Malbaratament alimentari
Un terç de tots els aliments produïts al món per al consum humà es malgasten. Aquestes dades són encara més espectaculars si tenim en compte que més de 37 milions de persones no es poden permetre un àpat de qualitat cada dos dies.
Cada any, els estats de la Unió Europea produeixen més de 58 milions de tones de residus alimentaris, que corresponen a 131 kg per habitant. Darrere d'aquesta quantitat de malbaratament alimentari s'amaguen impactes socials, econòmics i ambientals. El malbaratament alimentari té conseqüències en termes d'emissions de gasos d'efecte hivernacle relacionades, per exemple, amb l'ús de terres de conreu, recursos d'aigua dolça i fertilitzants per a la producció d'aliments.
Sabíes que a Catalunya es llencen cada any més de 262.000 tones d’aliments sòlids que es podrien haver aprofitat? Això equival a 34,9 kg per persona, i el 58% del que es llença es genera a les llars. Amb aquesta quantitat, es podria alimentar mig milió de persones durant tot un any. Cal lluitar contra el malbaratament alimentari com una forma de fomentar la sostenibilitat ambiental en totes les etapes de la cadena alimentària.
Iniciatives a la ciutat per l’aprofitament alimentari
-
El projecte Recooperem
Promogut pel Consell Comarcal del Vallès Occidental i amb el suport d’ens i entitats locals duu a terme una tasca molt valuosa que té com a objectiu aprofitar els aliments cuinats que contenen una gran varietat de nutrients i que no arriben a servir-se a taula dels menjadors escolars.
En aquest vídeo sobre el projecte Recooperem, es fa valdre la tasca que fan les comunitats educatives, els serveis de cuina i les entitats del tercer sector per aprofitar aquest excedent alimentari.
El projecte va aconseguir, durant el curs 2023-2024, prevenir el malbaratament d’un total de 1.220,45 kg d’aliments. Tots aquests quilos s’han congelat en 3.487 envasos compostables individuals de 350 grams aproximadament cadascun. Tenint en compte que cada envàs equival a una ració d’un àpat diari, s’han pogut repartir prop de 3.500 menjars saludables entre aquelles persones que es troben en alguna situació de vulnerabilitat social. En total, s’han beneficiat d’aquesta iniciativa més de 300 famílies de la ciutat.
Hi col·laboren els Serveis Socials de l'Ajuntament, les escoles 25 de Setembre, El Bosc, Maristes, Montessori, Montserrat, Mossèn Cinto Verdaguer, Torre de la Llebre, Rivo Rubeo, les empreses Campos Estela i Va De Lleure i l'entitat Frater Nadal.
-
Establiments verds
Planifica la teva compra, escull comerç de proximitat i respectuós amb els sistemes de producció. Consulta a rubi.cat/consumresponsable els establiments amb aquestes característiques.
-
Guia de prevenció de residus alimentaris
Durant aquesta setmana, una setentena d'establiments d'alimentació de la ciutat, disposaran de Guies de prevenció de residus alimentaris. Allà trobaras consells pràctics per reduir els residus a la cuina i fer de casa teva una llar més respectuosa amb el medi ambient.
-
Ecotallers en clau de Re
Participa en els tallers sobre malbaratament que hi ha previstos durant la setmana. Mira l’agenda per trobar aquestes activitats i aprofundeix en l’aprofitament de productes de proximitat. I si vols posar en pràctica algunes receptes… Consulta el Receptari de recapte.