Les activitats de Sant Roc guanyen públic coincidint amb el canvi de dates
Durant tot el cap de setmana, les entitats de cultura popular i tradicional catalana han omplert de propostes el centre de la ciutat
Les entitats de cultura popular i tradicional catalana de Rubí han brillat amb força aquest cap de setmana durant la festivitat dels Tocs de Sant Roc. El canvi de dates promogut per l’Ajuntament i la pròpia Taula de Cultura Popular i Tradicional de Rubí, que ha retardat la celebració fins al tercer cap de setmana de setembre, ha tingut un efecte positiu en la participació ciutadana. Totes les activitats han vist incrementat el seu públic, especialment les programades dissabte al vespre a la plaça del Doctor Guardiet.
L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha celebrat l’èxit de la festa: “Enguany, la tradició de Sant Roc es renovava amb un objectiu clar: atraure més participants i garantir així el lluïment de les entitats culturals. Teníem confiança que els canvis funcionarien i les imatges de tot el cap de setmana així ens ho confirmen. Ha estat un goig veure el bon acompanyament que han tingut les entitats i com n’han gaudit els veïns i veïnes”. La primera edil espera que, després de l’experiència d’aquests dies, els Tocs de Sant Roc es consolidin com la gran festa de la cultura popular i tradicional catalana de Rubí, i que ajudin a acostar al conjunt de la ciutadania “la gran tasca que fa el teixit associatiu durant tot l’any per preservar les nostres tradicions”.
La programació dels Tocs de Sant Roc va arrencar divendres al vespre al Celler amb la tradicional Retrobada després de l’estiu i la 10a Trobada de Bèsties de Foc, en el marc de la qual es va presentar la nova cuca de foc de la Colla de Diables de la Riera, l’IBUR. Aquella mateixa nit, la plaça del Doctor Guardiet va acollir les primeres activitats: un sopar popular a la fresca i un concert a càrrec de La Coixinera.
Tant dissabte com diumenge, la plaça de l’església va ser l'escenari del mercat de productes artesans i de proximitat i de la 4a Fira del Vermut. Dissabte; també hi van tenir lloc els tallers de les entitats i els jocs tradicionals, que van registrar una bona participació d’infants, i les visites guiades al rellotge del campanar de l’església de Sant Pere, que un cop més van exhaurir totes les places disponibles. Les portes obertes al Museu Etnogràfic Vallhonrat, la programació en directe de Ràdio Rubí, el vermut musical i el Remulla’t amb en Bòjum van completar la programació diürna de dissabte.
El plat fort dels Tocs de Sant Roc va arribar dissabte al vespre, després de la missa en honor al sant, amb les exhibicions de les entitats participants, els versots satírics de les colles de diables, l’espectacle de Les Bruixes d’Arrel, un nou sopar a la fresca i el tancament musical del Vaparir Tour, que va omplir la plaça.
La jornada de diumenge va iniciar-se ben d’hora amb la tronada de les colles de diables, que va recórrer diferents carrers del centre, i la 5a Trobada d’Imatgeria Local i de Gegants Històrics que, com la resta d’activitats itinerants, va registrar una alta participació. La desfilada va finalitzar a la plaça del Doctor Guardiet amb la ballada dels entremesos i de la imatgeria local i el ball de nans de Sant Roc. Una visita guiada al Celler, l’obra de teatre Peyu, l’home orquestra al Casal Popular i un nou vermut musical a Doctor Guardiet van donar pas a la recta final més tradicional de la festa. Els Tocs de Sant Roc van esgotar les seves últimes hores amb les sonores tabalades, el correfoc infantil i les ja clàssiques havaneres.