Stolpersteine: en record dels deportats rubinencs
El projecte de les Stolpersteine va néixer als anys 90, quan l'artista Gunter Demnig es va interessar per commemorar els homes i dones deportats i assassinats pel nacionasocialisme. L’alemany va crear aquest monument exhortatori de llautó, en forma de llamborda, on consta el nom de la víctima i algunes de les seves dades essencials. Les Stolpersteine es col·loquen a les voreres, pròximes a l’última residència de les persones homenatjades abans del seu arrest o deportació.
Al febrer de 2017, el Ple de l’Ajuntament de Rubí va aprovar sol·licitar a Demnig la creació d'onze d'aquestes obres, que ell elabora de forma totalment artesanal, en homenatge als deportats de la ciutat. Després d'un llarg procés, les llambordes van ser col·locades a diferents punts de Rubí entre el 22 i el 23 de setembre de 2020. La seva instal·lació va anar precedida d'un acte solemne que va comptar amb la participació de familiars dels homenatjats, autoritats i diverses entitats vinculades a la memòria històrica.
Stolpersteine significa en alemany "pedra que fa ensopegar". El nom reflecteix l'objectiu d'aquestes petites obres: fer aturar els vianants i interpel·lar-los per tal de fer memòria; no oblidar els noms de tots aquells que van ser represaliats per defensar les seves idees enfront del nazisme.
A Rubí, aquests són els onze veïns homenatjats amb les Stolpersteine i les adreces on es poden localitzar les llambordes:
Visites guiades
L'Ajuntament organitza visites guiades a les Stolpersteine, obertes a la ciutadania, cada primer diumenge de mes. Per assistir-hi, cal inscriure's prèviament trucant al tel. 93 588 75 74 o enviant un correu a museu@ajrubi.cat.