Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ajuda a Ucraïna L’Ajuntament ha reactivat la campanya "Gràcies Rubí", que es va impulsar durant la pandèmia de la COVID-19, per canalitzar la solidaritat de la ciutadania. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Ajuda a Ucraïna

L’Ajuntament ha reactivat la campanya "Gràcies Rubí", que es va impulsar durant la pandèmia de la COVID-19, per canalitzar la solidaritat de la ciutadania.

Rubí té l’oportunitat de demostrar, un cop més, un dels seus fets diferencials: la gran solidaritat que sempre ha mostrat amb qualsevol situació d’emergència. Ara, davant l’escalada militar que està vivint el poble ucraïnès en mans de l’exèrcit rus, moltes de les entitats socials del territori s’estan mobilitzant per aportar el seu granet de sorra a la causa. L’Ajuntament de Rubí se suma a aquest moviment col·lectiu amb la reactivació de la campanya Gràcies Rubí, que ja es va usar durant la pandèmia per canalitzar les ajudes al conjunt de la ciutadania. Ara, la destinatària d’aquesta iniciativa és la població d’Ucraïna.

En el marc d’aquesta campanya solidària, el Consistori posa a disposició d’entitats, empreses i particulars tots els mitjans perquè puguin fer aportacions de material útil i donacions econòmiques. 

Des de les diferents organitzacions que estan en contacte amb el conflicte bèl·lic es demana principalment que l’ajuda sigui econòmica. Per aquesta raó, l’Ajuntament de Rubí convida a la ciutadania a sumar-se a la Campanya per donar suport a les persones víctimes del conflicte armat entre Rússia i Ucraïna que ha engegat el Fons Català de Cooperació perquè s’hi puguin fer donacions. A l’ingrés s’ha de fer constar la paraula Campanya 3699-Crisi Ucraïna-Rubí:

  • Codi IBAN: ES91 0182 6035 4102 0160 8531
  • Codi IBAN: ES79 2100 3200 9625 0002 9627

Aquests diners es destinaran a subvencionar projectes d’assistència en les rutes de fugida, cobertura de necessitats bàsiques, desplegament d’un dispositiu sanitari o humanitari ampli en territori ucraïnès, accions de suport a municipis afectats dels països de primera acollida, i seran projectes executats per entitats humanitàries i solidàries.

Per tal d’incentivar les donacions i per demostrar la solidaritat de la ciutat, l’Ajuntament de Rubí ja ha tramitat una primera aportació de 10.000 euros, provinent del fons d’emergència del servei de Cooperació municipal. En paral·lel, el Consistori està cercant altres fórmules per incrementar aquesta donació inicial.

La ciutadania també es pot inscriure a la borsa de voluntariat de Rubí si té previst col·laborar en cas d’arribada de persones refugiades a la ciutat, o per col·laborar en campanyes i accions vinculades al conflicte que estan impulsant entitats de la ciutat.

Aquesta iniciativa solidària se suma a d’altres que ha promogut l’Ajuntament de Rubí des de l’inici de la invasió russa, com ara l’aprovació d’una declaració institucional de condemna de l’atac per part del ple a la sessió ordinària del passat 24 de febrer, o l’enviament de la Guia de Recursos Pedagògics sobre cultura de pau als centres educatius de la ciutat. 

Preguntes Freqüents


No es recomana la recollida de material. Per què?

  • L'ajuda triga massa a arribar i es perd temps
  • Les recollides de material als municipis suposen un impacte negatiu tant econòmic, ja que distorsiona les economies locals amb l'arribada de materials de fora, com medi ambiental, a causa de la petjada de CO2 que implica el transport fins al destí. 
  • El transport de materials cap a Ucraïna és molt difícil. En el cas de medicaments, cal complir els estàndards de l'Agència Europea de Medicaments i les agències nacionals de cadascun dels països on passi el transport.
  • Roba, menjar, medicaments i altres materials útils es poden comprar als països veïns que estan acollint la població que fuig de la guerra. Així contribuïm a la seva economia.
  • Comprar als països d’acollida permet rapidesa i adaptabilitat a les necessitats que vagin sorgint.
  • És molt més efectiu fer donatius econòmics a organitzacions especialitzades 

L'estada en habitatges particulars no és una opció que es contempli.

Per què?

• No sabem quant temps durarà el conflicte i, per tant, no sabem si l'estada serà curta o si es pot allargar mesos o anys.
• Es preveu una estada inicial en albergs, cases de colònies... i a poc a poc anar ubicant la gent en llocs permanents. Evitant canvis de casa i desarrelament.

