Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament aposta per la fotovoltaica amb la futura implementació de 22 instal·lacions a diferents equipaments municipals La col·locació massiva d’aquest tipus d’instal·lacions és una de les grans mesures que contempla el Pla d’estalvi i eficiència energètica https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament aposta per la fotovoltaica amb la futura implementació de 22 instal·lacions a diferents equipaments municipals

La col·locació massiva d’aquest tipus d’instal·lacions és una de les grans mesures que contempla el Pla d’estalvi i eficiència energètica

L’alcaldessa i el regidor, a la coberta de l’edifici Rubí Forma (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
L’alcaldessa i el regidor, a la coberta de l’edifici Rubí Forma (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’Ajuntament implementarà properament 22 instal·lacions fotovoltaiques a les cobertes d’equipaments municipals amb l’objectiu d’autoconsumir l’energia requerida provinent de fonts renovables i, d’aquesta manera, estalviar diners i emissions. Aquesta és una de les accions més significatives que s’inclouen al Pla d’estalvi i eficiència energètica, que el Ple municipal va aprovar per unanimitat a la sessió ordinària del mes de febrer d’aquest any.

Des del 2011, l’Ajuntament duu a terme una aposta decidida per l’eficiència energètica i l’ús de renovables. Les diferents línies estratègiques i les accions que se’n deriven s’han recollit als diferents Plans Directors Rubí Brilla que el Consistori ha anat elaborant al llarg dels anys.

En aquests moments, tenint en compte l’increment desmesurat del preu de l’energia i l’escalfament global del planeta, hem cregut necessari elaborar un Pla d’estalvi i eficiència energètica per avançar cap a aquest canvi de model cap a un de major eficiència en l’ús de l’energia i menor dependència dels combustibles fòssils”, ha explicat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez.

Es tracta d’un document que té per objectiu implementar, des d’ara i fins a finals del 2025, un conjunt de 44 mesures que permetran reduir de forma ambiciosa el consum municipal d’energia i aigua en el context de crisi econòmica i climàtica que vivim (estalvi anual de 1,9 milions d’euros i 1.757 t de CO2).

 

Accions sense inversió i aposta per la fotovoltaica

Hi ha mesures que actualment ja s’estan realitzant, perquè dur-les a terme no suposa cap cost i, en canvi, aporten un estalvi immediat. Exemples de mesura sense cost són l’eliminació dels termos elèctrics a les dependències municipals o seguir reduint les potències contractades als equipaments on s’ha millorat l’eficiència dels aparells elèctrics.

Segons ha avançat l’alcaldessa, una de les grans mesures que contempla el pla és la implementació massiva de fotovoltaica. Així, l’Ajuntament ha planificat la implementació d’un total de 22 instal·lacions en cobertes d’equipaments municipals ─equipaments esportius, escoles, la Biblioteca, el Mercat, etc.─ per a l’aprofitament d’energia solar en aquells equipaments i d’altres que estiguin en un radi de fins a 2 km.

L’objectiu és que, en un futur, puguem transformar-ho en una comunitat energètica on es pugui compartir l’energia amb el petit comerç, la indústria i la ciutadania, prioritàriament amb aquella més vulnerable”, ha comentat Martínez Martínez.

El regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz, n’ha posat un exemple: l’energia que proporcioni la instal·lació de la coberta d’una escola el cap de setmana o a l’estiu, quan el centre no té activitat lectiva, el podrà aprofitar un altre equipament en funcionament que estigui dins d’un radi de fins a 2 quilòmetres.

En aquest moment, aprofitant l’oportunitat que ens brinda la publicació del Decret Llei que possibilita que la distància permesa entre generació i consum passi dels 500 metres als 2 quilòmetres i amb la necessitat que tenim de reduir despesa i de ser més eficients, no fer aquesta actuació seria fins i tot una irresponsabilitat”. I ha afegit: “Per això no ens ho hem pensat i hem apostat decididament per aquesta fórmula”.

Aquesta acció requereix d’una inversió de 2,2 milions d’euros, però els grans estalvis que proporcionarà fa que en un període de 6 anys aquesta ja estigui amortitzada i, per tant, els 19 anys restants de vida útil que els quedarà a les instal·lacions serà energia totalment gratuïta per a Rubí. Com ha avançat Medrano Muñoz, l’Ajuntament ha sol·licitat subvencions a la Diputació de Barcelona i a l’ICAEN per valor de 1,9 milions d’euros. “Si tinguéssim l’èxit de rebre tot l’import de la subvenció, en realitat l’Ajuntament només hauria d’aportar uns 300.000 euros, fet que suposaria reduir el termini d’amortització de 6 anys a uns 6 mesos”, ha assegurat.

El projecte permetrà produir anualment prop de 2 GWh, l’equivalent al consum energètic d’uns 500 habitatges, estalviar 892 tones de CO2 a l’any i prop de 500.000 euros.

A aquesta implementació massiva de panells solars a les teulades municipals se sumen 10 instal·lacions solars ja executades i en funcionament, que afegeixen un estalvi anual de 63 tones de CO2 i 37.000 euros.

Objectius de Desenvolupament sostenible