Activitats per a infants i joves
Propostes educatives per a infants i joves de temàtiques mediambientals, que inclouen el material necessari per dur-les a terme: recursos, jocs, preguntes guia, argumentaris...
Aprèn investigant!
Totes les edats
- Fem compost? Tanca el cicle de la matèria orgànica utilitzant el compostador.
De 6 a 12 anys
- Plantant residus. Planta residus en testos i observa els diferents processos de descomposició, per descobrir el futur dels residus quan van a parar al medi.
- Plantant residus, són orgànics? Investiga els processos de descomposició dels residus orgànics a través de l’observació dels residus plantats en testos.
- Cinefòrum Homo Responsabilitus. Curt animat que permet analitzar els nostres hàbits, els seus impactes ambientals i fer propostes de millores.
- Història de Rubí. Coneix la cultura de camp tradicional parlant amb els avis i les àvies per conèixer una manera més sostenible de gestionar residus.
- Paper reciclat. Crea paper reciclat a partir dels residus de paper per entendre com es recicla i la importància de fer-ho.
- Natura amb els cinc sentits. Una guia de camp per a descobrir la biodiversitat de l’entorn de Rubí.
Més de 8 anys
- Investigadors de primera. Descobreix els residus que generes, què se'n fa actualment i que pots fer per millorar-ne la gestió.
Més de 12 anys
- Anant a l'origen. Investiga d’on provenen els productes que utilitzes i els impactes ambientals que comporta la seva producció.
Aprèn jugant!
Totes les edats
- Quinto orgànic. Coneix com se seleccionen els diferents residus, posant especial atenció en els orgànics tot jugant al joc del quinto.
- Separa que separaràs. Dinàmica en equip per seleccionar els residus de les diferents fraccions.
- Malson entre la brossa. Accepta el repte i escapa del malson entre la brossa, un escape room virtual per despertar la consciència sobre la problemàtica dels residus.
De 3 a 6 anys
-
Les aventures d'en Neda i l'Eugènia. Un conte per repensar l’ús dels envasos d’un sol ús.
De 6 a 10 anys
-
Atrapa l'impropi. Joc interactiu per treballar els errors més comuns al seleccionar els residus orgànics.
De 6 a 12 anys
- Històries de residus. Utilitza la creativitat per inventar contes on els residus són els protagonistes.
- Dòmino dels residus. Descobreix i apren com se seleccionen els residus a través del joc del dòmino.
- El joc del mocador orgànic. Joc a l’aire lliure per conèixer quins residus es llencen a l’orgànica.
- Qui es menja a qui? Joc a l’aire lliure per conèixer el cicle de la matèria orgànica en el medi natural, i entendre el paper dels diferents organismes que componen el cicle.
- Jugant per una casa. Conte interactiu on s’han de prendre decisions de temàtiques medi ambientals per aconseguir una casa.
De 8 a més de 12 anys
- La paraula prohibida. Juga amb conceptes relacionats amb el reciclatge definint-los a través de frases, paraules o mímica.
Més de 12 anys
- La paraula prohibida orgànica. Juga amb conceptes relacionats amb el reciclatge i el cicle de l’orgànica a través de frases, paraules o mímica.
Aprèn debatent!
Totes les edats
- Cinefòrum: Wall-e. Amb la pel·lícula Wall-e descobreix el futur de la Terra, i reflexiona sobre el consum i els seus impactes ambientals i socials.
Més de 10 anys
- I ara què en fem de tants residus? Un joc de rol que posa a les teves mans la futura gestió de residus i les problemàtiques ambientals.
Més de 12 anys
- Cinefòrum: Before the Flood. La pel·lícula Before the Flood mostra des de diferents visions l’impacte ambiental que generem a la Terra, i la relació amb el model de consum actual.
- Aplicant les 4R. Un vídeo que explica què és l’economia circular serveix de punt de partida per pensar com aplicar les 4R al dia a dia.
- Com funciona el reciclatge? A través del visionat del reportatge Molta merda descobreix mites del reciclatge, el seu procés i els beneficis.
- Els residus electrònics: un problema. Cinefòrum a partir del documental La tragèdia electrònica, que posa en evidència els greus impactes ambientals i socials dels residus electrònics.
- Allò que ens uneix amb el Congo. Dos documentals per descobrir els impactes mediambientals i socials de l’extracció del coltan, i la creació de mòbils, tauletes, etc.