Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La riera de Rubí La riera de Rubí és el principal curs d’aigua de la ciutat i creua el municipi de nord a sud per la seva part oriental. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La riera de Rubí

La riera de Rubí és el principal curs d’aigua de la ciutat i creua el municipi de nord a sud per la seva part oriental.

La riera de Rubí és un afluent, per l'esquerra, del Llobregat, riu al qual desguassa prop del Papiol, al Baix Llobregat. S'origina quan la riera de les Arenes rep per la dreta la riera del Palau una mica més amunt de les Fonts, al terme municipal de Terrassa. Ja al nostre terme municipal li arriben diversos torrents procedents de les serres del nord, entre ells els de Can Balasc i Can Canyadell, que delimiten el límit del municipi amb Castellbisbal, i els de Can Tallafigueres, Can Xercavins, Can Pi de la Serra, Sant Muç, Can Ramoneda i Can Solà. A la riba sud trobem el torrent dels Alous i el de Can Ferran, que marquen durant un bon traçat la frontera entre Sant Cugat del Vallès i Rubí.

La nit del 25 de setembre de 1962, precipitacions d'uns 200 l/m2 caigudes en poques hores i amb una potència de 1750 m2/s, van provocar una inundació que Rubí va patir de manera especialment tràgica amb centenars de morts, en el que es considera la catàstrofe natural més gran de la història de Espanya. Posteriorment, la Confederació Hidrogràfica del Pirineu Oriental va iniciar les obres per redreçar el cabal del riu, ampliant el seu llit i construint defenses de formigó.

 

Riera

 

Estudi de biodiversitat, connectivitat i naturalització de la riera de Rubí


 

Estudi biodiversitat.PNG

 

 

Per part de la Diputació de Barcelona es va atorgar subvenció a l’Ajuntament de Rubí en el marc de la convocatòria del Catàleg 2022 del Pla de concertació de Xarxa de Governs Locals 2020-2023, per a la concessió de recursos tècnics en la matèria de “Gestió sostenible de la infraestructura verda/blava urbana”. Fruit d’aquest acord s’ha redactat el present estudi que permet conèixer les espècies vegetals i faunístiques existents, determinant l’efectivitat dels treballs que s’han dut a terme, i alhora és un suport científic i divulgatiu per al conjunt de la ciutadania que marca les directrius amb propostes de línies d’acció per continuar evolucionant cap un espai natural de qualitat de l’aigua i biodiversitat de la riera de Rubí.

 

 

 

 

Projecte Llegim el riu


 

Llegim el riu.PNG

El projecte Llegim el riu, té com a objectiu afavorir el coneixement de l’entorn del riu Llobregat i dels seus afluents principals, l’Anoia i al Cardener, i la col·laboració de la ciutadania en la seva protecció. A Rubí, el projecte compta amb la implicació de la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler i el Servei de Sostenibilitat i Medi de l’Ajuntament, i pretén fer recerca participativa sobre la riera.

La direcció científica correspon al Grup de Recerca (FEHMlab) del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona (UB). Un cop realitzat l’estudi –a partir de la informació recollida per les persones participants–, se’n presentaran els resultats i es faran propostes d’acció per ser incorporades en les polítiques públiques de gestió i conservació del patrimoni fluvial d’aquests entorns. L’Associació Habitats, entitat ambiental que impulsa el Projecte Rius, col·labora també en aquest projecte per tal de coordinar totes les propostes que actualment hi ha al territori.

 

 

 

T'ha estat útil aquesta pàgina?

2
0