Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Dansa i folklore català El Fons Especialitzat en Dansa i Folklore català de la Biblioteca està vinculat a la creació del Centre de la Dansa Tradicional Catalana a Rubí. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Dansa i folklore català

El Fons Especialitzat en Dansa i Folklore català de la Biblioteca està vinculat a la creació del Centre de la Dansa Tradicional Catalana a Rubí.

Fons-Folckore.jpg

L’any 2013 es va crear el fons especialitzat en Dansa i Folklore català de la Biblioteca Mestre Martí Tauler. Aleshores venia justificat per la creació del Centre de la Dansa Tradicional Catalana (L’Espona) a Rubí i pel marc local en què s'insereix la biblioteca. És a dir, pel que fa a la dansa i al folklore català, Rubí compta amb diverses entitats i festivals dedicats a la dansa d’arrel (l'Escola de Sardanes Flor de Neu, el Foment de la Sardana, l’Esbart Dansaire de Rubí, Rubífolk) i a la cultura popular (Castellers de Rubí, Colla de Geganters de Rubí, etc). Aquestes entitats són peces importants d'identitat per a la ciutat.

Des d’aleshores s’ha volgut posar a l'abast de tothom, amb la creació del fons especialitzat Dansa i Folklore català, diferents materials per difondre tot tipus d'informació sobre els diferents àmbits relacionats amb la cultura popular i tradicional de les terres de parla catalana. La ubicació d’aquest fons és a la tercera planta de la biblioteca, on trobaràs tota la informació sobre l'especialització. Actualment, comptem amb al voltant de 900 documents en diferents suports i formats (llibres, revistes, DVD, etc.), que estan dividits en sis apartats:

  • Etnografia: obres de caràcter etnogràfic o que tracten diversos dels apartats següents.
  • Jornades i associacions: entitats i associacions; jornades i congressos; museus i col·leccions; folkloristes i investigadors...
  • Vida quotidiana: la família; els oficis; la cuina; la indumentària; els jocs i les joguines; els esports (bitlles, castells, pilota...); la meteorologia; la botànica, la medicina; l’arquitectura (masies, cabanes de pedra...); etc.
  • Festes: les festes del curs de l’any i els cicles festius (les festes majors, Carnestoltes, Setmana Santa, Nadal, St Jordi...); festes nouvingudes (la Feria de abril, la Festa del Xai, el Holi...); etc.
  • Música, dansa, teatre i narrativa: les representacions teatrals (els pastorets, els pessebres, el Misteri d’Elx...); balls i danses; grups folklòrics (colles sardanistes, esbarts, cors i danses...); música tradicional (instruments, cançons...); narrativa popular (rondalles, contes populars, llegendes, refranys...); etc.
  • Mites i creences: els esperits de la natura (elfs, fades, bruixes, sirenes...); els rituals de foc (ball de diables); el bestiari fantàstic; els gegants i nans; devocions populars (a la Mare de Déu, als sants...); etc.

També pots consultar el contingut de Cultura popular que hi ha dins de la biblioteca virtual.

T'ha estat útil aquesta pàgina?

2
1