Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament fa tasques de prevenció d’incendis al torrent de Sant Muç i hi planta espècies resistents a l’aigua L’actuació també busca prevenir inundacions en períodes de fortes precipitacions i, especialment, la recuperació natural del torrent https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament fa tasques de prevenció d’incendis al torrent de Sant Muç i hi planta espècies resistents a l’aigua

L’actuació també busca prevenir inundacions en períodes de fortes precipitacions i, especialment, la recuperació natural del torrent

Una de les tasques ha estat retirar la canya americana, una espècie invasora que constitueix un impacte important a nivell hidràulic (foto: Ajuntament de Rubí).
Una de les tasques ha estat retirar la canya americana, una espècie invasora que constitueix un impacte important a nivell hidràulic (foto: Ajuntament de Rubí)

L’Ajuntament de Rubí ha executat treballs forestals al tram del torrent de Sant Muç des de l’ermita fins al carrer del Segador. Es tracta d’un tram fluvial de 1.100 metres que discorre per la urbanització de Les Valls de Sant Muç, amb una superfície d’actuació de 10.000 m².

L’objectiu d’aquesta actuació ha estat prevenir incendis ─tenint en compte la proximitat dels habitatges respecte el torrent de Sant Muç─, poder prevenir inundacions en períodes de fortes precipitacions i, especialment, la recuperació natural del torrent. Cal tenir en compte que la presència de canya (Arundo donax), principal espècie exòtica i invasora de l’espai, constitueix un impacte important a nivell hidràulic i sobre la qual cal actuar i erradicar.

Els treballs han consistit a desbrossar tot el tram fluvial; talar els arbres morts o amb alt risc de caiguda cap als habitatges de la urbanització; extreure l’arrel de la canya americana (rizoma) per tal que no es torni a reproduir ─aquests treballs s’han realitzat mitjançant maquinària i, en alguns emplaçaments, s’ha optat per executar-los manual─; i plantar espècies autòctones de ribera en una superfície de 500 m² que facilitaran la recuperació natural del torrent.

S’han seleccionat espècies resistents a l’aigua i pròpies de restauració de zones humides, com ara el carex (Carex vulpina), el jonc negre (Schoenus nigricans), els penjolls (Carex pendula) i el gatell (Salix atrocinerea). Es preveu que cada any es vagin plantant noves espècies en altres trams del torrent fins a aconseguir la recuperació natural de l’entorn amb espècies autòctones. També es preveu realitzar un repàs manual de possibles rebrots de canya americana que pugui sortir en un període curt de temps.

Amb aquesta actuació regenerem un espai natural que té una forta pressió humana. Un espai a Sant Muç que ara és més agradable, segur i resilient”, ha explicat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz.

Aquests treballs, que han estat executats per l’empresa GIL FORESTAL, SL, han estat subvencionats per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i han tingut una despesa de 72.353,54 euros.

Objectius de Desenvolupament sostenible