Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Accions anteriors de la campanya Des del 2017 es realitza aquesta campanya d'informació i sensibilització ambiental per apropar als rubinencs i rubinenques els mitjans per fer una correcta selecció de residus. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Accions anteriors de la campanya

Des del 2017 es realitza aquesta campanya d'informació i sensibilització ambiental per apropar als rubinencs i rubinenques els mitjans per fer una correcta selecció de residus.

residus nous.png  

Ciutadania en general, establiments comercials, escoles i instituts... són els diferents sectors de la població amb els quals s'han realitzat accions adaptades al seu perfil amb l'objectiu comú de millorar el percentatge de selecció dels residus des del coneixement de què implica no fer-ho. 

 

Per què aquesta campanya?


Segons les estadístiques del 2016 
  • El 76% dels residus que generàvem a casa nostra podrien haver estat aprofitats i transformats en recursos si els haguéssim dipositat al contenidor que tocava.
  • El tractament de la fracció resta va suposar el 2015 un 72% del cost del tractament global de tots els residus, gairebé 3,5 milions d'euros.
  • La taxa de selecció de residus a Rubí és del 28%, una de les més baixes de tota la comarca.
  • Per altra banda, els abandonaments de trastos vells i altres residus al costat dels contenidors són situacions que es repeteixen cada cop més als nostres carrers, fent que la nostra ciutat sembli bruta i grisa.

 

Segons les estadístiques del 2018

Recicla 2018

 Infografia Recicla!, 2018

Com s'ha desenvolupat? 


Ciutadania
Es van habilitar 20 punts informatius en diferents barris i horaris per tal d'arribar al màxim de ciutadania possible. A les 1.154 persones de diferents llars que es van acostar als estands se'ls va facilitar informació sobre la selecció de residus, es van resoldre dubtes i se'ls va lliurar, gratuïtament, lots per facilitar la recollida selectiva a casa (cubell i bosses per seleccionar els residus domèstics i saca per a les restes vegetals del jardí).
 
Escoles i instituts
  • 1.984 infants d'Educació Infantil han fet un primer contacte amb la selecció dels diferents tipus de residus participant de l'obra de teatre El laboratori d'invents.
  • A través de l'escape room Retorn a la Terra, 4.058 alumnes d'Educació Primària i 1.830 de Secundària han vivenciat què passarà al nostre planeta si no desenvolupem una consciència mediambiental i han trobat solucions per revertir els pronòstics de la situació futura. 

En total, han participat de la campanya Recicla als centres educatius gairebé 8.000 alumnes, als quals s'han repartit:

  • 4.058 carmanyoles a les escoles, per promoure els esmorzars sostenibles.
  • 1.830 lots de reciclatge (cubell d'orgànica amb un paquet de bosses compostables i bosses de ràfia per separar el vidre, els envasos i el paper i cartró) als instituts, per promoure que els joves puguin organitzar la recollida selectiva a les seves llars.

Paral·lelament, i per donar continuïtat a la campanya, s'han instal·lat 32 nous punts de recollida selectiva als patis i s'han ambientalitzat 181 aules de 18 centres educatius.

 

Establiments i instal·lacions municipals

Amb el suport del Consorci de Residus del Vallès Occidental, i després de fer visites informatives sobre la selecció de residus, s'ha iniciat el sistema de recollida porta a porta de residus als grans generadors dels polígons de la ciutat (establiments i instal·lacions que, per la seva activitat o pel volum de persones que acullen, generen un volum de residus important).

Fins el 2018 han participat un total de 6 instal·lacions i 33 establiments de restauració, als quals s'ha dotat de contenidors per a la recollida selectiva dels seus residus.

 

Recicla! Al marró, només l’orgànica


Després de les dades referents a impropis de l’any 2018, la campanya entra en una segona fase dedicada a millorar la problemàtica dels residus impropis de cada fracció, començant per l’orgànica.

 

Què són els residus impropis i per què són un problema?

Són els que llencem a un contenidor que no correspon. Per exemple:  si llencem restes de carn envasades en plàstic al contenidor de l'orgànica, la safata, es converteix en un residu impropi que dificulta la transformació de les restes orgàniques en un compost aprofitable i afegeix un sobrecost a la gestió de la fracció orgànica.

 

 Costos econòmics

 

Costos ambientals

Trobar dins l’orgànica impropis com bosses de plàstic, pots de vidre o tèxtils, dificulta el procés de reciclatge i els acabarem trobant al compost final contaminant camps i conreus.

 

Costos econòmics

 

Costos econòmics

Cada tona de residus que entra en un abocador o incineradora es grava amb un cànon ambiental. Tot i així, les poblacions que recullen selectivament els residus orgànics, es poden beneficiar d’un retorn econòmic procedent d'aquest cànon. Com més gran sigui la quantitat i la qualitat dels residus orgànics recollits, de més quantia serà el retorn econòmic.

 

Per què reciclar correctament les restes orgàniques?
  • Per reduir l’impacte ambiental que generen (lixiviats, emissió de gasos d’efecte hivernacle...) i en donem un nou ús, transformant-los en electricitat i compost de qualitat per adobar els camps.
  • Per obtenir un major retorn econòmic alhora que estalviem també per cada tona d’orgànica que no entra a l’abocador. Aquest retorn es destina a cobrir les despeses o portar a terme actuacions de foment i millora de la gestió de la recollida selectiva de les restes orgàniques.

 

 Al marró, només l'orgànica

 
Alguns consells per reduir residus impropis al cubell d’orgànica
  • Si se t’ha fet malbé un aliment envasat, recorda que l’envàs, sigui de plàstic o d’alumini, va al contenidor groc.
  • Sempre que puguis, utilitza bossa compostable i cubells airejats per dipositar els teus residus orgànics.  
  • Tens dubtes sobre a quin contenidor llençar un residu?

  Truca al Telèfon Verd 
 Consulta l’apartat de Gestió de Residus 
 Utilitza l’aplicatiu  
Residu, on vas?

T'ha estat útil aquesta pàgina?

0
0