Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Romà Al segle III aC, durant la Segona Guerra Púnica, els romans van desembarcar a Hispània i es va iniciar el període de romanització, mitjançant el qual es van anar imposant sobre la cultura ibèrica els costums, lleis, religió i arts pròpies de la cultura romana. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Romà

Al segle III aC, durant la Segona Guerra Púnica, els romans van desembarcar a Hispània i es va iniciar el període de romanització, mitjançant el qual es van anar imposant sobre la cultura ibèrica els costums, lleis, religió i arts pròpies de la cultura romana.

Al nostre municipi, els pobladors del turó de Can Fatjó van anar baixant cap a la plana fins a abandonar el poblat original en plena època romana imperial, al segle II dC. Les restes trobades al nostre municipi fan pensar que Rubí era una ciutat semiurbana envoltada de prop d’una vintena de vil·les romanes, petites masies on convivien unes quinze persones, entre familiars i jornalers.

Aquests són els elements romans més representatius del municipi:  

 

Jaciment de Ca n'Oriol


Data: I – VI dC

Ubicació: Parc de Ca n’Oriol

Funció actual: Lúdic

Durant les excavacions arqueològiques que es van realitzar entre el 2002 i el 2003 es van trobar diverses restes d’època romana.

En aquest jaciment s’ha descobert la pars rustica (part dedicada als treballs agrícoles) d’una vil·la romana, una estructura d’habitació amb un territori d’explotació annex de caràcter rural.

A la part rural o pars rustica de la vil·la hi havia els magatzems de gra, oli, vi, premses, dipòsits, forns metal·lúrgics i ceràmics, i en aquesta zona han aparegut dolis d’emmagatzematge, àmfores per al comerç del vi, els laci per a diferents tasques de producció i eines pròpies del treball a les vinyes, com ara podalls o ganivets, a més de quatre forns ─dos per a treballs de forja i els altres per fer pa o altres articles domèstics de consum propi.

 

Tors de Dionís


imatge_tors_rubi_editora_21_10_1.jpgData: Finals de segle I dC- s. II dC.

Ubicació: Museu Municipal Castell (MMUC)

Funció actual: Expositiva/simbòlica/històrica

Aquesta peça es configura com una escultura excepcional dins del que es coneix com el panorama escultòric de les vil·les romanes de Catalunya, ja que són escasses les restes amb característiques tan especials. La gran qualitat del material amb què està realitzada la talla remarca la importància de l’assentament romà de Ca n’Oriol, que segurament era força notori.

El tors, acompanyat d’altres objectes d’època romana, és una de les peces estrella del Museu Municipal Castell (MMUC), tot i que és un préstec i haurà de ser retornat al Museu Arqueològic de Barcelona.

 

Lacus de Ca n’Oriol


Data: Cronologia no determinada. Ca. I-VI aC

Ubicació: Sala de dibuix de l’INS L’Estatut de Rubí

Funció actual: Expositiva/simbòlica/històrica

Un lacus era una estructura excavada a la terra que s’utilitzava en època romana com a dipòsit per emmagatzemar, premsar o fermentar el líquid obtingut del raïm o les olives. A la pars rustica de la vil·la excavada al jaciment de Ca n’Oriol van aparèixer tres laci1, en els quals es van trobar materials i morfologies diferents, fet que indica que són d’èpoques diferents. De fet, dos dels laci van ser reutilitzats posteriorment en època visigoda.

Plural de lacus.

 

Cap de Bacus


Data: II dC.

Ubicació: Museu Municipal Castell (MMUC)

Funció actual: Expositiva/simbòlica/històrica

cap_bacus_rubi_editora_21_7_1.jpgA la zona actualment urbanitzada de Can Bosch s’hi va localitzar un establiment romà i, tot i que és difícil concretar l’extensió d’aquest jaciment arqueològic, es pot dir que se situava al voltant de la masia.

L’element més destacat dels materials arqueològics apareguts en aquest jaciment és el cap de Bacus. Rubí ha estat des de sempre una població molt vinculada al vi, i potser per això s’hi han trobat diverses peces dedicades al déu clàssic, ja que Dionís, com l’anomenaven els grecs, o Bacus, segons la mitologia romana, era el déu de la vinya, el vi i el deliri místic.

Actualment es conserva al Museu Municipal Castell (MMUC).

T'ha estat útil aquesta pàgina?

4
0