Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Visita guiada a Ca n’Oriol i la Biblioteca amb 30 participants del programa Voluntariat per la llengua https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Visita guiada a Ca n’Oriol i la Biblioteca amb 30 participants del programa Voluntariat per la llengua

L’Àmbit d’Identitat i Projecció Exterior, conjuntament amb el Comissionat de Política Lingüística i el Servei Local de Català de Rubí, van organitzar i coordinar una visita guiada adreçada a les parelles lingüístiques del programa Voluntariat per la llengua.

El passat 24 d’abril, 30 participants d’aquest programa van gaudir d’una visita guiada per la ciutat de Rubí, l’objectiu de la qual era fer una aproximació a les transformacions que ha sofert el municipi en el pas d’una societat agrícola i rural al Rubí industrial d’avui.

El punt de trobada dels i les participants va ser la plaça de Catalunya. A les 10h es va iniciar la marxa cap el bosc de Ca n’Oriol, on es va visitar el jaciment romà, Lacus, un dipòsit d’època romana destinat a emmagatzemar oli i vi. Allà, des del turó del bosc de Ca n’Oriol, la persona responsable del guiatge de la visita va explicar com es creu que era Rubí en època dels romans, la importància de les vil•les romanes, la proximitat de la Via Augusta (l’actual AP-7) i la important xarxa de camins, els orígens del nom del municipi, Rivo Rubeo,... El voluntari Omar va expressar que fa poc que viu a Rubí i que desconeixia els orígens de la ciutat, i que trobava molt interessant aquesta part de la història rubinenca, el jaciment i les explicacions per comprendre el Rubí romà.

El dia solellós va permetre gaudir d’un esmorzar agradable i familiar. Es va continuar el recorregut cap a l’Era de Ca n’Oriol. Els més grans dels voluntaris i voluntàries, en Francesc i la Maria, ens van explicar com era Rubí quan ells eren més joves, cap als anys 40-50, els records dels carrers sense asfaltar, de les vinyes i dels carros plens del raïm de la verema.

Després es va visitar la Masia de Ca n’Oriol, on la persona responsable ens va obrir les portes de l’edifici, la capella i el celler. Després de conèixer la història d’aquesta masia el grup es va dirigir cap a la nova Biblioteca Municipal.

La visita de la Biblioteca es va poder gaudir gràcies a les explicacions del personal tècnic de l’equipament, que van mostrar cadascun dels diversos espais i serveis i van acompanyar el grup en la visita de l’exposició sobre la JOSA, l’antiga fàbrica ubicada en l’espai que ara ocupa la Biblioteca. Alguns dels voluntaris i voluntàries van aprofitar per compartir amb la resta del grup els records visuals i les experiències viscudes en aquesta important fàbrica; dos d’ells havien treballat a l’antiga fàbrica, l’Antonio i el Pere, i van explicar cadascuna de les fotografies que componen l’exposició.