Com puc col·laborar?
- Informa’t abans d’actuar i no tinguis pressa
Les conseqüències d’un conflicte armat són a llarg termini i caldrà ser solidari per un llarg temps. La solidaritat efectiva sempre és de llarga durada. El nostre impuls solidari ha de ser eficaç i, tot i que ens trobem en un moment d’emergència, no tot serveix. Busca informació sobre quines organitzacions hi estan treballant i en quins àmbits, abans de fer res. No oblidem que les fronteres no estan tancades i a Polònia, i altres països propers a Ucraïna, moltes entitats i xarxes de la societat civil més properes ja estan donant suport.
- Millor donacions econòmiques que ajudes en espècie
Hem de tenir present que tot el que es reculli trigarà en arribar, i suposarà despeses afegides i gestionar permisos o magatzems, en un context incert i d’alta volatilitat. El conflicte evoluciona cada dia i la població s’està movent. Potser quan arribi la nostra ajuda ja no caldrà. Sempre és més eficaç comprar tot el que calgui en els països més propers al conflicte, per la rapidesa en detectar les diferents necessitats de cada moment, perquè sortirà més barat, suposarà menys impacte ambiental i ajudarà les economies locals que ara hauran de fer front a l’arribada de persones refugiades.
Fer aportacions econòmiques a les ONG que hi hagi sobre el terreny permet adquirir materials necessaris i adequats a cada circumstància i, a més, s’adapten a les mancances ràpidament alhora que fomenten l’economia local.
Donatiu mitjançant:
- BBVA, Codi IBAN: ES 91 0182 6035 4102 0160 8531
- Caixabank, codi IBAN: ES 79 2100 3200 9625 0002 9627
Llista d’organitzacions catalanes que treballen a Ucraïna i països limítrofs
- Dóna suport a les organitzacions internacionals sobre terreny
Tots els organismes internacionals i grans ONG d’acció humanitària s’estan desplegant sobre el terreny. Aquestes organitzacions disposen de plataformes logístiques i magatzems arreu, i de personal amb experiència i formació, que ja estan avaluant la situació i com donar resposta.
- Participa en campanyes de recollida de fons, organitzant activitats que aportin informació sobre el què està passant i sensibilitzin la ciutadania: sopars solidaris, documentals, taules rodones...
- Ofereix-te com a voluntari/a o activista
A la nostra ciutat també tenim entitats que donen suport des de fa temps a l’arribada de persones refugiades, i altres entitats de sensibilització i treball comunitari que necessiten voluntariat, us podeu inscriure a través d'aquest formulari o contactant a: xarxavoluntariat@ajrubi.cat / 669 62 18 48
Les organitzacions catalano-ucraïneses i totes les que treballen en l’àmbit de la cooperació, la pau o els drets humans poden necessitar suport en les seves accions i campanyes. Més enllà de la col·laboració puntual o l’emergència immediata, valora si pots fer-te soci o sòcia. Les ajudes regulars són les que permeten actuar d’immediat quan es produeixen les emergències. El treball continuat és el que enforteix les organitzacions i col·lectius, i permet actuar amb eficàcia en cas d’emergència.
- Ciberactua per la pau
L’activisme digital també és una opció. Moltes organitzacions tenen cibercampanyes obertes per pressionar les autoritats espanyoles i europees per aturar la guerra i exigir l’acollida de refugiats i refugiades. Suma-t’hi! No oblidis que en l’actualitat hi ha 65 conflictes armats actius, i molta feina per fer a favor de la pau i els drets humans.
- Fes treball educatiu
A l’escola, a l’esplai, a l’agrupament escolta, a casa teva o on sigui, cal explicar la canalla què està passant i difondre un discurs en favor de la pau i de l’acollida de persones refugiades. Moltes entitats que treballen en la prevenció i la resolució de conflictes ja tenen materials.
- Adherir-se a concentracions i manifestacions a favor de la Pau