Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Uns 70 professionals de la salut assisteixen a la jornada anual sobre salut mental de Rubí La sessió, sobre la salut mental en l’atenció primària s’ha celebrat a l’auditori de l’edifici Rubí + D. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Uns 70 professionals de la salut assisteixen a la jornada anual sobre salut mental de Rubí

La sessió, sobre la salut mental en l’atenció primària s’ha celebrat a l’auditori de l’edifici Rubí + D.
Al voltant d’uns 70 professionals de la salut han assistit a la 5ª Jornada Reptes en Salut Mental: Salut Mental i Atenció Primària de Salut, organitzada per l’Ajuntament de Rubí amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, que ha estat inaugurada per la regidora de Serveis a les persones, Ana Ma. Martínez, qui ha expressat el seu desig que “la jornada serveixi per reflexionar i debatre al voltant del tema de la salut mental i poder extreure conclusions en benefici de les persones”.

També han assistit a la presentació de la jornada, el director del Sector Sanitari del Vallès Oest (CatSalut), Joan Parellada, i la directora del Centre de Orientació Sanitària (COS), Margarida Gratacós, qui ha dit que, després de més de 29 anys d’existència d’aquest centre, “encara ens plantegem reptes, com els d’aquestes jornades, que ens fan qüestionar-nos el nostre treball diari per adaptar-nos a les necessitats dels nostres usuaris”.

Posteriorment, el psiquiatre del Centre de Salut Mental del districte Salamanca de Madrid, Alberto Ortiz Lobo, ha parlat, en la conferencia “Psicopatologización de la vida y prevención cuaternaria en salud mental” sobre “l’excesiva medicalització de la societat i l’abús de fàrmacs per tractar algunes malalties mentals que de fet no ho són”, ja que “el malestar per qüestions vitals, com la pèrdua de la feina o la mort d’una familiar, són tractats com a malaltia”. Per demostrar aquesta psicopatologització actual de la vida, ha exposat els resultats d’un estudi elaborat al seu centre amb pacients derivats des de l’atenció primària, en alguns casos per decisió del metge de família i en altres a petició pròpia, un 24% dels qual no van poder ser diagnosticats de cap malaltia mental. A més, ha apuntat què poden fer els professionals sanitaris per tal que un pacient torni a afrontar la seva vida de manera eficaç.

La sessió s’ha tancat amb la taula rodona “Salut Mental i Atenció Primària de Salut: l’experiència del Vallès Occidental Oest”, en la qual s’han exposat diverses experiències en el desenvolupament del Programa de Suport de Salut Mental a l’Atenció Primària.