Tornar a Al-Ma'in: exposició virtual
Actualment, sobre Al-Ma’in hi ha quatre assentaments jueus que comparteixen espai amb l'única estructura que va sobreviure a la destrucció: la White House, que s’ha convertit en galeria d’art.
L’exposició recull els testimonis de persones que van néixer a la Palestina històrica i expliquen la seva pròpia expulsió el 1948 amb la intenció de portar la història d'Al-Ma'in als israelians que hi viuen i contribuir a la implementació del dret a la tornada. La mostra dona constància, a partir de l’exemple del poble d'Al-Ma'in, de la política de l’Estat israelià de negació de la presència dels palestins prèvia a la Nakba el 1948, que es va concretar en la destrucció de més de 600 localitats i el desplaçament de prop de 750.000 palestins i palestines l’any 1948.
L’exhibició és obra de De-Colonize, un centre alternatiu de recerca, investigació i art. De-Colonize investiga la Nakba de 1948 i ha editat un mapa on ubica les runes de 672 localitats palestines destruïdes i 44 comunitats jueves arrasades durant aquest moment històric.
L’any 2017, l’Ajuntament de Rubí va destinar 6.000 euros al projecte Tornar a Al-ma’in, Israel-Palestina a través d'un conveni amb el Fons Català de Cooperació i, per això, la mostra estava prevista per ser exposada a la Biblioteca Mestre Martí Tauler entre l’1 i el 30 de juny, emmarcada en al commemoració a Rubí del Dia mundial de les persones refugiades. A causa de la crisi sanitària de la Covid-19, s'han reconvertit al format virtual amb tres vídeos i un dossier.
Vídeo Tornar a Al-Ma'in: La visita de Salman Abu Sitta
Tornar a Al-Ma'in: Soc aquí
Tornar a Al-Ma'in: Anar a Gaza i tornada a casa