significa l’aigua per a la humanitat.
El 4 d’abril serà el torn de “Els dies de la Terra”. Es tracta d’una inspiradora i esperançadora trama creada pel director Robert Stone, un llargmetratge documental que narra la història del moviment mediambiental modern des dels seus inicis, fa gairebé quatre dècades. L’activisme mediambiental va començar amb el primer Dia de la Terra, el 22 d'abril de 1970, i va precipitar un inesperat efecte en la psique nacional. El film està narrat a través de les mirades divergents de nou testimonis, inclosos un secretari de l'interior, Stewart Udall; un biòleg, Paul Ehrlich; un congressista, Pete McCloskey; i un astronauta, Rusty Schweickart. Els dies de la Terra és una crònica mundial de gran impacte visual sobre l’assoliment d'una fita i l’inici d’un canvi de mentalitat que impulsen una nova consciència.
L’11 d’abril es projectarà “Green”. El nom de la protagonista d’aquesta pel·lícula és el que dóna títol al film: Green. Està sola en un món que no li pertany. És una femella orangutan, víctima de la desforestació i l'explotació dels recursos. Aquesta pel·lícula francesa és un viatge emocional als últims dies de la Green. Un recorregut visual que ensenya els tresors de la biodiversitat de la selva tropical i l'impacte devastador de la tala i la desforestació per a la replantació d'oli de palma.
El 12 d’abril es podrà veure “Vivamazonia”. Al vell mig de la selva del Brasil, al riu Jauperi, en un indret de molt difícil accés, sense serveis bàsics i amb un alt nivell d’analfabetisme, una parella d’europeus han aconseguit tirar endavant una escola per a impartir classes als nens i nenes que viuen a la zona. Els dos docents també han pogut alfabetitzar alguns adults, aprenent conjuntament amb el medi ambient.
El 2 de maig serà el torn de “La lluita alimentària”. Aquesta pel·lícula és una mirada fascinant a la política agrícola d’Amèrica i a la cultura del menjar assolides durant el segle XX. També parla de la rebel·lió del moviment alimentari de Califòrnia en contra de les grans companyies agràries per crear el Moviment pel menjar orgànic local.
El 9 de maig es podrà veure “Addictes al plàstic”. Per a bé o per a mal, cap ecosistema o segment d’activitat humana ha escapat a l’abast del film de plàstic transparent. Addictes al plàstic és un viatge global per esbrinar allò que realment sabem sobre aquest material d’un miler d’usos i per què n’hi ha tant. Pel camí descobrim el seu llegat tòxic, així com els homes i dones que es dediquen a netejar-lo.
I, per últim, el 16 de maig es projectarà “Tesoros descartados”. La pel·lícula narra un any en la vida de Blanca i els seus fills, vivint al marge de la societat, recorrent els racons de Buenos Aires a la recerca d'aliment. Al seu costat vivim les seves alegries i penes, explorant la seva realitat i coneixent aquells que comparteixen la seva mateixa lluita per la supervivència.
Les pel·lícules es projectaran a partir de les 19h l’auditori de la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler. Tots els passis cinematogràfics seran gratuïts.
Altres activitats
A banda del cicle de cinema, l’Ajuntament també ha programat la representació de l’obra teatral “Operació domèstica: el planeta és casa teva”. Es tracta d’una producció d’EntreSòl Entertainment que els alumnes de les escoles de Rubí podran veure al teatre municipal La Sala el proper 25 de març, a les 11h del matí.
El muntatge explica la història del Nil i la Sol, dos joves estudiants que comparteixen pis i que acaben de guanyar un premi per un projecte sobre com reciclar eficientment els residus. Han guanyat passant-li al davant al Prudenci, que havia guanyat el concurs els set anys anteriors. Ell no accepta la derrota i promet venjar-se. Mentrestant, la Sol i el Nil publiquen un anunci per llogar una habitació que els queda lliure. El que no saben és que el Prudenci, que els està espiant, adoptarà identitats falses per tal d’instalar-se al pis dels seus rivals i poder demostrar que no es mereixen el premi que els han atorgat. Amb aquesta obra, es pretén treballar els hàbits domèstics de sostenibilitat amb els alumnes.
Paral·lelament, el consistori també està organitzant una xerrada-taller sobre l’eficiència energètica a la llar. L’activitat, titulada “A casa, contra el canvi climàtic”, s’adreça a les associacions de veïns, els esplais i les entitats juvenils de la ciutat. La xerrada-taller se celebrarà a l’auditori de l’edifici Rubí+D el proper 26 d’abril. Els interessats a participar-hi s’han d’inscriure a través del correu electrònic rlp@ajrubi.cat o bé adreçant-se al departament de Medi Ambient de l’Ajuntament, a través del telèfon 93 588 70 00. Les places són limitades.
Per últim, l’Ajuntament està treballant perquè Rubí sigui un dels quatre municipis catalans, a banda de Mataró, Granollers i Vic, que aculli l’exposició “Canvi climàtic i Pacte d’Alcaldes” en el marc de la Setmana Europea de l’Energia. La mostra podria aterrar a la ciutat durant el mes de juny.
L’exposició consta de 17 plafons a través dels quals s’expliquen les accions que s’han desenvolupat des de la Unió Europea per combatre el canvi climàtic i les seves conseqüències, fent una especial menció al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses. En el marc de l’exposició també es projecta un audiovisual amb imatges de diferents iniciatives dutes a terme des de la UE.
Rubí ja té el seu PAES
El passat mes de gener, el ple municipal va aprovar per unanimitat el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES), un document que recull totes les actuacions que l’Ajuntament de Rubí ha programat amb l’objectiu de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle. I és que, a l’adherir-se al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses contra el canvi climàtic, Rubí es va comprometre a reduir un 20% les emissions de diòxid de carboni a l’atmosfera a través de l’increment d’un 20% de les energies renovables i un 20% l’eficiència energètica en l’àmbit municipal abans de l’any 2020.
Les activitats emmarcades en la Setmana Europea de l’Energia s’iniciaran el dilluns, 14 de març, quan s’encetarà el cicle de cinema “FICMA tot l’any”. Així, durant 9 sessions, es projectaran els millors documentals de les dues darreres edicions del Festival Internacional de Cinema de Medi Ambient, celebrades el juny de 2009 a El Prat de Llobregat (la 16ª edició) i el juny de 2010 a Barcelona (la 17ª edició).
La primera pel·lícula, que es podrà veure el 14 de març, serà “Refugiats climàtics”. Si l'escalfament global és l'assumpte més urgent del planeta, el desplaçament de la població a gran escala n'és la conseqüència humana. La migració massiva continental és un fet i la reducció dels recursos naturals segueix amenaçant la vida de milions de persones. La ràpida immersió de les illes de Tuvalu al sud del Pacífic, les regions del Sudan afectades per la sequera, les costes de Bangladesh, susceptibles a les tempestes i els deserts de la Xina que s'expandeixen ràpidament, estan forçant a milions de persones a ubicar-se més enllà de les seves fronteres. Qui acceptarà aquests refugiats i com afectaran a la seva terra d'acollida?
El 21 de març es projectarà “Un mar canviant”. Sven Husebyes és un antic docent, ara jubilat. El documental el segueix al llarg d'un viatge de retorn als espectaculars llocs on van viure els seus pares i avis (Noruega, Alaska i la Costa Oest dels Estats Units). Allí descobreix que és precisament en aquests llocs on s'estan portant a terme projectes d'avantguarda en el camp de la investigació marina. Un mar canviant tracta d'educar els espectadors sobre la ciència que s'amaga darrere d'aquest món, en ràpida transformació, i cerca, a més, el seu compromís per a un canvi. La pel·lícula compagina informacions d'utilitat per a aquelles persones poc inclinades a creure en el que està succeint al costat d'aspectes més culturals i espirituals que resultaran d'interès per a qualsevol espectador del món.
El 28 de març es podrà veure “Només una aigua”. L’aigua és essencial per a l’existència, el nostre cos la necessita. És qüestió de vida o mort, de suor i llàgrimes, de necessitat i fascinació. No obstant, tot i sabent la importància que té l’aigua, la tractem com si fos infinita i barata, fet que ens ha portat a una crisi internacional de proporcions èpiques. La pel·lícula narra les innumerables formes amb què l’aigua ha afectat la vida humana a tot el món i explora la nostra versàtil relació amb aquest element a mesura que la seva escassetat augmenta perillosament. Filmat a 15 països dels dos hemisferis, la pel·lícula enllaça commovedores seqüències visuals, els obligats comentaris dels experts, la hipnòtica música local i la partitura de la mundialment famosa Orquestra Nacional de Rússia per submergir el públic en una experiència directa i excitant sobre què significa l’aigua per a la humanitat.
El 4 d’abril serà el torn de “Els dies de la Terra”. Es tracta d’una inspiradora i esperançadora trama creada pel director Robert Stone, un llargmetratge documental que narra la història del moviment mediambiental modern des dels seus inicis, fa gairebé quatre dècades. L’activisme mediambiental va començar amb el primer Dia de la Terra, el 22 d'abril de 1970, i va precipitar un inesperat efecte en la psique nacional. El film està narrat a través de les mirades divergents de nou testimonis, inclosos un secretari de l'interior, Stewart Udall; un biòleg, Paul Ehrlich; un congressista, Pete McCloskey; i un astronauta, Rusty Schweickart. Els dies de la Terra és una crònica mundial de gran impacte visual sobre l’assoliment d'una fita i l’inici d’un canvi de mentalitat que impulsen una nova consciència.
