Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alumnat de Rubí recull uns 240 quilos de residus del medi natural en el marc del Dia Mundial del Medi Ambient Un total de 19 escoles s’han sumat a la tasca que realitza l’entitat Caçadors de trastets i han dut a terme batudes de neteja a diferents espais https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’alumnat de Rubí recull uns 240 quilos de residus del medi natural en el marc del Dia Mundial del Medi Ambient

Un total de 19 escoles s’han sumat a la tasca que realitza l’entitat Caçadors de trastets i han dut a terme batudes de neteja a diferents espais

Trastejada realitzada per l’Escola Schola (foto: Ajuntament de Rubí).
Trastejada realitzada per l’Escola Schola (foto: Ajuntament de Rubí)

Coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, un total de 19 escoles i instituts de la ciutat han dut a terme una gran acció ambiental. Aquesta iniciativa ha consistit a fer una trentena de batudes de neteja de l'entorn natural entre els dies 2 i 14 de juny, gràcies a les quals s’han recollit prop de 240 quilos de residus, principalment de les fraccions de paper-cartró i d’envasos.

Els centres que han participat en aquesta acció han estat l’Escola 25 de Setembre, l’Escola Balmes, l’Escola Ca n'Alzamora, el CEE Ca n'Oriol, l’INS Duc de Montblanc, l’Escola del Bosc, l’Escola Ribes, l’INS Estatut, l’Escola Joan Maragall, l’INS JV Foix, l’INS La Serreta, l’Escola Maristes, l’Escola Montessori, l’Escola Montserrat, l’Escola Mossèn Cinto, l’Escola Rivo Rubeo, l’Escola Schola, l’Escola Teresa Altet i l’Escola Torre de la Llebre, alguns dels quals han fet un parell de trastejades.

La iniciativa és hereva de les jornades de neteja de l’entorn natural que, des de fa anys, organitza l'entitat Caçadors de Trastets, que s'ha convertit en tot un referent del manteniment de l'estat del medi natural a la ciutat. Amb l’objectiu de facilitar aquesta tasca a les escoles i instituts, l’Ajuntament ha facilitat als "Centres Caçadors de Trastets" lots formats per guants, pinces i bosses reutilitzables, un material que ha quedat a disposició dels centres per continuar fent batudes sempre que ho creguin convenient.

 

S’ha recollit un gran volum de paper-cartró i d’envasos

Un cop analitzades les dades de les diferents recollides, destaca la gran quantitat de residus que els i les participants han classificat al contenidor dels envasos i del paper-cartró. De fet, en alguns casos, el volum de residus ha desbordat els contenidors de 240 litres que l’Ajuntament ha facilitat a les escoles per fer la selecció de les deixalles després de dur a terme la neteja. Són residus que no pesen gaire però que, en canvi, tenen un gran volum.

Sorprèn la gran quantitat de vidre que els i les alumnes han trobat a l’entorn natural, un tipus de residu amb el qual cal tenir especial cura pels riscos que comporta a les persones i també pel risc d’incendi que comporta, especialment durant els mesos de més calor.

Les zones que s’han netejat han estat la bassa dels Alous, Can Xercavins, el torrent dels Alous, Can Pi de la Serra, Ca n'Oriol, el torrent de les Abelles, Can Feliu, Can Tiraïres, el torrent del Manà, Sant Genís, el torrent Fondo, Sant Muç, Can Ramoneda i el torrent de Can Serra.

Els i les docents dels diferents centres participants han valorat molt positivament l’activitat, al considerar que és una proposta amb un alt valor pedagògic. La iniciativa els ha servit per fer un gran treball de sensibilització entre l’alumnat. En alguns casos, han comentat que havien trobat la zona que havien de netejar molt més neta del que esperaven, cosa que els ha alegrat i que també ha servit per treballar-ho amb els infants.

"Volem agrair a les escoles i instituts el treball de conscienciació. Aquesta tasca amb joves i infants fa de llavor d'un canvi de conducta a llarg termini que consolida el respecte al medi natural", ha explicat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz.