19a edició
Rubí va compartir la seva experiència en el desenvolupament d’accions a favor de la transició energètica en el marc de la 19a Setmana Europea de les Regions i Ciutats.. L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, va intervenir al seminari telemàtic Els llocs petits importen. Governança i transició verda, dedicat al paper que juguen les petites ciutats i pobles en el desenvolupament de territoris més sostenibles.
Small places matter és una experiència pilot que s’emmarca en l’Agenda Territorial 2030, un document de política estratègica que situa el territori i la seva ordenació com un factor clau en la consecució d’una Europa més cohesionada, més justa i més verda. El seminari va abordar aquest projecte, així com un seguit de bones pràctiques en cooperació entre el sector públic, el sector privat i les parts interessades en la promoció de la transició verda a nivell local a les ciutats petites i mitjanes, zones rurals i regions frontereres. L’alcaldessa de Rubí hi va intervenir al costat d’un representant de l’Ajuntament de Lappeenranta, població finlandesa amb què s’ha iniciat un camí conjunt per a l’assoliment dels objectius del Pacte Verd Europeu.
Durant el seu parlament, l’alcaldessa va recordar el camí recorregut per Rubí des del 2011, amb la incorporació al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses i la posada en marxa del projecte Rubí Brilla, i va refermar el compromís de la ciutat amb l’objectiu establert per la Comissió Europea de reduir les emissions d'efecte hivernacle en almenys un 55% l'any 2030.
Martínez va posar l’accent en diverses accions recents:
- El grup de compra agregada d’energia, que ha permès que 62 empreses i comerços de la ciutat ja estalviïn entre un 15 i un 20% en les seves factures.
- El projecte Autoconsum 0/0, que en la seva segona edició suma 22 companyies participants.
- L’acord de col·laboració amb la cooperativa Som Mobilitat, que fomenta l’ús compartit del vehicle elèctric a la ciutat.
- El projecte d’instal·lació de panells solars en edificis municipals que, a banda de reduir el cost econòmic i mediambiental de l’administració, també permetrà destinar l’excedent d’energia a la població més vulnerable.
L’alcaldessa va aprofitar la seva presentació per reivindicar també el projecte ImPACTE Jove/Verd, que durant el 2021 acosta el Pacte Verd Europeu a la joventut rubinenca, generant espais de diàleg directe amb l’administració local i les institucions europees.
Vídeo íntegre del seminari