Energies renovables i eficiència energètica
L’avenç, tant tecnològic com normatiu, ha permès la democratització d’algunes fonts d’energia renovable, com ara la fotovoltaica per autoconsum, o la tèrmica per a escalfar aigua sanitària o per a calefacció. Avancem cap a un altre model energètic, que pugui assolir la descarbonització de l’economia, per així poder fer front a la situació d'emergència climàtica i per poder reduir l'emissió de gasos amb efecte d'hivernacle a l'atmosfera. La Unió Europea ha fixat per al 2030 una reducció del 40% de les emissions, un avenç de les energies renovables sobre el consum final del 32% i també una millora de l’eficiència energètica.
Aquesta transició energètica, encaminada a complir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) definits a l'agenda 2030 de les Nacions Unides, ha de garantir el dret social a l'accés a l'energia i s'ha de democratitzar mitjançant la participació ciutadana i de la petita i mitjana empresa. Cal també facilitar la producció d'energies renovables autòctones properes als punts de consum, incentivar l’estalvi energètic, modernitzar la xarxa i desenvolupar eines tecnològiques perquè la gestió sigui més efectiva i eficient.
Rubí Brilla
El projecte Rubí Brilla, es va començar a desenvolupar després de l'annexió de la ciutat de Rubí al Pacte d'Alcaldes del 2008, un compromís ZEO que va obligar les ciutats signants a augmentar el 2020 un 20% l'ús de renovables i reduir un 20% nivell d'emissions.
L'any 2011 es va iniciar el projecte Rubí Brilla amb l'objectiu que la ciutat de Rubí esdevingués un referent nacional i internacional en l'eficiència energètica, l’estalvi i l'ús d'energies renovables en entorns industrials, comercials i domèstics.