Tanmateix, hi ha entitats que gestionen l'acollida en habitatges particulars, de persones refugiades arribades de qualsevol lloc del món, si vols col·laborar-hi, posa't en contacte amb xarxavoluntariat@ajrubi.cat.

Si tens un habitatge buit, en bones condicions i pots cedir-lo per un temps indeterminat fes un correu a xarxavoluntariat@ajrubi.cat

Des de l'Ajuntament ho farem arribar a la Generalitat de Catalunya que és qui gestiona tots els recursos habitacionals disponibles.

Tota persona que arriba provinent d'Ucraïna, o de qualsevol altre país, en condició de refugiada es pot dirigir al Servei de Ciutadania, on se l'atendrà des del Punt d'Informació i Orientació al Refugiat (PIO).

Aquí se li farà una entrevista per conèixer la situació i detectar les necessitats. Després se la derivarà als altres serveis.

Cal demanar cita prèvia dirigint-se presencialment al C/ General Prim, 33-35, 2a planta (Rubí), o trucant al 93 588 70 00.

Tothom que vulgui ser família d'acollida, i tothom que ja estigui amb menors ucraïnesos sense tutors legals, s'ha de posar en contacte amb el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya a través del telèfon d'Infància Respon.

Les persones que vulguin s'han de posar en contacte al 116 111 o mitjançant un correu a dgaia.dso@gencat.cat

Cal notificar la situació d’infants i adolescents sols provinents d’Ucraïna per tal que tinguin garantida la màxima protecció i seguretat.

Cal que ho comuniqueu el més aviat possible a dgaia.dso@gencat.cat o si es prefereix, es pot comunicar al servei municipal de Primera Acollida que ho traslladarà a la DGAIA.

Podeu dirigir-vos presencialment al C/ General Prim, 33-35, 2a planta, o trucar al 93 588 70 77 per demanar cita prèvia.

  • Informa’t abans d’actuar i no tinguis pressa

Les conseqüències d’un conflicte armat són a llarg termini i caldrà ser solidari per un llarg temps. La solidaritat efectiva sempre és de llarga durada. El nostre impuls solidari ha de ser eficaç i, tot i que ens trobem en un moment d’emergència, no tot serveix. Busca informació sobre quines organitzacions hi estan treballant i en quins àmbits, abans de fer res. No oblidem que les fronteres no estan tancades i a Polònia, i altres països propers a Ucraïna, moltes entitats i xarxes de la societat civil més properes ja estan donant suport.

  • Millor donacions econòmiques que ajudes en espècie

Hem de tenir present que tot el que es reculli trigarà en arribar, i suposarà despeses afegides i gestionar permisos o magatzems, en un context incert i d’alta volatilitat. El conflicte evoluciona cada dia i la població s’està movent. Potser quan arribi la nostra ajuda ja no caldrà. Sempre és més eficaç comprar tot el que calgui en els països més propers al conflicte, per la rapidesa en detectar les diferents necessitats de cada moment, perquè sortirà més barat, suposarà menys impacte ambiental i ajudarà les economies locals que ara hauran de fer front a l’arribada de persones refugiades.

Fer aportacions econòmiques a les ONG que hi hagi sobre el terreny permet adquirir materials necessaris i adequats a cada circumstància i, a més, s’adapten a les mancances ràpidament alhora que fomenten l’economia local.

Fons català de cooperació

Donatiu mitjançant:

  • BBVA, Codi IBAN: ES 91 0182 6035 4102 0160 8531
  • Caixabank, codi IBAN: ES 79 2100 3200 9625 0002 9627

Llista d’organitzacions catalanes que treballen a Ucraïna i països limítrofs

  • Dóna suport a les organitzacions internacionals sobre terreny

Tots els organismes internacionals i grans ONG d’acció humanitària s’estan desplegant sobre el terreny. Aquestes organitzacions disposen de plataformes logístiques i magatzems arreu, i de personal amb experiència i formació, que ja estan avaluant la situació i com donar resposta.

  • Participa en campanyes de recollida de fons, organitzant activitats que aportin informació sobre el què està passant i sensibilitzin la ciutadania: sopars solidaris, documentals, taules rodones...

