L’Ajuntament de Rubí continua els tràmits per aprovar properament de manera provisional el Pla d’extractives
La Mesa de seguiment dels abocadors s’ha reunit aquest dilluns per conèixer l’estat de la tramitació d’aquest document
L’Ajuntament ha convocat la Mesa de seguiment dels abocadors de Rubí aquest dilluns per tal d’explicar als seus membres en quin punt es troba la tramitació del Pla especial de regulació d’activitats extractives i la seva restauració. El consistori ha informat que ja ha rebut la Declaració Ambiental Estratègica (DAE) que ha emès l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental (OTAAA) de la Generalitat de Catalunya, pas previ a l’aprovació provisional del Pla. Aquest informe és favorable i està condicionat a diverses prescripcions, que s’incorporaran al Pla.
L’Ajuntament de Rubí va sol·licitar la redacció de 13 informes sectorials preceptius als corresponents organismes competents, la majoria dels quals ja li havien arribat en el moment de celebrar la darrera reunió de la Mesa, el passat mes de gener ─aleshores només mancaven la DAE i l’informe urbanístic i territorial de la Comissió d’Urbanisme de Barcelona (CUB)─.
Ara, un cop rebuda la Declaració Ambiental Estratègica (DAE) i a l’espera que la CUB emeti el seu informe, el consistori acabarà de preparar l’expedient per tal de dur a terme l’aprovació provisional del Pla especial de regulació d’activitats extractives i la seva restauració, document que s’haurà d’ajustar a les prescripcions de l’OTAAA establertes a la DAE.
L’alcaldessa, Ana María Martínez, ha explicat als membres de la Mesa de seguiment dels abocadors de Rubí que la tramitació del Pla “segueix el calendari previst”.
La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Rubí va aprovar de manera inicial, el 15 de setembre de 2015, el Pla especial de regulació d’activitats extractives i la seva restauració. Es tracta d’un document que té per objecte regular l’obertura, explotació i restauració tant de les activitats extractives com dels dipòsits controlats en tot el sòl no urbanitzable de Rubí. L’aprovació inicial del Pla especial va comportar la suspensió de llicències urbanístiques en els àmbits on el Pla té incidència.
Can Carreras i Can Balasc
Durant la reunió de la Mesa també s’ha abordat l’estat actual dels abocadors de Can Carreras i Can Balasc. En el primer cas, s’ha recordat que davant les dades que demostraven que el Grupo FSM Vertispania SL havia pogut sobrepassar el límit de tones de residus abocades permeses, la Generalitat de Catalunya va obrir un expedient sancionador on, com a mesura cautelar, se suspenia l’entrada de residus a l’abocador. L’empresa gestora d’aquesta instal·lació va presentar al·legacions a aquesta mesura cautelar, que han estat desestimades al darrer informe rebut de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC). Actualment el consistori està a l’espera de la resolució definitiva d'aquest organisme per l’aplicació de la mesura cautelar.
Pel que fa a Can Balasc, aquesta setmana l’Ajuntament té previst obrir un nou expedient disciplinari contra l’empresa ARRINS SL perquè s’ha comprovat que la companyia ha dut a terme diverses obres al recinte sense disposar de la preceptiva llicència municipal. A banda d’això, cal recordar que a principis de 2015, el consistori va procedir al precintament de diverses instal·lacions de la finca de Can Balasc davant l’incompliment per part de l’empresa del Decret de l’Ajuntament que ordenava la suspensió immediata de les obres que s’hi estaven fent.