Nou dones contribuiran a ampliar el coneixement de la riera en el marc del projecte “Llegim el riu”
Aquest dissabte, es farà una sortida de camp dins d’aquesta iniciativa impulsada pels Serveis de Biblioteques i de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona
Nou rubinenques s’han inscrit al projecte Llegim el riu, impulsat i coordinat per les gerències dels serveis de Biblioteques i de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona amb l’objectiu d’afavorir el coneixement de l’entorn del riu Llobregat i dels seus afluents principals, l’Anoia i al Cardener, i la col·laboració de la ciutadania en la seva protecció. A Rubí, el projecte compta amb la implicació de la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler i el Servei de Sostenibilitat i Medi de l’Ajuntament, i pretén fer recerca participativa sobre la riera.
Llegim el riu promou punts d’innovació social a les biblioteques mitjançant comunitats de persones usuàries que treballen en l’estat hidrològic i ecològic d’un riu. La direcció científica correspon al Grup de Recerca (FEHMlab) del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona (UB). Un cop realitzat l’estudi –a partir de la informació que recullin les persones participants–, se’n presentaran els resultats i es faran propostes d’acció per ser incorporades en les polítiques públiques de gestió i conservació del patrimoni fluvial d’aquests entorns. L’Associació Habitats, entitat ambiental que impulsa el Projecte Rius, col·labora també en aquest projecte per tal de coordinar totes les propostes que actualment hi ha al territori.
El passat dimarts, la Biblioteca Municipal va acollir una primera sessió informativa amb l’equip local d’aquesta iniciativa, format per nou dones, algunes de les quals hi participaran acompanyades dels seus fills. En aquesta trobada, es va explicar què és la ciència ciutadania, en què consisteix exactament el projecte Llegim el riu i quins objectius es persegueixen a Rubí.
En aquesta mateixa sessió, es va preparar la sortida de camp que es farà aquest dissabte a la riera juntament amb l’equip científic de FEHMlab. Les participants hi aprendran a fer l’observació i la recollida d’informació sobre el terreny, i introduiran totes les dades en una app creada especialment per a aquest projecte. Els resultats es posaran en comú en una tercera trobada a la Biblioteca.