Alimentació saludable
Per prevenir toxiinfeccions alimentàries és important respectar unes normes d’higiene durant la preparació i la conservació dels menjars, que ajuden a garantir que els aliments siguin segurs, especialment a l'estiu.
Netejar
- Renta't les mans abans de començar a preparar aliments, després de manipular aliments crus i cada cop que manipulis escombraries, bolquers, diners...
- Renta't les mans després d’anar al vàter, esternudar, tossir, mocar-te, i després de tocar animals domèstics.
- Neteja les superfícies i els estris de cuina abans de fer-los servir i, especialment, després de manipular aliments crus.
- Protegeix els aliments i la cuina d’insectes i animals domèstics.
- Renta les fruites i les hortalisses, especialment si es mengen crues.
Separar
- Separa sempre els aliments crus dels aliments cuinats i també dels que es consumiran crus i ja estan nets.
- Utilitza estris diferents.
- Dins de la nevera, conserva els aliments crus i els cuinats en espais diferenciats i en recipients tapats per evitar la contaminació entre ells.
Coure
- Cou suficientment els aliments, sobretot la carn, el pollastre, els ous i el peix.
- Cou els aliments que contenen ou a una temperatura que arribi com a mínim als 75°C en el centre del producte. Qualla bé les truites.
- Els rostits de carn i pollastre han d’arribar als 75°C en el centre de la peça. Assegura't que els sucs són clars i no rosats.
- Reescalfa bé el menjar. Un aliment és prou calent quan s’ha de deixar refredar per poder-lo menjar.
Refredar
- Prepara els menjars amb la mínima antelació possible abans de consumir-los i conserva'ls refrigerats.
- Refrigera, al més aviat possible, els aliments cuinats. No els mantinguis a temperatura ambient durant més de dues hores.
- Distribueix el menjar en recipients petits.
- Descongela els aliments dins el frigorífic o al microones just abans de preparar-los.
Guia alimentària "Petits canvis per menjar millor"
La guia alimentària “Petits canvis per menjar millor" és una nova eina educativa de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) desenvolupada en el marc de l’estratègia PAAS (Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable).
L’objectiu és sensibilitzar la població sobre aquells aspectes que, amb petites modificacions, poden millorar de forma important la qualitat i la sostenibilitat de la nostra alimentació.
Consells de seguretat alimentària per a embarassades