Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Biodiversitat La biodiversitat d’espècies o específica fa referència a la diversitat d’organismes que hi ha en un ecosistema. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Biodiversitat

La biodiversitat d’espècies o específica fa referència a la diversitat d’organismes que hi ha en un ecosistema.

La definició més acceptada de biodiversitat es va adoptar al Conveni sobre Diversitat Biològica (Rio de Janeiro, 1992): La biodiversitat és la variabilitat d'organismes vius de qualsevol font, inclosos, entre altres, els ecosistemes terrestres, marins, altres ecosistemes aquàtics, i els complexos ecològics dels quals formen part; comprenent la diversitat dins de cada espècie, entre les espècies, i dels ecosistemes. La biodiversitat d’espècies o específica fa referència a la diversitat d’organismes que hi ha en un ecosistema. Com més espècies formin un ecosistema, més relacions es poden establir entre elles i menor és l’impacte que pot produir la desaparició d’una d'elles.

La biodiversitat específica dóna estabilitat a l’ecosistema. La varietat i abundància de les espècies acostuma a ser un clar indicador de la diversitat de condicions ambientals presents en una àrea determinada. El Servei de Medi Natural de l’Ajuntament de Rubí realitza diferents actuacions en relació al control o protecció de les següents espècies animals i vegetals. 

 

biodiversitat sencer

 

La biodiversitat d’ecosistemes o diversitat ecològica té en compte la variabilitat estructural i funcional dels diferents ecosistemes que hi ha a la biosfera, i també la diversitat de processos que hi passen. La pèrdua de la biodiversitat comporta un deteriorament dels serveis que els ecosistemes ens donen de forma gratuïta i té com a conseqüència un empitjorament de la salut humana, una major inseguretat alimentària, una major vulnerabilitat davant catàstrofes i canvis ambientals i, en definitiva, una disminució de la nostra qualitat de vida.

 

Estudis sobre la biodiversitat invertebrada de Rubí


Diego Fernández, entomòleg i col·laborador científic del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, ha estat l’encarregat d’elaborar dos informes amb la catalogació i inventariat de la fauna invertebrada (artròpodes) del municipi, a partir d’estudis duts a terme l’any 2020 i 2023. Al segon estudi es va ampliar el número de grups d’insectes tractats i es va afegir un nou punt d’estudi: la Serra de l’Oleguera.

 Estudi biodiversitat artròpodes Rubí 2020.  

 Estudi biodiversitat artròpodes Rubí 2023. 

 

22 de maig, Dia Internacional de la Diversitat Biològica


Dia Internacional de la Diversitat Biològica

 

3 de març, Dia Internacional de la Vida Silvestre


Dia Mundial de la Vida Silvestre

 

 

Enllaços relacionats

 

Porc senglar

Des de mitjan segle XX, el senglar (Sus scrofa) ha mostrat a Catalunya, com arreu d’Europa, una espectacular expansió demogràfica i de l’àrea de distribució.

Abelles

L’abella de la mel (Apis mellifera) és un insecte eusocial de l’ordre dels himenòpters. La seva alimentació a base de pol·len i nèctar les fa unes excel·lents pol·linitzadores.

Espècies exòtiques invasores

Actualment a Catalunya, segons el Projecte Exocat, hi ha citades un total de 1.235 espècies exòtiques. D’aquestes, un total de 177 (el 14%) tenen un comportament invasor que provoca impactes considerables en els ecosistemes naturals, a d’altres espècies o a les activitats humanes i econòmiques.

Recollida de pinyes

La recollida i comercialització de pinya del pi pinyer (Pinus pinea) és una activitat regulada.

Caixes niu

Una caixa niu és una estructura artificial que pot servir d’espai per criar per algunes espècies d’ocells que necessiten un forat o una cavitat per construir el seu niu.

Sanitat vegetal

El Servei de Parcs i Jardins és l’encarregat de portar a terme les tasques de protecció, defensa, control i eradicació de plagues i malalties de les espècies vegetals que conformen el verd urbà.