Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí inaugura un monòlit en record de les víctimes de l’atemptat d’Atocha L’obra dissenyada pel rubinenc Jose Luis Navarro Gandoy i realitzada per la serralleria Ortuño està inspirada en la pintura de Juan Genovés “El abrazo”, que el va concebre com a símbol de reconciliació després de la dictadura https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí inaugura un monòlit en record de les víctimes de l’atemptat d’Atocha

L’obra dissenyada pel rubinenc Jose Luis Navarro Gandoy i realitzada per la serralleria Ortuño està inspirada en la pintura de Juan Genovés “El abrazo”, que el va concebre com a símbol de reconciliació després de la dictadura

El monòlit amb els i les assistents a la inauguració (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres).
El monòlit amb els i les assistents a la inauguració (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

El monument homenatja les víctimes de l’atemptat d’Atocha, un dels episodis més determinants de la Transició espanyola i és una iniciativa de Comissions Obreres (CCOO). Es tracta d’una obra dissenyada pel rubinenc Jose Luis Navarro Gandoy i realitzada per la serralleria Ortuño, inspirada en la pintura de Juan Genovés “El abrazo”, que el va concebre com a símbol de reconciliació després de la dictadura. L’obra s’ha instal·lat al local de CCOO, a la plaça Pla i Pallejà, a l’espera de fer els tràmits per ubicar-lo definitivament a la plaça dels Sindicats. “Rubí és una ciutat compromesa amb la memòria històrica, que recorda i vol seguir recordant. Que no té por de girar la mirada cap a un passat a vegades incòmode perquè sap que allò realment important és aprendre les seves lliçons. Reconèixer la nostra herència és el primer pas per reforçar els fonaments d’un sistema democràtic que, més de quaranta anys després, encara no està lliure d’amenaces”, ha dit l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, durant la inauguració del monòlit, aquest divendres.

L’acte ha comptat també amb la presència d’Alejandro Ruiz-Huerta, l’únic supervivent de l’atemptat d’Atocha que queda viu. El 24 de gener de 1977, un grup de pistolers d’extremadreta va irrompre en un despatx d’advocats laboralistes de Madrid, va assassinar cinc persones -tres advocats i altres dos treballadors- i en va ferir greument altres quatre. Entre els supervivents, hi havia Ruiz-Huerta, que va salvar miraculosament la vida. Des de llavors, Ruiz-Huerta ha treballat d’advocat i docent mantenint sempre la seva defensa de la pau, la concòrdia i el diàleg enfront de la violència. “La memòria democràtica és una de les arrels, dels fonaments de la democràcia i en aquest país hem començat la casa per la teulada. Han hagut de passar molts anys per adonar-nos, gràcies a la llei de memòria de democràtica de 2022, que la memòria és fonamental per la història d’un país”, ha argumentat. Ivan Ramos Verdegay, secretari general de CCOO al Vallès Occidental i la Catalunya Central;  s’ha referit a l’arribada a les institucions dels “hereus d’aquells que no volien la democràcia i que arriben de cacera contra les dones i els seus drets, contra les persones migrades, contra el col·lectiu LGTBI o contra els que pensem diferent. Entre tots i totes, perquè som la majoria, els hem de tancar les portes”. Ramos Verdegay també ha agraït a l’Ajuntament de Rubí “la seva col·laboració i predisposició per concretar aquest projecte de recuperació i memòria històrica”.

La inauguració del monument ha aplegat una vintena de persones entre les quals hi havia la regidora de Memòria Històrica, Elena Montesinos Pujante, i diversos membres de l’equip de govern.

Objectius de Desenvolupament sostenible

Imatges relacionades

Ruiz-Huerta també ha protagonitzat una xerrada al Castell sobre els atemptats d'Atocha (foto. Ajuntament de Rubí - Localpres)
Ruiz-Huerta també ha protagonitzat una xerrada al Castell sobre els atemptats d'Atocha (foto. Ajuntament de Rubí - Localpres)