Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Roba i calçat La ciutat és plena de contenidors específics per llençar la roba i el calçat que ja no necessites o s’ha fet malbé. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Roba i calçat

La ciutat és plena de contenidors específics per llençar la roba i el calçat que ja no necessites o s’ha fet malbé.

Mapa dels punts de recollida


El mapa és interactiu. Pots modificar el zoom i moure't per la seva superfície. Trobaràs informacions addicionals a la ubicació dels contenidors clicant sobre ells i obrint el desplegable situat a l'extrem superior esquerre.

En aquests contenidors hi pots llençar:

  • Roba de vestir: vestits, camises, pantalons...
  • Roba de la llar: retalls de teles i draps, llençols i flassades, mantes, tovalloles, estovalles...
  • Complements de moda: sabates, barrets, cinturons, bosses...

Es recomana dipositar la roba preferentment neta i plegada, i sempre dins de bosses de plàstic tancades, per preservar el seu bon estat i el correcte funcionament dels contenidors.

 

 

Algunes dades sobre els residus tèxtils


Roba i calçat
S’entén per residu tèxtil el provinent de la roba, calçat i altre material tèxtil com ara roba de la llar, bosses, draps, etc. que, un cop utilitzat durant un període de temps determinat, es converteix en residu independentment de l’estat en què es trobi.
 

Tot i que a Catalunya és molt habitual la donació de peces de roba en bon estat entre particulars o mitjançant entitats socials, segons les caracteritzacions realitzades per l'Ajuntament de Rubí, es calcula que aquests residus suposen al voltant de l'11% del total de residus municipals generats. Aquesta dada es tradueix en 36.000 tones de residus tèxtils, de les quals el passat 2023 només s'han recollit selectivament 232 tones (uns 3 kg per habitant). El que vol dir que no s'han pogut recuperar 35.768 tones de roba i calçat que haurien pogut entrar en circuits de reutilització i han acabat a l'abocador. 

 

Per què és important el seu reciclatge?


El model fast fashion, promogut per gran part de la indústria tèxtil, provoca greus impactes, entre els quals es troba l’ambiental: cal saber que una peça de roba barata ha consumit molta aigua i energia en el seu procés de fabricació i, tenint en compte que està confeccionada amb teixits de baix cost a base de plàstic (com el polièster, el niló o l’acrílic), s’ha identificat com un important contribuent a l'emissió de microfibres de plàstic que arriba a l'oceà mitjançant el procés de rentat.

Segons l’ARC, de les tones de roba que es recullen a través dels contenidors o les deixalleries: un 60% es pot reutilitzar, un 30% més es pot reciclar i només un 10% acaba finalment a l’abocador. 

 

El destí de la roba i el calçat que reciclem


Les empreses Humana i Solidança, dins un programa d'inserció social, s’encarreguen de la gestió de la roba que la ciutadania porta tant a les deixalleries com als 70 contenidors de roba específics que hi ha repartits per la ciutat. 

Aquests gestors classifiquen i preparen la roba per la seva reutilització o valorització. El tèxtil que es pot aprofitar es renta i es ven en botigues de segona mà. La roba deteriorada i en mal estat es reutilitza com a draps.

T'ha estat útil aquesta pàgina?

8
0