  •   Ofereix-te com a voluntari/a o activista

A la nostra ciutat també tenim entitats que donen suport des de fa temps a l’arribada de persones refugiades, i altres entitats de sensibilització i treball comunitari que necessiten voluntariat, us podeu inscriure a través d'aquest formulari o contactant a: xarxavoluntariat@ajrubi.cat / 669 62 18 48

Les organitzacions catalano-ucraïneses i totes  les que treballen en l’àmbit de la cooperació, la pau o els drets humans poden necessitar suport en les seves accions i campanyes. Més enllà de la col·laboració puntual o l’emergència immediata, valora si pots fer-te soci o sòcia. Les ajudes regulars són les que permeten actuar d’immediat quan es produeixen les emergències. El treball continuat és el que enforteix les organitzacions i col·lectius, i permet  actuar amb eficàcia en cas d’emergència.

  • Ciberactua per la pau

L’activisme digital també és una opció. Moltes organitzacions tenen cibercampanyes obertes per pressionar les autoritats espanyoles i europees per aturar la guerra i exigir l’acollida de refugiats i refugiades. Suma-t’hi! No oblidis que en l’actualitat hi ha 65 conflictes armats actius, i molta feina per fer a favor de la pau i els drets humans.

  • Fes treball educatiu

A l’escola, a l’esplai, a l’agrupament escolta, a casa teva o on sigui, cal explicar la canalla què està passant i difondre un discurs en favor de la pau i de l’acollida de persones refugiades. Moltes entitats que treballen en la prevenció i la resolució de conflictes ja tenen materials.

  • Adherir-se a concentracions i manifestacions a favor de la Pau

 

Reactivació de la campanya “Gràcies Rubí” per canalitzar la solidaritat de la ciutadania

Recollida de material


Del 4 a l’11 de març s’han habilitat dos punts de recollida de material per Ucraïna a l’edifici de l’Ajuntament i a Rubí Forma. S’han recollit més de 18 camions de brigada de material que ha estat classificat per persones voluntàries i enviat via el Consulat General d’Ucraïna de Barcelona.

Ajuda d'emergència


Aportació de 10.000 euros a la Campanya  per donar suport a les persones víctimes del conflicte armat entre Rússia i Ucraïna que ha engegat el Fons Català de Cooperació. Aquests diners es destinaran a subvencionar projectes d’entitats humanitàries i solidàries en l’àmbit de:

  •  Assistència en les rutes de fugida
  • Cobertura de necessitats bàsiques.
  • Desplegament d’un dispositiu sanitari o humanitari ampli en territori ucraïnès.
    • Accions de suport a municipis afectats dels països de primera acollida.

En paral·lel, el Consistori està cercant altres fórmules per incrementar aquesta donació inicial a través del fons de contingència municipal.

Acollida


  • Des del Servei de Primera Acollida municipal, s’està treballant transversal i conjuntament amb serveis socials i la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR) per tal de conèixer la situació de les persones ucraïneses desplaçades a l’Estat espanyol i poder facilitar informació, assessorar i acompanyar a persones interessades.
  • Des del PIO (Punt d’Informació i Orientació per a persones refugiades i/o sol·licitants d’asil; servei gestionat per la CCAR) s’està oferint informació, orientació i acompanyament bàsic en matèria d’asil i protecció internacional a les persones refugiades que arriben a la ciutat, fent les derivacions pertinents als diferents serveis i entitats de les quals disposa el municipi o bé d’altres recursos disponibles a territori.
  • A data 1 d’abril s’han atès 43 persones procedents d’Ucraïna, dels quals 11 menors.

Punt de Suport al Voluntariat


  •  El Punt de Suport al Voluntariat de Rubí posa en contacte les xarxes veïnals de suport i els grups i plataformes informals de voluntariat, així com les entitats socials que atenen persones en situació de vulnerabilitat. A data 1 d’abril, un total de 63 persones i 4 empreses i entitats s’han ofert per col·laborar en accions vinculades a l’emergència d’Ucraïna.
  • Sessió informativa el 6 d’abril per a persones voluntàries i entitats locals que treballen amb persones refugiades provinents d’Ucraïna i altres nacionalitats.

Sensibilització


  • El Ple de 24 de febrer l’Ajuntament aprova per unanimitat una Moció Institucional de Condemna l'agressió de Rússia a Ucraïna
  •  L’Ajuntament s’ha sumat a les convocatòries de concentració per la pau proposades per l’entitat Rubí Solidari que es van fer davant l’Ajuntament
  • Enviament de Guia de Recursos Educatius de Cultura de Pau als centres educatius i tallers a les escoles centrats amb aquesta temàtica.
  • Col·laboració amb la Jornada No a la Guerra, Construïm la Pau, organitzada per Rubí Solidari
  • També es treballaran accions de sensibilització a la ciutat amb les entitats i en el marc del dia de les persones refugiades i del dia dels drets humans.