Tempestes
El llamp busca arribar a terra pel camí més curt; qualsevol objecte que sobresurti és un bon candidat per a l'impacte, i més si acaba en punxa. Per això, durant una tempesta allunya't d'antenes, arbres, etc.
No t'apropis a elements metàl·lics o a l'aigua, ja que actuen com a cossos conductors.
Els llocs més segurs durant una tempesta són els que ens aïllen de l'exterior, com edificis o vehicles tancats, perquè condueixen l'electricitat per la part exterior fins a terra sense fer mal als ocupants.
A casa
Quan sentis tronar, busca refugi sense dubtar: si segueixes aquesta premissa podràs evitar la majoria dels accidents:
- Tanca portes i finestres per evitar corrents d'aire que puguin atreure llamps.
- Apaga la llar de foc perquè genera corrents d'aire. Allunya't també de la xemeneia perquè pot ser un punt d'entrada de llamps.
- Desconnecta els aparells elèctrics ─televisors, ordinadors, etc.─ per evitar que siguin danyats per pujades de tensió.
- Allunya't de les instal·lacions elèctriques i no facis servir el telèfon fix.
- Si ets a la banyera o la dutxa és millor que surtis.
- Revisa periòdicament els parallamps i assegura't que tenen connexió a terra.
- Tingues preparades llanternes, espelmes o altres sistemes d'enllumenat autònoms per si hi ha un tall de llum.
A l'exterior
- Allunya't de filats, reixats, pals de la llum, vies de tren i altres objectes metàl·lics.
- Evita romandre en zones elevades, on pots fer efecte punta, per evitar atreure els llamps. Allunya't també dels fons de vall per evitar possibles avingudes sobtades d'aigua associades a la tempesta.
- No et refugiïs sota els arbres, especialment si estan sols. El bosc no és del tot segur, però si no hi ha cap altre refugi, és millor que quedar-te a camp obert.
- Si no trobes refugi, ajup-te, toca a terra només amb la punta dels peus, encreua els braços sobre els genolls i posa el cap entre els braços. És important ajuntar els peus i tapar-se les orelles per protegir-se del tro.
- Allunya't de rius, llacs i superfícies humides.
- Vigila amb les branques, rètols o murs que puguin caure't al damunt.
- Si ets a l'interior d'un vehicle, tanca bé portes i finestres i no toquis la part metàl·lica del vehicle.
Si, a més, comença a ploure fort, pensa que poden produir-se inundacions.
Què fer en cas de calamarsada
- La calamarsa és habitual als mesos de més calor, entre maig i setembre, i especialment a l’estiu. És més freqüent a partir del migdia i sobretot a primera hora de la tarda.
- Abans de l’època de calamarsa, comprova si els elements externs de la teva propietat poden resistir una pedregada i, si cal, reforça’ls.
- Si es preveu calamarsa, col·loca el vehicle, mobles de pati, contenidors d'escombraries i altres objectes grans en una zona coberta, com ara un cobert o un garatge.
- En cas de calamarsa cal actuar amb calma però protegint-te immediatament, perquè el fenomen es pot intensificar de forma sobtada.
Font: Generalitat de Catalunya.