L’11 d’abril es projectarà “Green”. El nom de la protagonista d’aquesta pel·lícula és el que dóna títol al film: Green. Està sola en un món que no li pertany. És una femella orangutan, víctima de la desforestació i l'explotació dels recursos. Aquesta pel·lícula francesa és un viatge emocional als últims dies de la Green. Un recorregut visual que ensenya els tresors de la biodiversitat de la selva tropical i l'impacte devastador de la tala i la desforestació per a la replantació d'oli de palma.
El 12 d’abril es podrà veure “Vivamazonia”. Al vell mig de la selva del Brasil, al riu Jauperi, en un indret de molt difícil accés, sense serveis bàsics i amb un alt nivell d’analfabetisme, una parella d’europeus han aconseguit tirar endavant una escola per a impartir classes als nens i nenes que viuen a la zona. Els dos docents també han pogut alfabetitzar alguns adults, aprenent conjuntament amb el medi ambient.
El 2 de maig serà el torn de “La lluita alimentària”. Aquesta pel·lícula és una mirada fascinant a la política agrícola d’Amèrica i a la cultura del menjar assolides durant el segle XX. També parla de la rebel·lió del moviment alimentari de Califòrnia en contra de les grans companyies agràries per crear el Moviment pel menjar orgànic local.
El 9 de maig es podrà veure “Addictes al plàstic”. Per a bé o per a mal, cap ecosistema o segment d’activitat humana ha escapat a l’abast del film de plàstic transparent. Addictes al plàstic és un viatge global per esbrinar allò que realment sabem sobre aquest material d’un miler d’usos i per què n’hi ha tant. Pel camí descobrim el seu llegat tòxic, així com els homes i dones que es dediquen a netejar-lo.
I, per últim, el 16 de maig es projectarà “Tesoros descartados”. La pel·lícula narra un any en la vida de Blanca i els seus fills, vivint al marge de la societat, recorrent els racons de Buenos Aires a la recerca d'aliment. Al seu costat vivim les seves alegries i penes, explorant la seva realitat i coneixent aquells que comparteixen la seva mateixa lluita per la supervivència.
Les pel·lícules es projectaran a partir de les 19h l’auditori de la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler. Tots els passis cinematogràfics seran gratuïts.
Altres activitats
A banda del cicle de cinema, l’Ajuntament també ha programat la representació de l’obra teatral “Operació domèstica: el planeta és casa teva”. Es tracta d’una producció d’EntreSòl Entertainment que els alumnes de les escoles de Rubí podran veure al teatre municipal La Sala el proper 25 de març, a les 11h del matí.
El muntatge explica la història del Nil i la Sol, dos joves estudiants que comparteixen pis i que acaben de guanyar un premi per un projecte sobre com reciclar eficientment els residus. Han guanyat passant-li al davant al Prudenci, que havia guanyat el concurs els set anys anteriors. Ell no accepta la derrota i promet venjar-se. Mentrestant, la Sol i el Nil publiquen un anunci per llogar una habitació que els queda lliure. El que no saben és que el Prudenci, que els està espiant, adoptarà identitats falses per tal d’instalar-se al pis dels seus rivals i poder demostrar que no es mereixen el premi que els han atorgat. Amb aquesta obra, es pretén treballar els hàbits domèstics de sostenibilitat amb els alumnes.
Paral·lelament, el consistori també està organitzant una xerrada-taller sobre l’eficiència energètica a la llar. L’activitat, titulada “A casa, contra el canvi climàtic”, s’adreça a les associacions de veïns, els esplais i les entitats juvenils de la ciutat. La xerrada-taller se celebrarà a l’auditori de l’edifici Rubí+D el proper 26 d’abril. Els interessats a participar-hi s’han d’inscriure a través del correu electrònic rlp@ajrubi.cat o bé adreçant-se al departament de Medi Ambient de l’Ajuntament, a través del telèfon 93 588 70 00. Les places són limitades.
Per últim, l’Ajuntament està treballant perquè Rubí sigui un dels quatre municipis catalans, a banda de Mataró, Granollers i Vic, que aculli l’exposició “Canvi climàtic i Pacte d’Alcaldes” en el marc de la Setmana Europea de l’Energia. La mostra podria aterrar a la ciutat durant el mes de juny.
L’exposició consta de 17 plafons a través dels quals s’expliquen les accions que s’han desenvolupat des de la Unió Europea per combatre el canvi climàtic i les seves conseqüències, fent una especial menció al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses. En el marc de l’exposició també es projecta un audiovisual amb imatges de diferents iniciatives dutes a terme des de la UE.
Rubí ja té el seu PAES
El passat mes de gener, el ple municipal va aprovar per unanimitat el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES), un document que recull totes les actuacions que l’Ajuntament de Rubí ha programat amb l’objectiu de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle. I és que, a l’adherir-se al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses contra el canvi climàtic, Rubí es va comprometre a reduir un 20% les emissions de diòxid de carboni a l’atmosfera a través de l’increment d’un 20% de les energies renovables i un 20% l’eficiència energètica en l’àmbit municipal abans de l’any 2020.