Pla d'atenció integral a les persones amb discapacitat i diversitat funcional
Aquesta eina de planificació estratègica, que abasta el període 2019-2022, estructura i prioritza les accions a desenvolupar a curt i mig termini per tal de millorar la resposta a les necessitats i problemàtiques de les persones amb discapacitat del municipi i les seves famílies.
El pla parteix d’una diagnosi realitzada el 2017 per la Fundació Pere Tarrés amb el suport de la Diputació de Barcelona i, en la seva elaboració, s’ha comptat amb la participació de persones de diferents col·lectius amb discapacitat i dels seus familiars, així com de tècnics i tècniques de l’Ajuntament i de serveis privats i altres persones del municipi. Fruit d’aquest treball, el document reuneix més d’una quarantena d’actuacions agrupades en sis eixos: inserció i capacitació postobligatòria; habitatge; educació; sociosanitari; accessibilitat i mobilitat; i lleure, esport i cultura. El pla identifica també un àmbit transversal de gestió i atenció que ha d'actuar com a motor necessari per garantir el compliment de totes les actuacions.
Les propostes incloses al pla conceben la diversitat funcional de forma integral, tenint en compte la infància, l’adolescència, les persones adultes i la gent gran, a banda de les famílies o persones cuidadores, i els diferents àmbits vitals d’aquesta ciutadania.
El pla respon als següents fonaments:
- Conceptualització basada en la participació dels agents.
- Col·laboració, coordinació i treball en xarxa entre els serveis i agents.
- Model de gestió de casos amb la finalitat d'articular i coordinar els serveis.
- Visió integral, transversal i inclusiva.
- Promoció de l'activació del teixit social, voluntariat i figures especialitzades.
- Aprofitament de recursos existents i actuacions assolibles.
Actualment, l'Ajuntament treballa per a la revisió i renovació del pla.