Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les dones de Rubí denuncien les desigualtats de gènere en l’àmbit esportiu La diferència de sous, la manca de referents femenins o els estereotips sexistes són algunes de les discriminacions que s’han denunciat en un acte al Castell que ha servit per presentar l’obra guanyadora de la 20a edició dels Premis Miquel Segura https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Les dones de Rubí denuncien les desigualtats de gènere en l’àmbit esportiu

La diferència de sous, la manca de referents femenins o els estereotips sexistes són algunes de les discriminacions que s’han denunciat en un acte al Castell que ha servit per presentar l’obra guanyadora de la 20a edició dels Premis Miquel Segura

Un moment de l’acte que ha tingut lloc al Castell (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
Un moment de l’acte que ha tingut lloc al Castell (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Alba García González, guanyadora de la 20a edició del Premi de recerca Miquel Segura, ha presentat aquest dimecres el seu treball sobre la desigualtat de gènere en el món de l’esport a l’auditori del Castell. L’acte s’ha emmarcat en les propostes amb motiu del Dia Internacional de les Dones i ha comptat amb la presència de l’alcaldessa Ana María Martínez Martínez; la regidora d’Igualtat, Yolanda Ferrer Polo; la regidora de Promoció de l’Esport Femení, Marta Oliva Martín; el regidor d'Esports, Juan López Nuñez i el regidor d’Educació, Víctor García Correas.

L’esport és competició i espectacle, però també és oci, salut i educació. Una de les dades que recull el treball de recerca que avui presentem és que un 80% de les nenes no arriba a l’hora diària d’exercici aeròbic que recomana l’Organització Mundial de la Salut. També explica que l’abandonament de la pràctica esportiva un cop arriba l’adolescència és molt més habitual entre les noies. I aquestes dues desigualtats poden tenir conseqüències directes per la salut de les dones del futur”, ha dit l’alcaldessa durant la seva benvinguda.

Al treball “Dona, dona’t força”, l’exalumna de l’institut Torrent dels Alous ha comprovat la desigualtat de gènere en el món de l’esport a partir de la recerca teòrica, entrevistes a persones expertes i enquestes. “Aquest treball ha estat una oportunitat per demostrar que sí que existeix una desigualtat de gènere real en l’àmbit esportiu i que aquesta desigualtat, d’oportunitats, de sous, de repercussió mediàtica, arriba fins al nombre de dones que abandonen l’esport, molt més gran que el d’homes o la poca presència de dones directives a les entitats esportives. L’esport és sexista perquè la societat ho és. Queda molt camí per recórrer”, explica Garcia.

El treball guanyador de la 20a edició dels Premis Miquel Segura correspon a l’any 2019 i s’hauria d’haver presentat l’any passat amb els guanyadors de l’edició 21 dels premis. La convocatòria 2020 del certamen es va suspendre a causa de la COVID-19.

Un cop presentat el treball de recerca, que ja es pot consultar al web municipal, ha tingut lloc una taula rodona amb quatre rubinenques esportistes: Judith Pareja Vaquero, jugadora del CHR Cent Patins; Élida Tortosa Mata, futbolista del Club Esportiu Rubí Futbol Sala; Marina Gracia González del CEB Sant Jordi i Amanda Triviño González, waterpolista del Club Natació Rubí. Les quatre esportistes van estar d’acord en constatar el ‘miratge d’igualtat’ que exposa Garcia al seu treball: una aparença de falsa igualtat de gènere que no es correspon a la realitat. La diferència de sous, la manca de referents femenins, el poc ressò als mitjans de comunicació de les dones esportistes i els estereotips sexistes del món de l’esport són algunes de les discriminacions que han denunciat durant la trobada. “Cada cop que reivindiquem la igualtat en l’esport, a la feina, en la vida, piquem el mur de la desigualtat. Com a dona, com a mare de dones i com a alcaldessa us demano que continueu picant. Perquè si totes piquem, aquest mur acabarà caient”, ha conclòs l’alcaldessa.