El Dia de la Terra posa en valor la gastronomia silvestre i d’aprofitament alimentari a les masies del municipi
L’Ajuntament programa tallers que conviden a redescobrir el patrimoni rural del municipi i el coneixement tradicional entorn a les plantes silvestres comestibles
Aquestes propostes, que tindran lloc entre el 22 i el 30 d’abril, s’emmarquen en el compromís municipal per una ciutat més sostenible, conscient del seu entorn natural i respectuosa amb el Medi Ambient.
Aquestes activitats tenen dos objectius clars: per una banda, la voluntat de posar en valor les masies de Rubí com a espais de memòria històrica i testimonis de l’activitat agrícola al territori; de l’altra, la recuperació de la cuina amb plantes oblidades i ingredients silvestres, que promou l’alimentació sostenible i de proximitat.
Gastronomia silvestre en un entorn patrimonial
Les activitats gastronòmiques s’inicien el 22 d’abril amb l’Ecotaller L’Artesana cuina a Can Ramoneda, una proposta que combina la visita d’aquesta masia emblemàtica amb un taller de cuina d’aprofitament alimentari i tast de plats elaborats pel restaurant L’Artesana.
El 24 d’abril, serà el torn del taller L’Umami cuina a Can Ramoneda, una experiència similar amb la participació d’un altre establiment local, que convida a recuperar receptes oblidades i a experimentar la cuina des del respecte pel territori i l’aprofitament dels recursos naturals.
Les activitats gastronòmiques es tancaran el 28 d’abril amb el taller Cuina de plantes oblidades, on es podran conèixer les característiques d’algunes espècies silvestres comestibles que creixen als nostres voltants, així com les tècniques per incorporar-les a la cuina quotidiana.
Descobrint les masies de Rubí
El diumenge 27 d’abril s’ha programat una jornada completa de rutes i visites guiades a diverses masies del municipi. Les persones participants podran explorar els entorns de Can Xercavins amb una passejada guiada, i conèixer de prop el valor arquitectònic i històric de masies com Can Mir, Can Balasch i Can Pi de la Serra.
Aquestes activitats no només permeten descobrir la història d’aquests espais rurals, sinó que també evidencien el vincle entre territori, alimentació i sostenibilitat.
Totes les activitats són gratuïtes, algunes tenen places limitades i inscripció prèvia a través del web rubi.cat/diadelaterra.